Sprādzienos, kas otrdien notika Briseles lidostā un Beļģijas galvaspilsētas metro sistēmā, nogalināti vismaz 26 cilvēki, bet 136 guvuši ievainojumus, pavēstīja veselības ministre Magī de Bloka.

Divi sprādzieni Zaventemas lidostā, no kuriem vismaz vienu sarīkoja terorists pašnāvnieks, gandrīz vienlaicīgi notika ap plkst.8 (plkst.9 pēc Latvijas laika).

Aptuveni stundu vēlāk tika saņemtas ziņas par sprādzienu Briseles Mālbēkas metro stacijā, kas atrodas netālu no Eiropas Savienības (ES) institūcijām.

Kā pavēstīja de Bloka, sprādzienā Zaventemā nogalināti vismaz 11 cilvēki, bet 81 guvis ievainojumus. No viņiem 31 cietis smagi.

Iepriekš mediji ziņoja par vismaz 13 nogalinātajiem lidostā.

Savukārt flāmu sabiedriskā raidorganizācija VRT, atsaucoties uz sabiedriskā transporta operatoru STIB, jau iepriekš vēstīja, ka sprādzienā Mālbēkas stacijā gājuši bojā 15 cilvēki, bet desmit guvuši smagus ievainojumus.

Vēl 45 pieci guvuši vieglākas traumas.

Televīzijas kanāls VTM iepriekš ziņoja, ka sprādziens noticis arī Kunstvetas metro stacijā, taču tagad izrādījies, ka tās bijušas tikai baumas.

Aģentūra "Belga" vēsta, ka īsi pirms pirmā sprādziena lidostā esot bijuši dzirdami kliedzieni arābu valodā un šāvieni, bet Beļģijas prokuratūra vēlāk apstiprināja, ka vismaz vienu no sprādzieniem Zaventemā sarīkojis terorists pašnāvnieks.

Prokuratūra visus trīs sprādzienu kvalificējusi kā teroraktus, un izmeklēšana uzticēta federālās prokuratūras pretterorisma nodaļai.

Beļģijas varasiestādes paaugstinājušas jau iepriekš valstī izsludināto pretterorisma trauksmes līmeni.

Gan Briseles lidosta, gan pilsētas metro sistēma ir slēgta. Apturēta arī tramvaju un autobusu satiksme.

Zaventemas lidosta būs slēgta vismaz līdz trešdienai plkst.6.00.

Beļģijas galvaspilsētas varasiestādes sākušas slēgt autosatiksmei arī tuneļus.

Apturēta arī "Eurostar" vilcienu satiksme starp Briseli un Londonu.

Savukārt Eiropas Komisija (EK) devusi rīkojumu ES institūciju darbiniekiem neatstāt savas darbavietas vai dzīvesvietas. Atceltas visas paredzētās sanāksmes, bet piekļuve ES ēkām ir ierobežota.

Tikmēr Beļģijas premjerministrs Šarls Mišels aicinājis pilsoņus palikt tur, kur viņi šobrīd atrodas, kā arī lūdzis neizmantot bez īpašas vajadzības savus tālruņus.

Pēc teroraktiem darbu pārtraucis gan Beļģijas federālais parlaments, gan Flandrijas parlaments.

No dažādām vietām pilsētā policija saņem ziņas par iespējamajiem spridzekļiem, un uz katru no šīm vietām tiek nosūtītas sapieru vienības.

Mediji vēsta, ka Briseles centrā notikusi vismaz viena kontrolēta eksplozija, ko sarīkojuši sapieri, iznīcinot kādu aizdomīgu saini.

Paaugstināts drošības līmenis izsludināts arī citās Eiropas lidostās, tostarp Parīzē un Frankfurtē, uz kurieni tiek novirzītas uz Briseli lidojošās lidmašīnas. Pastiprināti drošības pasākumi īstenoti arī Nīderlandes un Lielbritānijas lidostās.

Varasiestādes slēgušas arī Beļģijas un Francijas robežu, kā arī pastiprinājušas drošības pasākumus valsts kodolspēkstacijās.

Beļģija robežas apsargāšanā iesaistījusi armiju, bet Francija uz robežu nosūtījusi 1600 vīru lielus policijas papildspēkus.

Lai gan pagaidām neviens nav uzņēmies atbildību par kārtējiem teroraktiem, kas satricinājuši Eiropu, teroristiskā grupējuma "Islāma valsts" atbalstītāji tīmeklī pauž sajūsmu par šo noziegumu.

Arī pēc novembrī notikušajiem teroraktiem Parīzē, kuros islāmisti noslepkavoja 130 cilvēkus, vēl pirms grupējums uzņēmās atbildību par šo noziegumu, islāma ekstrēmisti tīmeklī neslēpa savu prieku par slepkavībām.

Tikmēr grupējuma "Al Qaeda" atbalstītāji pamatā aprobežojas ar tradicionālo mediju informācijas pārpublicēšanu.

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • 0
    Arājs 22.03.2016, 11:27:44

    http://kavkazcenter.com/russ/content/2016/03/22/111803/belgiya--vzryvy-progremeli-v-aeroportu-bryusselya-i-v-metro.shtml

    Tātad-kas jādara,lai arī Latvija ko tādu nepiedzīvotu?
    Varbūt Lembergs kārtējā atbilžu videosesijā izskaidros?

  • 0
    Victor Def 23.03.2016, 04:48:19

    Šādas ziņas vairs nepārsteidz. Tā jau ir ikdiena, diemžēl, un pēdējā laikā aizvien biežāk nākas dzirdēt par uzbrukumiem...

  • 0
    Brīvā Latvija 23.03.2016, 09:22:47

    Tāds nu ir tas daudzinātais multikulturālisms dzīvē. Šīs, asiņainās, nelūgto viesu paražas eiropiešiem nav pieņemamas un nelūgtie viesi, kopā ar velkamistiem, būtu nogādājami uz Sīriju vai citām valstīm, kur tādas izpausmes ir ikdiena.

  • 0
    Arājs 23.03.2016, 11:32:26

    Nevar jau zināt,kas aiz visa tā slēpjas...
    http://kavkazcenter.com/russ/content/2016/03/23/111809/rossiya-vedet-protiv-evropy-gibridnuyu-vojnu.shtml

    (Atvainojos,ka krieviski,bet,laižot caur goole translate,iznāk galīgs bezsakars)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: