Novada kultūras dzīvē jaunas vēsmas – turpmāk ikviena afiša, sociālo tīklu ieraksts vai cita veida publisks ziņojums jāsaskaņo ar priekšniecību. Jautājumu aktualizējis vicemērs Andis Zariņš.

Janvāra sākumā tautas nama Usma vadītāja Elana Jurgena, gatavojoties barikāžu atceres pasākumam, sociālajā portālā Facebook ievietojusi afišu un vēstījumu, kurā cita starpā citēti barikāžu dalībnieka, usmenieka J. Upīša teiktie vārdi: Ar barikādēm mēs nekļūdījāmies, kļūdījāmies pēc tam... Tā kā Upīša kungs jau pāris gadus kā viņsaulē, sākotnēji Jurgena vairījusies bez saskaņošanas likt norādi uz autorību, tomēr pēc novada kultūras dzīves vadītājas Zanes Pamšes rosinājuma sazinājusies ar cienījamā usmenieka – zemessarga, aktīva Latvijas patriota, Usmas amatierteātra ilggadēja aktiera – tuviniekiem un atļauju guvusi. 12. janvārī ieraksts papildināts ar korektu atsauci. Liels bijis viņas pārsteigums, 17. janvārī saņemot novada pašvaldības izpilddirektora Jura Krilovska rīkojumu, kurā noteikts, ka līdz 19. janvāra darba dienas beigām jāpaskaidro, kādu apsvērumu vadīta viņa minēto frāzi Facebook vietnē ierakstījusi.

Pēc ziņotāju labākajiem paraugiem

Pēc Jurgenas teiktā, rīkojums izdots, pamatojoties uz domes priekšsēdētāja vietnieka Zariņa 13. janvāra iesniegumu, kurā viņš norādot, ka Usmas kultūras dzīves kūrētājas ieraksts Facebook kontā DzīvoRadiVadi kultūra Ventspils un konkrēti teksts Ar barikādēm mēs nekļūdījāmies, kļūdījāmies pēc tam... ir pretrunīgi vērtējams. Savā iesniegumā Zariņš paužot rūpes par novada iedzīvotājiem, kuriem varot rasties jautājums, ar ko esam kļūdījušies: ar neatkarības atjaunošanu, novada izveidi, pievienošanos NATO?! Vicemērs norādot, ka sabiedrību šobrīd ir svarīgi saliedēt, nevis šķelt, un esot pavisam nelāgi, ja pašvaldības darbinieki, liekot lietā savas piekļuves tiesības oficiālajiem sociālajiem kontiem, raksta, kas ienāk prātā. Vienlaikus Zariņš iesniegumā esot paudis cerību, ka minētais teikums nav apzināta kaitniecība, viņš ticot, ka nesmukums gadījies pārpratuma vai paviršības dēļ! Attiecīgais Facebook ieraksts esot jāpadara svētkiem atbilstošs un turpmāk cītīgi jāraugās, lai novada kultūras darbinieki par mūsu valstij nozīmīgiem atceres un svētku mirkļiem neizsakās nievājoši.

Notikušo uzskata par cenzūras mēģinājumu

Kad pirmais šoks par saņemto dokumentu norimis, Jurgena ķērusies pie sava nodarījuma apjaušanas un situācijas skaidrošanas. «Mans vienīgais apsvērums bija izveidot pietiekami strukturētu un uzmanību piesaistošu pasākuma afišas pavadrakstu, izmantojot iepriekš minēto frāzi kā mākslinieciskās izteiksmes līdzekli. Rakstot šo paskaidrojumu, nebaidos secināt un apgalvot, ka mērķis pilnībā sasniegts,» norādījusi tautas nama vadītāja. Tāpat arī viņa paudusi: «2023. gada janvāra pasākuma plānā redzams, ka Usmas pagasts ir viens no četriem (!) pagastiem, kurā tiek atzīmēti Barikāžu dienu notikumi. Izsaku savas bažas un izvirzu tēzi, ka Ventspils novadā ir ļoti zema aktivitāte 1991. gada Barikāžu aizstāvju atceres godināšanas pasākumu veidošanā. (..) Vēlos norādīt arī to, ka ne Ventspils novada pašvaldībā kopumā, ne arī atsevišķi Kultūras nodaļā līdz šim brīdim nav izstrādāti noteikumi un ētikas kodekss darbiniekiem, rīkojoties ar sociālo tīklu kontiem. Turklāt, kā jau iepriekš minēju, konti visbiežāk izveidoti pēc pašu darbinieku iniciatīvas, ir piesaistīti darbinieku privātajiem kontiem un pēc būtības nav uzskatāmi par pašvaldības oficiālā viedokļa platformu.» Sava paskaidrojuma noslēgumā Jurgena atgādina par LR Satversmes 100. pantu, kurš saka, ka cenzūra ir aizliegta: «Aicinu Ventspils novada pašvaldības izpilddirektoru izvērtēt iesnieguma patieso mērķi un būtību, kā arī paskaidrojuma pieprasīšanas pamatojumu. (..) ...pēc būtības šo var uzskatīt par cenzūras mēģinājumu, izmantojot politisko varu.»

Jaunā kārtība

Aptuveni nedēļu pēc tam, kad Jurgena izpilddirektoram iesniegusi savus paskaidrojumus, gan viņa, gan citi novada kultūras dzīves organizētāji saņēmuši jaunu izpilddirektora rīkojumu. Tas atrunājis kārtību, kādā turpmāk veicami ieraksti sociālajās vietnēs Facebook un Instagram, kā arī izgatavojamas afišas. Proti – pirms publiskošanas viss saskaņojams ar Ventspils novada domes priekšsēdētāja biroja sabiedrisko attiecību speciālistiem rakstiski. Drīkstot vērsties pie viņiem darba dienās, izņemot pusdienas laiku, bet brīvdienās – ievietojot sociālajos tīklos tekstu un fotogrāfijas no pasākumiem – esot jātiek galā pašiem, vien jāuzņemoties atbildība un jāievēro pareizrakstība.

Varas ķīlnieki

Uz Ventas Balss jautājumu, vai drīkstam par notiekošo rakstīt, Elana Jurgena atbild ar nopūtu. Viņa piekrīt publikācijai, sakot, ka nav jau vairs no kā baidīties, viss sliktais jau notiekot. Sirdi sildot usmenieku teiktais, ka, ja lieta aiziešot līdz Elanas atlaišanai, viņi celšoties kājās un aizstāvēšot, iebildīšot. Tomēr pagaidām par to runas neesot, vien noskaņojumu un radošo garu bojājot jaunā kārtība ar reklāmas un citu komunikācijas materiālu saskaņošanu. «Pazūd iedvesma. Ja kādreiz sazvanījāmies, saspriedām un ātri izlēmām – darām, tad tagad katrs ieraksts soctīklos ir ciešanas. Kolēģi arī mokās, un arī sabiedrisko attiecību speciālisti būtībā ir varas ķīlnieki.»

Lasi vēl

Komentāri (12)

  • -5
    Jadviga 13.02.2023, 11:55:54

    Cenzūra rullē :(((

  • -6
    Kriska 13.02.2023, 11:59:03

    Elanas kundze, mani tas nepārsteidz. VB portālā tas pats- man par uzdoto jautājumu VB pēc pāris dienām bija zvans no Drošības komitējas.

  • 0
    ventspilnieks 36,7 13.02.2023, 12:56:09

    Sarkanzemnieku mobings novadam :D

  • 0
    Pilsēta 13.02.2023, 13:11:25

    Lasot šo smejos pilnā balsī.
    Var redzēt, ka ne raksta autors ne kultūras nama vadītāja nav strādājusi Ventspils pašvaldībā.

  • -1
    Knīpa 13.02.2023, 13:37:00

    Tā ir milzīgas varas apziņa. ātri vien to dažs apguva.

  • -4
    Cibiņš 13.02.2023, 15:00:13

    Tas ir tas pats čaklais Zariņš, kurš ir arī ministra padomnieks un tagad arī ostas valdes loceklis? Nu cilvēks tak strādā 24h diennaktī un nepaguris cīnās ar kaitniekiem.

  • 0
    Heinrich 13.02.2023, 15:59:53

    Tātad mācījušies no lembergistiem.

  • -1
    mernigors 13.02.2023, 19:23:06

    Upīša kunga vērtējums ir viennozīmīgi precīzs. Pierādījumus nemaz tālu nav jāmeklē....Zariņš ir izpildījis Mičerevska kritēriju un turpina ievērot kritērija noteikumus.....Nekā jauna

  • 0
    Janis Zvejnieks 13.02.2023, 20:42:15

    Nu ir viss skaiders,kapec Neimans vairak neko nekomente.Bus vinam ari lielkung uzlikus cenzur :))))))

  • 0
    Janis Zvejnieks 13.02.2023, 21:02:47

    Bet ja bez jokiem,tad jus dzivo totalitars kontrols valsti,driz uz kemertin lai aiziet ari bus jaatskaitas.Sav dom un viedokls nevar but.Drosibniek,pat cilvek zem segvard Krisk atrad.Nu man nav jamekle,es zem sav vard komente un dzivo valsti,kur kriev telekanals zem dek nav jaskatas.Tapat es var skatities irs, lei$,estins,frics,hahols,bulbas,arabs ,vesels 1000 kanals.Masin perkot,kautvai jaun no salon un skaidre naude,ari vidam nav jaatskaitas.

  • 0
    Janis Zvejnieks 13.02.2023, 21:23:37

    Irija,cilvek konstitucinalas tiesibs ret kad tiek parkapts.Pat smovid laika,kad izomaj,ka nevar talak par 3km no maj braukt.Cekpointa Gard stadinaj viss pec kart un jautajums bij,nevis kur tu dzivo un kur tu bauc,bet ka tev iet un vai viss kartiba.Konstitucij nelauj prasit uz kurien tu dodas.

  • -2
    Varis Paijs 15.02.2023, 08:39:43

    Nu teiksim tā. Ventspils pilsētā par šitādu ierakstu meituks būtu lidojis ne tikai no darba kultūras centra ārā, bet arī no pilsētas uz neatgriešanos, jo citur vairs darbu neatrastu. Tā ka nav te īsti par ko žēloties.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: