Šovasar pirmo reizi satelīttehnoloģiju vasaras skolā, studenti dalās satelītu būves pieredzē, rada jaunas idejas un labi pavada laiku.

Lektori un studenti no Latvijas, Igaunijas, Somijas, Lietuvas, Dānijas, Vācijas un Zviedrijas lekcijās, diskusijās dalās pieredzē mazo satelītu būvniecībā un pielietošanā. Šāda līmeņa sadarbības pasākums satelīttehnoloģiju jomā notiek pirmo reizi Latvijā. To rīko jau tradicionālie partneri, Ventspils Augsto tehnoloģiju parks, Ventspils Augstskola, Tartu universitāte un observatorija.

Pirmā satelītu vasaras skola ir sava veida eksperiments Latvijā, lai attīstītu starptautisku savstarpēju sadarbību šajā nozarē, kas pie mums vēl ir bērnu autiņos. Lekcijas un diskusijas norisinājās gan Ventspils Augstskolā, gan Irbenē. Katras valsts pārstāvji stāstīja par saviem, jau palaistajiem un vēl topošajiem mazajiem satelītiem, kā arī par nākotnes iecerēm.

Latvijas studenti strādā pie pirmā satelīta Venta – 1, arī igauņiem pirmais satelīts vēl tikai top. Kā pastāstīja mazo satelītu būves prakses uzraudzības un vadības eksperts, Andis Dembovskis, igauņi šobrīd testē ļoti interesantu lietu, lai satelīta kustībai enerģiju saražotu ar saules jeb solāro vēju. Tā iecerēta no mata diametra izmēra materiāla. Savu satelītu, ESTCube, mūsu kaimiņi no Tartu Universitātes, gaisā iecerējuši palaist vēl pēc Ventas – 1, tomēr zemes bāzes stacijas un apakšsistēmu infrastruktūru viņi jau attīstījuši.

Ventspils studentiem ļoti vērtīga pieredzes apmaiņa izvērtusies ar dāņiem, kas strādā ar automātiskās identificēšanas sistēmām, kādai paredzēts arī mūsu mazais satelīts. Savukārt, Somija labi nodemonstrējusi, cik vērtīga un konstruktīva satelītu tehnoloģiju jomā var būt sadarbība ar uzņēmējiem, kas šo produktu turpmāk lieto. Ventspils Augsto tehnoloģiju parka pārstāve, viena no nometnes organizētājām Eva Daigina pastāstīja, ka ļoti intensīvas, pusotras dienas garumā bijušas Eiropas kosmosa aģentūras pārstāvja lekcijas par zemes bāzes stacijām.

Andis Dembovskis, atklāj, ka studenti par nometni esot sajūsmā. Arī eksperti to vērtē atzinīgi. Diskusiju laikā ne tikai daudz mācījušies, bet radušās arī dažādas vērtīgas idejas, kurus sadarbojoties arī iecerēts īstenot.

Līdztekus nopietnajām mācībām, skolas dalībnieki pārvarējuši virvju trases, izbriduši Irbes upi un siltā, bet lietainā dienā izstaigājuši Slīteres dabas rezervāta takas.

Igaunijas partneri nometnei noslēdzoties ir ļoti apmierināti un atzīt, ka šīs vasaras skola bijusi unikāla. Viņi ir apņēmības pilni tuvākajā laikā organizēt līdzvērtīgu pasākumu arī Tartu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: