Latvijas tranzītbiznesa pārstāvji jau ļoti sen gaidījuši Krievijas uzņemšanu Pasaules Tirdzniecības organizācijā (PTO), preses konferencē atzina Latvijas Tranzīta biznesa asociācijas prezidents, Ventspils mērs Aivars Lembergs.

"Es to vērtēju ļoti pozitīvi. Viss Latvijas tranzītbizness šo faktu gaidīja jau no 1997. gada. Krievija ļoti ilgu laiku - no 1997. gada - realizēja tieši Latviju diskriminējošu dzelzceļa tarifu politiku. Pateicoties tam, ļoti būtiski attīstījās Tallinas osta, jo liela daļa kravu aizgāja no Latvijas uz Tallinas ostu, arī uz Klaipēdas ostu, un šīs sankcijas sekas vēl pašlaik ir būtiski jūtamas. Pēc tam gan šie tarifi tika izlīdzināti un bija vienādi neizdevīgi visam Eiropas Savienības dalībvalstīm," norādīja Lembergs.

Tagad, kad Krievija uzņemta PTO, no tā iegūs arī Latvijas tranzītbizness, uzskata Lembergs.

"Taču šai medaļai ir arī otra puse. Dzelzceļa savienojošās jaudas Latvija-Krievija diemžēl ir izsmeltas. Kravas būs, bet tās nevarēs ne atvest, ne aizvest. Liela daļa kravu iet caur Baltkrieviju - arī tur būs tūlīt pārslogojums," prognozēja Lembergs, paužot nožēlu, ka nenotiek virzība projektā par ātrgaitas dzelzceļa līnijas izveidi no Maskavas uz Latviju: "Diemžēl praktiski darbi šai jautājumā nenotiek, līdz ar to Latvija atsakās no būtiska elementa Latvijas tautsaimniecības aktivizēšanai, bagātības vairošanai," sacīja Lembergs.

Šā gada 22. augustā pēc 19 gadus ilga iestāšanās procesa noslēgšanās Krievija oficiāli kļuva par PTO 156. dalībvalsti.

LETA



Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: