Šovakar un nakts pirmajā pusē piekrastē ziemeļrietumu vējš pastiprināsies brāzmās no 27 līdz 32 metriem sekundē, brīdina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Pēc Boforta skalas vējš, kura ātrums pārsniedz 32 metrus sekundē, jau tiek uzskatīts par orkānu, kad tiek nodarīti lieli postījumi.

Dienas vidū, sākot no jūras piekrastes, rietumu, dienvidrietumu vējš pastiprināsies brāzmās no 15 līdz 17 metriem sekundē, savukārt no plkst.17 līdz plkst.22 vējš iegriezīsies no ziemeļrietumiem un Kurzemē un Vidzemē brāzmās sasniegs ātrumu no 20 līdz 24 metriem sekundē.

Pēc Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Ventspils brigādes rīcībā esošās informācijas, šovakar pēc plkst. 21.00 gaidāms rietumu, ziemeļrietumu vējš 12 – 17 m/sek, brāzmās 27-32 m/sek. Rīta pusē brāzmas mazināsies līdz 20-24 m/sek.

Stiprs un brāzmains vējš saglabāsies naktī un no rīta, pierimstot vien piektdienas pēcpusdienā.

Pēc vizuālās vēja ātruma novērtēšanas Boforta skalas piekrastes rajonos vakarā un naktī gaidāma ļoti stipra vētra. Laika apstākļos, kad vējš pūš brāzmās no 28 līdz 32 metriem sekundē, vējš lauž resnu koku stumbrus, plēš jumtus un nodara citus ievērojamus postījumus. Jūras virsma ir blīvi pārklāta ar putām, horizontālā redzamība jūras virzienā ir minimāla.

Tā kā vējš virs 30m/sek arī rūdītiem ventspilniekiem ir daudz, un pie mums sola visstiprāko vēju Latvijā, VUGD Ventspils brigādes komandieris Andris Šulcs atgādina:

  • bez īpašas nepieciešamības neej ārpus telpām, atturi no pastaigām bērnus, vecus cilvēkus un invalīdus. Ieved mājdzīvniekus iekštelpās. Turi tuvumā pirmās palīdzības aptieciņu.
  • esi gatavs elektroenerģijas padeves pārtraukumiem jau laikus! Sagatavo kabatas lukturus un ievieto radiouztvērējos baterijas, lai sekotu līdzi ziņām. Neaizmirsti uzlādēt mobilo tālruni.
  • nenovieto transporta līdzekļus zem kokiem, pie celtniecības sastatnēm, reklāmu stendiem un tamlīdzīgām konstrukcijām.
  • stipra vēja brāzmu brīžos neuzturies loga tuvumā. Blakus esošo koku zari un citi priekšmeti vētras laikā var izsist logu rūtis un izraisīt traumas.
  • aizver logus, durvis, bēniņu lūkas. Daudzdzīvokļu mājās novāc vai nostiprini priekšmetus uz balkoniem. Lauku māju pagalmos nostiprini saimniecības lietas. Miskastes pārvieto uz iekštelpām.
  • Nelieto lietussargu - tas apgrūtina redzamību, pastiprināti uztver vēja brāzmas un var savainot citus cilvēkus.
  • Laicīgi sagatavojoties vētrai, tiek novērsti vai mazināti radītie kaitējumi mājām un biznesam, kā arī pašiem cilvēkiem.
  • Ja ir nogāzušies vai aizlūzuši koki, kas traucē ceļu satiksmi vai apdraud cilvēku dzīvību, pārrauti vadi, notikusi avārija vai cits negadījums, zvani Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam pa tālruni 112.
Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: