Kompromisu par pedagogu un zinātnieku atalgojumu un slodzēm vairs nebūs, uzsvēra Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga.

Izlīguma sarunu vairs nebūs, jo tādu jau bijis ļoti daudz, akcentēja Vanaga. Politiķiem dots laiks līdz 15. martam veikt visus nepieciešamos normatīvo aktu grozījumus.

"Esam gatavi strādāt ar precizējumiem, bet vairāk kompromisu nebūs. Arī ar jauno ministri ir izrunāts maksimums. Tam ir jāpieliek punkts, panākot, ka normatīvie akti beidzot tiek pildīti," uzsvēra Vanaga.

Viņa pastāstīja, ka, turpinot nepildīt dažādus normatīvos aktus, zinātniekiem nav ieskaitīts finansējums algām par šo gadu. "Ministrijas ierēdņu neizdarības dēļ zinātniekiem par janvāri nevar izmaksāt algas. Ir neievēroti noteikumi par bāzes finansējuma piešķiršanu," sacīja Vanaga. Viņa precizēja, ka Izglītības un zinātnes ministrija nav ieskaitījusi bāzes finansējumu, lai varētu izmaksāt algas zinātniekiem. Zinātniskās institūcijas, nesaņemot finansējumu, izlīdzas, paņemot naudu "no citām kabatiņām", piebilda Vanaga.

Atbalstu LIZDA pauž opozīcijā esošā Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), kas uzskata, ka Krišjāņa Kariņa vadītā valdība esot pievīlusi pedagogus, valsts budžetā neparedzot pietiekamu finansējumu izglītības nozarei. ZZS sola budžeta veidošanas diskusijās Saeimā uzstāt, "lai izglītības nozarei tiktu piešķirts adekvāts finansējums, kas nodrošinātu kvalitatīvu un pieejamu izglītību ikvienam Latvijas bērnam un jaunietim".

"Pedagogu prasības par atalgojuma celšanu un darba slodzes sabalansēšanu ir loģiskas un atbalstāmas. Diemžēl valdība tikai vārdos izglītību un mūsu bērnu nākotni dēvē par prioritāti, bet budžeta ailēs tam apstiprinājuma nav," paudis ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Viktors Valainis.

ZZS neatbalsta "valdības ieceres par jaunām prasībām pašvaldībām, lai saņemtu valsts finansējumu izglītības iestādēm", jo skolu slēgšana daudzviet Latvijā nozīmēšot "vēl plašāku iedzīvotāju skaita samazināšanos, kas nav pieļaujams".

Kā ziņots, LIZDA nolēmusi dot valdībai laiku līdz 15. martam, lai Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pildītu streika prasības, pretējā gadījumā 24. aprīlī sāksies pedagogu streiks.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: