Attīstot Piejūras brīvdabas muzeja aktīvo ekspozīciju, šaursliežu dzelzceļā izveidota vēsturiska telefona līnija, kas savieno staciju „Muzejs”, depo un kases namiņu.

2011. gadā uz Piejūras brīvdabas muzeju tika pārvests telefona stabs, kas atradās pie dzelzceļa pārbrauktuves virzienā uz Staldzeni. Restaurējot un apzinot tā vēsturisko vērtību saistībā ar telefonizācijas pirmsākumiem Kurzemē, muzejs nolēma to iekļaut Ventspils šaursliežu dzelzceļa aktīvajā ekspozīcijā un izveidot vietēja mēroga autentiski vēsturisku telefona līniju, kas savienotu vairākas dzelzceļa ēkas muzeja teritorijā.

 

Tā no vienkārša sakaru staba izveidojās jauns, atraktīvs elements šaursliežu dzelzceļa ekspozīcijā. Izveidotā telefona līnija šaursliežu dzelzceļa ekspozīcijā ataino vēsturisko telefonizāciju, telegrāfa-telefona un vispār sakaru tehnoloģijas attīstības vēsturi gar dzelzceļa līnijām. Kurzemes piekrastē telegrāfa un telefona sakari parādās tieši, pateicoties dzelzceļam un nepieciešamībai sazināties starp stacijām. Šo līniju izmantos muzeja personāla vajadzībām, veicot ikdienas darbu, un tas būs arī papildus elements muzeja piedāvātajai pedagoģiskajai programmai „Sveiciens no Mazbānīša”.

 

Liels paldies jāsaka "Latvijas Dzelzceļa" ceļu distances Ventspils nodaļas darbiniekiem, īpaši Egilam Feldmanim, par atbalstu, kas tika sniegts šīs sakaru sistēmas izveidei.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: