Ventspilī būs iespēja redzēt baletu, kuru dejo tikai uz Ņujorkas, Maskavas un Rīgas skatuvēm. Jau šo svētdien teātra namā Jūras vārti notiks skatītāju iemīļotā, humora pilnā izrāde Gaišais strauts.

Latvijas Nacionālās operas viesizrāde – Dmitrija Šostakoviča balets Gaišais strauts – svētdien, 9. septembrī, sāksies plkst. 16.

Latvijas Nacionālās operas baleta mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis atgādina, ka līdz šim uz Ventspili vesta klasika, taču šoreiz būs cita žanra izrāde – asprātīga un humora pilna. «Publika smejas nepārtraukti, var droši ņemt līdzi arī bērnus,» piebilst baletmeistars.

Alekseja Ratmanska iestudējums par padomju kolhoza idilli ir smalks humora meistardarbs, kas būvēts ar snaipera cienīgu režisora precizitāti. Slaucējas un traktoristi, mākslinieku brigāde, kvalitātes inspektori un vasarnieki, pārģērbšanās, pārpratumi, iemīlēšanās, greizsirdība un atkal iemīlēšanās, ražas svētki, kolhoza ļaužu valši, Kubaņas kazaku dejas un dārzeņu maršs – tas viss diennakts laikā notiek pagājušā gadsimta 30. gadu kolhozā Gaišais strauts kaut kur Krievijas vidienē.

Leimanis atklāj, ka vērienīgajā izrādē piedalās praktiski visa baleta trupa, izņemot dažus solistus. Šajā izrādē ir ļoti daudz lomu un spilgti raksturi. Galvenajās lomās dejos Jūlija Gurviča un Sergejs Neikšins.

Izrādes horeogrāfs baletmeistars Aleksejs Ratmanskis ir beidzis Maskavas baletskolu, kā solists dejojis arī Kanādā un Dānijā. Bijis Maskavas Lielā teātra baleta vadītājs, kad arī izcēlis saulītē Dmitrija Šostakoviča darbu, kas savulaik vadoņa Staļina laikā bijis aizliegts un publiski nopelts. Šobrīd Ratmanskis ir Ņujorkas Baleta horeogrāfs un viņa radošie plāni sniedzas līdz 2020. gadam, atklāj Leimanis.

Izrādi Gaišas strauts Ratmanskis Rīgā iestudējis 2004. gadā, un kopš tā brīža tā visu laiku ir Latvijas Nacionālās operas repertuārā. Turklāt izrāde ieguvusi Lielo Mūzikas balvu kā gada labākā izrāde. Patlaban šo izrādi var redzēt trīs pasaules pilsētās – Ņujorkā, Maskavā un Rīgā. Un tagad to kā viesizrādi varēs nobaudīt arī ventspilnieki.

Leimanis priecājas, ka sadarbība ar Ventspili ir ļoti patīkama: «Mēs ar lielu prieku katru gadu braucam pie jums, un arī ventspilnieki ir ieguvēji, jo saņem ļoti plašu kultūras notikumu piedāvājumu.» Viņš norāda, ka teātra nams Jūras vārti ne ar ko neatšķiras no laba kultūras centra Vācijā. Skatuve ir ļoti ērta, un šeit ir viss nepieciešamais, lai šādu izrādi ar panākumiem parādītu Ventspils publikai.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: