Arī šogad saimnieciskās darbības veicēji, tostarp mikrouzņēmumu nodokļa maksātāji, un autoratlīdzību saņēmēji, kuri nav darba ņēmēji un prognozē, ka viņu saimnieciskās darbības ienākumi nesasniegs 500 eiro mēnesī vai 1500 eiro ceturksnī, var izvēlēties neveikt minimālās obligātās sociālās iemaksas, informē Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārstāvji.

Lai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) neaprēķinātu šīs iemaksas, cilvēkam savlaicīgi jāiesniedz VID apliecinājums par nākamā ceturkšņa plānotajiem ienākumiem.

Šogad apliecinājumu jāiesniedz īpaši tam izveidotā veidlapā, kas pieejama VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) sadaļā "Dokumenti/No veidlapas/Dokumentu grupa/Valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu dokumenti/Pašnodarbinātā apliecinājums par plānotajiem ienākumiem". Apliecinājumā jānorāda laika periods, par kuru prognozē ienākumus - konkrēto ceturksni vai pilnu kalendāro gadu, kad ienākums nesasniegs 1500 eiro ceturksnī vai 6000 eiro gadā.

Apliecinājums jāiesniedz līdz 17. janvārim par visā 2022. gadā plānotajiem ienākumiem vai arī par 2022. gada pirmajā ceturksnī plānotajiem ienākumiem, līdz 17. aprīlim - par 2022. gada otrajā ceturksnī plānotajiem ienākumiem, līdz 17. jūlijam - par 2022. gada trešajā ceturksnī plānotajiem ienākumiem un līdz 17. oktobrim - par 2022. gada ceturtajā ceturksnī plānotajiem ienākumiem.

Tie cilvēki, kas 2022. gadā plāno sākt saimniecisko darbību, apliecinājumu var iesniegt vienlaikus ar iesniegumu par saimnieciskās darbības reģistrāciju VID vai arī 15 dienu laikā pēc darba ņēmēja statusa zaudēšanas, gadījumā, ja pašnodarbinātais iepriekš vēl strādāja arī algotu darbu.

Veicamās iemaksas katra ceturkšņa beigās aprēķinās VSAA, savukārt informāciju par tām cilvēks saņems VID EDS. Savlaicīga iesnieguma iesniegšana ir ļoti būtiska, jo tikai pēc iesnieguma saņemšanas VSAA neaprēķinās minimālās obligātās sociālās iemaksas, kas papildus jāveic pašnodarbinātajam, tostarp mikrouzņēmumu nodokļa maksātājam, vai autoram, arī tad, ja autors nav reģistrējis saimniecisko darbību.

VID vērš uzmanību, ka gadījumā, ja saimnieciskās darbības veicēja, tostarp mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja, un autoratlīdzību saņēmēja ienākums nesasniedz 1500 eiro ceturksnī, un cilvēks drīkst neveikt minimālās obligātās sociālās iemaksas, tam joprojām ir jāmaksā obligātās sociālās iemaksas pensiju apdrošināšanai vismaz 10% apmērā no starpības starp 1500 eiro un deklarēto ienākumu.

Papildu informācija par minimālajām obligātajām iemaksām pieejama VID metodiskajā materiālā "Minimālās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas".

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: