Augusta pēdējā nedēļā Ancē svinīgos apstākļos notika vides reklāmas dzimstības veicināšanai atklāšana.

Vides reklāma-plakāts uzstādīta uz Ances –Blāzmas ceļa blakus pagastmājai un ambulancei. Vides reklāma Ancē uzstādīta ar domubiedru grupas, kas atbalsta dzimstības veicināšanu Latvijā, atbalstu.

 

Vides reklāmas atklāšanas pasākumā piedalījās Ances iedzīvotāji un viesi, Ventspils Novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks, Ances pagasta vadītāja Aira Kaijaka, vietējās evanģēliski luteriskās baznīcas mācītājs Valters Ozoliņš un dzimstības veicināšanas Latvijā domubiedru grupas pārstāvis Dr. Rauls Vēliņš.

 

Vides reklāmas atklāšanā Ventspils Novada domes priekšsēdētājs Mucenieks atsauca atmiņā gada sākumā īstenoto un pavasarī plašākai publikai prezentēto SKDS pētījumu, kas tika veikts Ances un Jūrkalnes pagastos ar mērķi noskaidrot, kādi pašvaldības nodrošināti atvieglojumi un atbalsts vairāk sekmētu dzimstības pieaugumu, t.i., mudinātu sievietes pieņemt lēmumu par vēl kāda bērna laišanu pasaulē.

 

Mucenieks atzina, ka pašvaldība aktīvi strādā pie pētījumā noskaidroto atbalsta pasākumu ieviešanas un ar gandarījumu atzina, ka tie patiešām strādā - Ventspils novadā šā gada pirmajos astoņos mēnešos jaundzimušo skaits ir pieudzis vairāk nekā par 50%, salīdzinot ar tādu pašu periodu 2011. gadā.

 

Arī dzimstības veicināšanas Latvijā domubiedru grupas pārstāvis Dr. Rauls Vēliņš atsaucās uz Mucenieka minēto pētījumu un izteica īpašu pateicību visām tām Ances un Jūrkalnes sievietēm, kuras anonīmajā aptaujā bija atzinušas, ka būtu gatavas laist pasaulē vēl vienu bērnu patriotisku jūtu vadītas, neatkarīgi no valsts un pašvaldības atbalsta apjoma.

 

Savukārt mācītājs Valters Ozoliņš kopā ar pasākuma dalībniekiem aizlūdza par Latviju, lūdza Dievu atvērt acis Latvijas valsts vadītājiem un politiķiem, lai viņi pārkāptu savām šaubām un savstarpējai apkarošanai un beidzot spertu nopietnus soļus ģimeņu atbalstam un dzimstības veicināšanai.

 

Atklāšanas pasākumā 10 gadus vecā Ances iedzīvotāja, uz vides reklāmas redzamā zīmējuma autore, Estere Riekstiņa izjusti un emocionāli deklamēja Jāņa Petera dzejoli “Dzimtene”:

Dzimtene

Vai tu zini, kas ir Latvija?

Tā ir zeme, mana dzimtene.

Vai tu zini, kas ir dzimtene?

Tā ir zeme, kur es piedzimu.

Vai tu zini, kā es piedzimu?

Tā kā puķuzirnis uzziedēju māmiņai,

Tā kā puķuzirnis apvijos ap tētiņu.

 

Uz vides reklāmas – plakāta vienas puses ir redzams vidējā paaudzes deju kolektīva “Ance” fotouzņēmums un uzraksts “Mēs gribam, lai Ancē dzimtu vairāk bērnu!” Savukārt uz plakāta otras puses ir redzamas ancenieces, 10 gadus vecās Esteres Riekstiņas zīmējums un uzraksts “ Mēs gribam, lai Latvijā dzimtu vairāk bērnu!”

 

Foto: Maira Čakstiņa

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: