No 5. oktobra līdz 16. oktobrim Ventspilī, Amatu mājā, projekta „Lībiešu valodas nedēļas Ventspilī” ietvaros notiks lībiešu valodas, kultūrvēstures un tradīciju apmācība.

 Lībiešu valodas nedēļu laikā ikviens interesents varēs apgūt lībiešu valodas pamatus pie pasniedzējas Zojas Sīles, kā arī klausīties stāstījumos par lībiešu vēsturi, kultūru un tradīcijām, ko būs sagatavojis lībiešu vēstures un kultūras pārzinātājs Edgars Sīlis. 

Lai valodas apmācības procesu padarītu interesantāku, mācību laikā paredzēts iestudēt dažādus sadzīviskus skečus lībiešu valodā no Pētera Damberga grāmatas, bet lībiešu kultūrvēstures apmācībās tiks stāstīts gan par lībiešu nacionālajiem ēdieniem, gan tautas tērpa valkāšanas tradīcijām, gan runāts par stiprām lībiešu dzimtām Ventspils apkaimē.

Lībiešu valodas nedēļā ventspilnieki – lībiešu kultūras pārzinātāji – mācīs arī senās tradīcijas. Lībiešu tautasdziesmas dziedās un citiem mācīs Līvu savienības Ventspils nodaļas vadītāja un Ventspils lībiešu ansambļa „Rāndalist” dalībniece Ausma Ernestovska un lībiešu dziesmu pārzinātāja Anda Fišere. Savukārt lībiešu rotaļas un deju soļus ierādīs Ventspils danču kluba vadītājs Vents Priedoliņš.

Lībiešu valodas nedēļas Ventspilī aizsāksies ar dziesmu un deju nodarbību šī gada 5. oktobrī, kad no plkst. 18:00 uz Ventspils Amatu māju tiek aicināti visi, kas vēlas dzirdēt, kā skan līvu dziesma, dziedāt tai līdzi un dejot, tai skanot.

6. oktobrī no plkst. 17:00 Ventspils Amatu mājā tiek aicināti pulcēties tie, kuriem nav bailes minēt mīklas lībiešu valodā un ir interese uzzināt, kādi bija pirmie lībiešu svētki 1989. gadā.

7. oktobrī no plkst. 17:00 Ventspils Amatu mājā tiks stāstīts par Pētera Damberga ieguldījumu lībiešu kultūrā un mācīta kāda viņa luga.

8. oktobrī no plkst. 17:00 Ventspils Amatu mājā varēs iepazīties ar stiprajām lībiešu dzimtām un varbūt starp tām atrast savējo. 

9. oktobrī no plkst. 12:00 līdz 14:00 Ventspils Amatu mājas muzeja pedagoģe Līga Reitere piedāvās veidot apsveikumu kartītes lībiešu krāsās.

12. oktobrī no plkst. 18:00 Ventspils Amatu mājā atkal skanēs lībiešu dziesmas, notiks rotaļas un dejas.

13. oktobrī no plkst. 17:00 Ventspils Amatu mājā tiks runāts par jūru un tās nozīmi lībiešu dzīvē, kā arī izskanēs stāsti par zivīm lībiešu valodā.

14. oktobrī no plkst. 17:00 Ventspils Amatu mājā varēs uzzināt, ko lībieši paši ēduši un ko ciemiņiem galdā likuši, bet lībiski  mācīs stāstu „Mamm, kur lielā karote?” 

15. oktobrī no plkst.17:00 Ventspils Amatu mājā varēs noklausīties priekšlasījumu par lībiešu valodas vietu citu somugru valodu vidū un iepazīties ar lībiešu un citu somugru tautu tērpiem.  

Projekts „Lībiešu valodas nedēļas Ventspilī” noslēgsies sestdien, 16. oktobrī, Ventspils Amatu mājā ar pasākumu Līvu sestdiena, kurā, no plkst.14:00 līdz 17:00 projekta dalībnieki izspēlēs Lībiešu valodas nedēļu laikā iestudētos skečus, apgūtās dziesmas,  izdejos rotaļu un deju soļus, atdzīvinot lībiešu valodas skanējumu un demonstrējot to Ventspils Amatu mājas apmeklētājiem, tādējādi sniedzot ieskatu lībiešu tautas kultūrā un tradīcijās.

Projekts „Lībiešu valodas nedēļas Ventspilī” tiek īstenots ar Tieslietu ministrijas un Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu. Projekta īstenotājs ir nodibinājums „Līvu fonds” .

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: