"Ventspils naftas" (VN) īpašnieka "Vitol" ienākumi pērn samazinājās par 38% - līdz 168 miljardiem ASV dolāru (150 miljardiem eiro), informēja uzņēmumā.

Kopējais pārdotais jēlnaftas un naftas produktu apjoms pieauga par 13% - līdz 303 miljoniem tonnu, dabasgāzes pārdošanas apjoms samazinājās līdz 683 teravatu stundām, bet ogļu pārdošanas apjoms samazinājās līdz 20 miljoniem tonnu.

"Vitol" galvenais izpilddirektors Ians Teilors skaidro, ka tirgus situācija ir ļoti sarežģīta. Lai gan tirgus uzbūve nāk par labu fizisko lietu tirgotājiem, vispārējais cenu līmenis un tirgus nestabilitāte liekot būt piesardzīgiem. Ienākumi, kuru lielumu nosaka vispārējās cenas un pārdošanas apjoms, ievērojami samazinājās, par spīti naftas un produktu tirdzniecības pieaugumam. Kā skaidro Teilors, lai gan reālajā tirgū joprojām pastāv daudz iespēju, uzņēmums kļūst arvien piesardzīgāks attiecībā uz darījumu partneriem, jo pašreizējais cenu līmenis neizbēgami pārbaudīs atsevišķus tirgus dalībniekus.

"Mēs uzskatām, ka ir nepieciešams pastāvīgi pārskatīt gan biznesa sektorus, gan aktīvu riskus. Šajā neskaidrajā periodā mēs kontrolēsim savu darbību apdomīgi. Mums tas nozīmē koncentrēšanos uz to, ko mēs, mūsuprāt, darām vislabāk - enerģijas avotu pārvietošanu pa pasauli, visu uzmanību veltot rūpīgai katra darījuma pārvaldībai. Pārstrādes, it īpaši rafinēšanas, sektorā 2015.gadā mums klājās labi. Tomēr arvien lēnāka globālā izaugsme un Ķīnas ekonomikas līdzsvarošana, visticamāk, ietekmēs noteiktas mūsu darbības jomas, un mēs atsevišķos elektroenerģijas tirgos sagaidām lēnāku pieprasījuma pieaugumu. Tomēr, par spīti tam, mēs turpināsim investēt tur, kur radīsies atbilstošas ilgtermiņa iespējas," uzsver Teilors.

"Vitol Group" dibināta 1966.gadā Roterdamā, Nīderlandē. Uzņēmuma tirdzniecības portfelis ietver jēlnaftu, naftas produktus, sašķidrināto naftas gāzi, sašķidrināto dabasgāzi, dabasgāzi, ogles, elektroenerģiju, lauksaimniecības produktus, metālus un oglekļa emisijas. "Vitol" tirgojas ar visām nozīmīgākajām nacionālajām naftas kompānijām, lielākajiem integrētajiem naftas uzņēmumiem, neatkarīgajiem pārstrādātājiem un tirgotājiem, apgalvo kompānijā. Visā pasaulē "Vitol" ik dienu pārdod vairāk nekā piecus miljonus barelu jēlnaftas un naftas produktu, un 2014.gadā uzņēmuma ieņēmumi sasniedza 270 miljardus ASV dolāru.

Kā ziņots, VN darbojas naftas produktu transportēšanas, pārkraušanas, uzglabāšanas un kuģošanas jomā. VN ir koncerna mātessabiedrība, kas pārvalda ieguldījumus grupas uzņēmumos. VN pieder 51% no uzņēmuma SIA ""Ventspils nafta" termināls", 66% SIA "LatRosTrans" daļu un 49,94% AS "Latvijas Kuģniecība" daļu.

VN akcionāri 2015.gada 2.decembra ārkārtas akcionāru sapulcē pieņēma lēmumu izslēgt uzņēmuma akcijas no regulētā tirgus. Tika izteikts obligātais un galīgais akciju atpirkšanas piedāvājums, kas noslēdzās 2016.gada 18.janvārī. Galīgā akciju atpirkšanas piedāvājuma rezultātā "Euromin Holdings (Cyprus) Limited" ("Euromin") rīcībā nonāca 104 479 519 jeb 100% no VN akciju kapitāla.

"Euromin" ir "Vitol" grupas uzņēmums.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: