Nemanot paskrējis pirmais gads, kopš durvis saviem apmeklētājiem vēris Ventspils zinātnes centrs VIZIUM, priecējot un iepazīstinot ikvienu ar zinātnes un tehnoloģiju pasauli.

Skaisto arhitektūras pērli, kas sevī ietver interaktīvu ekspozīciju, zinātnes šovus, tematiskas radošās darbnīcas un modernas konferenču zāles, gada laikā apmeklējuši teju 160 000 apmeklētāju no Latvijas un ārvalstīm.

Zinātnes centra pirmais darbības gads viennozīmīgi bijis piesātināts ar dažādiem notikumiem un pasākumiem, kā arī lielākiem un mazākiem izaicinājumiem. Iedzīvotāju interese par jaunatklāto objektu pārsniedza visus plānus un gaidas – vien 2 mēnešus pēc atklāšanas VIZIUM sagaidīja savu 60 000. apmeklētāju, savukārt 5. darbības mēnesī svinīgi tika sveikts 100 000. zinātnes centra viesis. Sagaidot savu pirmā darbības gada jubileju, VIZIUM ar savu bagātīgo, aizraujošo un izglītojošo piedāvājuma klāstu būs priecējis teju 160 000 viesu no Latvijas, kā arī no tuvākām un tālākām ārvalstīm, piemēram, Lietuvas, Ukrainas, Igaunijas, Vācijas, Zviedrijas, ASV, Turcijas un pat Ķīnas un Indijas.

Viens no galvenajiem zinātnes centra VIZIUM uzdevumiem ir ar ekspozīcijas, radošo darbnīcu, zinātnes šovu un dažādu mācību programmu palīdzību izglītot bērnus un jauniešu par STEM – zinātni, tehnoloģijām, inženierzinātni un matemātiku. Ar savu interaktīvo ekspozīciju, plašo un unikālo tehnoloģiju un radošo darbnīcu klāstu, VIZIUM ir kļuvis par vienu no šī gada populārākajiem skolēnu ekskursiju galamērķiem gada laikā uzņemot gandrīz 1200 skolēnu grupas.

Liela interese no iedzīvotājiem, dažādām organizācijām, pašvaldībām un uzņēmumiem ir bijusi arī par zinātnes centra ēkas un ekspozīcijas tapšanas procesu, kā arī par dažādām detaļām, kas ikdienā, apmeklējot ekspozīcijas zāli, nav redzamas, tāpēc iespēju doties informatīvā ekskursijā pa VIZIUM ēku izmantojušas vairāk nekā 200 grupas.

VIZIUM komanda ik dienu strādā pie tā, lai gan lieliem, gan maziem zinātnes centra apmeklētājiem būtu pieejams pēc iespējas daudzveidīgāks aktivitāšu klāsts, tāpēc regulāri tiek piedāvātas jaunas radošo darbnīcu un zinātnes šovu tēmas, piemēram, "Elektrība", "Kustība", "Laikapstākļi", "Skaņa", “Ģimenes mēnesis", "Zinātnes ballīte", "Algoritms", "Tēta laboratorija", "Fizika mums apkārt", "Atklājumu laboratorija" u.c., sniedzot iespēju interesantā veidā iepazīt un izzināt STEM jomu. Tāpat iedzīvotāji tiek aicināti uz dažādiem tematiskiem pasākumiem, piemēram, Senioru dienām, Zinātnieku nakti, Latvijas erudīcijas spēli u.c.

Savukārt, lai pirmsskolas vecuma bērniem padarītu sestdienu un svētdienu rītus jautrākus, kā arī sniegtu atelpas brīdi vecākiem, VIZIUM piedāvā “Mazo pētnieku darbnīcas”, kas guvušas milzīgu atsaucību. Nodarbībās bērniem ir iespēja rotaļāties zinātnes centra galerijā “Mazajiem pētniekiem” un radoši darboties kopā ar VIZIUM pasniedzējiem.

Jau uzreiz pēc zinātnes centra atklāšanas 1. - 6. klašu skolēni tika aicināti uz vasaras dienas nometni “TehnoEKO”, kur ar radošu un izzinošu darbošanos VIZIUM tehnoloģiju darbnīcās, ekspozīcijas zālē, laboratorijā, kā arī pilsētvidē, tika pilnveidotas bērnu zināšanas par STEM jomu, sasaistē ar aktuālu apkārtējās dabas un ekoloģijas problēmu izzināšanu, iepazīšanu un izpēti. Arī šovasar ikviens interesents tiek aicināts bagātināt vasaru ar neaizmirstamiem piedzīvojumiem, jauniem draugiem un vērtīgām zināšanām, piedaloties nometnē “TehnoEKO 2023”.

Netiek aizmirsts arī par pieaugušajiem, piedāvājot īpašus tematiskus vakarus brīvā un izklaidējošā, bet tajā paša laikā izglītojošā un radošā atmosfērā. Pirmajā gadā tādi bija divi – “Kokteiļi un zinātne” un “Mūzika un zinātne”, bet noteikti tiks organizēti arī turpmāk.

Zinātnes centrs VIZIUM ir kļuvis par lielisku vietu, kur organizēt korporatīvos pasākumus un dzimšanas dienas ballītes ar pievienoto vērtību. Uzņēmumiem ir iespēja pieteikt pasākumus kolektīva saliedēšanai un jautrai laika pavadīšanai, kuros kolēģi veic dažādus atraktīvus uzdevumus, izmantojot ekspozīcijas zāles eksponātus un ne tikai. Tāpat ir izveidots piedāvājums gaviļniekiem, sniedzot iespēju nosvinēt dzimšanas dienu ar jautrām aktivitātēm ekspozīcijas zālē un radošu darbošanos Jubilāra darbnīcā.

Savukārt modernās VIZIUM konferenču zāles, kuras apvienojot ir iespējams uzņemt līdz pat 120 apmeklētāju, ir kļuvušas par mājvietu dažādiem vērtīgiem semināriem un konferencēm, kā arī starptautiskajam konkursam “Ventspils IT izaicinājums” un tehnoloģiju konkursam Ventspils skolēniem “DigITiņš”.

Lai popularizētu zinātnes centru un tā darbību, kā arī izglītotu iedzīvotājus STEM jomā, VIZIUM komanda devās arī ārpus zinātnes centra telpām, piedaloties Jelgavas tehnikas un inovāciju festivālā “Mehatrons 2022”, izstādēs "Skola2023" un “Balttour”, pasākumos “FIZMIX Eksperiments", "Meža ABC", "Latvijas meža dienas”, kā arī privātos pasākumos ar izbraukuma šoviem un darbnīcām.

Tāpat zinātnes centrs ir kļuvis par jauno mājvietu Ventspils Digitālā centra interešu izglītības nodarbībām un tematiskajām pavasara un ziemas brīvlaika IT skoliņām, kas ir pieejamas bez maksas ikvienam Ventspils skolēnam.

Ventspils zinātnes centrs VIZIUM aicina pilsētas iedzīvotājus un viesus uz 1. VIZIUM digitālajiem svētkiem, kuros ar bagātīgu svētku programmu un dažādiem pārsteigumiem tiks atzīmēta VIZIUM 1. gada jubileja! Svinības norisināsies 18. jūnijā no plkst. 11:00 līdz plkst. 15:00 pie zinātnes centra ēkas un visas aktivitātes būs bez maksas! Plašāka informācija par pasākuma programmu pieejama mājas lapā www.vizium.lv.

Aktivitāte tiek īstenota Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta un Norvēģijas finanšu instrumenta 2014. - 2021. gada perioda programmas “Pētniecība un izglītība” aktivitātes “Inovācijas centri” projekta “Inovācijas centra izveidošana Ventspilī” ietvaros.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: