Ventspils nav izņēmums, raugoties uz pedagogu trūkumu valsts vispārizglītojošajās skolās. Līdz šī mācību gada sākumam pilsētas skolās trūka 20 skolotāju. Pašreizējās vakances pilsētas skolās papildinās arī to mazākumtautību skolu skolotāji, kas neizturēja Valsts valodas centra pārbaudi un tika atstādināti no darba.

Katra mācību gada beigās pilsētas dome un Izglītības pārvalde aprēķina pedagogu vakances vispārizglītojošajās skolās. «Pagājušā gada jūlijā bija 32 pilnas slodzes vakances, tagad 20. Hroniski trūkstot skolotājiem, strādājošo pedagogu vidū 64% slodze ir lielāka par vienu likmi. Šī iemesla dēļ pedagogu vidū ir augsts izdegšanas risks; skolotāju pārslodze neveicina arī mācīšanas kvalitāti kopumā,» situāciju skolās skaidro pilsētas domes priekšsēdētājs Jānis Vītoliņš.

Diemžēl skolotāja darba prestižs valstī nav augsts ilgstošas valsts politikas izglītībā dēļ. Līdz ar to jauno speciālistu pieplūdums skolās nav pietiekams, lai aizstātu kolēģus, kuri sasnieguši pensijas vecumu. Piemēram, pērn no visām valsts pedagoģisko augstskolām iznāca tikai viens diplomēts fizikas skolotājs! Skolotāji noveco. No aptuveni 600 visu mūsu pilsētas izglītības iestāžu pedagogiem aptuveni 40% jeb 240 speciālisti ir vecumā virs 51 gada. Vispārizglītojošās skolās šī proporcija ir vēl iespaidīgāka – 47% skolotāju ir vecāki par 51 gadu, bet 16% – vecāki par 61 gadu; bērnudārzos virs 51 gada vecuma pedagogu skaits sasniedz 31%.

Lai ietekmētu situāciju, Ventspils dome, pieņemot 2023. gada budžetu, palielinājusi finansējumu dažādām pedagogu atbalsta programmām. Vītoliņš pārskaita skolotāju motivācijas galvenos rīkus – īrējamu, izremontētu dzīvokļu piešķiršanu, piemērojot īres maksas atlaidi, veselības apdrošināšanas polises un veselu virkni materiālo stimulu – gada balvu izglītībā deviņās nominācijās (500–700 eiro apmērā), Izglītības inovāciju balvu, kā arī 50 labāko skolotāju materiālos apbalvojumus 430 eiro apmērā no motivācijas programmas. Pašvaldība materiāli atbalsta skolotāju profesionālo pilnveidi speciāli organizētajos kursos un daļēji kompensē mācību izdevumus pedagoģiskajās augstskolās. No šī gada mācību izdevumu kompensācijas apmērs pieaugs līdz 30%, informē Vītoliņš.

«Izrādījās, ka ar šiem pasākumiem nepietiek,» spiests atzīt pašvaldības vadītājs. Aizpagājušajā un pagājušajā gadā pilsētas dome nodibināja stipendijas pedagoģijas augstskolu studentiem, sākot no trešā kursa. Ikmēneša stipendija ir puse no minimālās algas apmēra. Beidzot augstskolu, pilsētas dome noslēdz ar stipendiātiem līgumu, saskaņā ar kuru absolventam piecus gadus jānostrādā pilsētas skolās. «Dome parakstīja pirmos četrus šādus līgumus,» skaidro Vītoliņš.

Papildus visiem minētajiem motivācijas pasākumiem dome pagājušā gada nogalē pieņēma rīcības programmu cilvēkresursu piesaistei izglītības iestādēm 2023.–2025. gadā. Programmas īstenošanā dome paredz investēt ap 400 000 eiro, toskait šogad – ap 80 000. Viena no programmas sastāvdaļām paredz piesaistīt talantīgus skolotājus no citām pašvaldībām. Tiem, kas izšķirsies pārcelties uz Ventspili, dome sola pārcelšanās pabalstu un piemaksu pie algas. Šāda motivācijas programma jau vairākus gadus veiksmīgi darbojas pilsētas veselības aprūpē. Pateicoties iedarbīgajai motivācijai, četru gadu laikā Ventspilī izdevies piesaistīt vairāk nekā simts medicīnas darbinieku, tostarp aptuveni 40 ārstus. «Ceram, ka arī izglītības jomā motivācijas programma dos tikpat cerīgus rezultātus,» atzina domes priekšsēdētājs. Trīs gadu laikā pilsētas dome cer piesaistīt mūsu pilsētā vismaz sešus izcilus pedagogus.

Situāciju ar pedagogu trūkumu varētu īslaicīgi pasliktināt mazākumtautību skolu skolotāju latviešu valodas prasmes pakāpes pārbaudes rezultāti, ko kopš decembra vidus mūsu pilsētā veic Valsts valodas centrs. Pārbaudes notiek visā valstī. Kā jau Ventas Balss iepriekš rakstīja, līdz šim pārbaudes notika Ventspils 6. vidusskolā un 3. pamatskolā. 6. vidusskolā pārbaudīja visus skolotājus, ieskaitot direktori. No visiem pārbaudītajiem divu skolu skolotājiem trīs saņēmuši neapmierinošu vērtējumu, vismaz viena no viņām nolēmusi kārtot eksāmenu, lai pierādītu savu piemērotību mācīšanai valsts valodā. Vēl četri pedagogi no divām skolām nolēma neturpināt darba attiecības, bet daži skolotāji nevarēja nokārtot pārbaudi, jo atrodas uz slimības lapas. Pēc Izglītības pārvaldes informācijas, 6. vidusskolā direktore jau meklē krievu valodas skolotāju atstādinātā pedagoga vietā.

Iepriekš Ventas Balss arī rakstīja par to, ka latviešu tautības pedagogi pauda neizpratni, kāpēc arī viņiem tika pārbaudīta latviešu valodas – dzimtās valodas – prasme. Latviešu valodas un literatūras skolotāja, kas arī tika pārbaudīta, saņemot C1 vērtējumu, vēlāk publicēja savu ironisko viedokli sociālajā tīklā Facebook: «Šis dokuments laikam šobrīd ir spēcīgāks par LU diplomu, un, pateicoties saņemtajam vērtējumam, varu mierīgi turpināt skolēniem mācīt latviešu valodu un literatūru.»

Lasi vēl

Komentāri (14)

  • -1
    Anna_Anna 20.01.2023, 21:38:24

    3.vidusskolas direktore izturēja pārbaudi?

  • -6
    Kriska 21.01.2023, 10:35:57

    Tādas skolas Ventspilī nav

  • -1
    Anna_Anna 21.01.2023, 20:46:35

    Atvainojos, izlabošu jautājumu,lai varat atbildēt, savādāk nesaprotu Jūsu komentāru :)

    Vai 3.pamatskolas direktore izturēja valsts valodas pārbaudi?

  • 0
    Marta P 23.01.2023, 14:35:33

    Ja ir darbā, tad jau izturēja.

  • -2
    T.Meita 21.01.2023, 11:42:03

    Atstādinātie no darba skolotāji kādā gadījumā nebija talantīgi?

  • -2
    T.Meita 21.01.2023, 11:46:03

    Tagad jāpārbauda uz talantīgumu visus parējos skolotājus!

  • -3
    Kriska 21.01.2023, 12:19:34

    Kas būs tie supertalantīgi , kuri pateiks vai tu esi talantīgs vai parastais cilvēks?

  • 0
    grosh 21.01.2023, 13:13:08

    Izglītības pārvalde solīja aizstāvēt pedagogus. Cik daudz tādi ir? Vai labāk optimizēt skolu tīklu?

  • 0
    Marta P 23.01.2023, 14:38:01

    Tur jau izglītības pārvalde viena neko panākt nevar. Kamēr valdība neuztvers pedagogus kā nopietnu un vajadzīgu profesiju - tikmēr situācija būs tāda kā ir.

  • -2
    ventspilnieks 36,7 22.01.2023, 00:12:56

    "Piemēram, pērn no visām valsts pedagoģisko augstskolām iznāca tikai viens diplomēts fizikas skolotājs!"
    VB žurnālistam, jeb raksta veidotājam arī laiks uz skolu.

    "Pēc Izglītības pārvaldes informācijas, 6. vidusskolā direktore jau meklē krievu valodas skolotāju atstādinātā pedagoga vietā."
    Kāpēc vēl joprojām māca okupantu valodu?

  • 0
    Marta P 23.01.2023, 14:39:59

    Kamēr mācību programma nav izmainīta un ir bērni, kas izvēlējušies apgūt šo valodu - ir jānodrošina tās apgūšanas iespējas. Ja noteikumi būs citādi, tad arī skola var attiecīgi rīkoties.

  • 0
    Ventspils Izglītības pārvalde 23.01.2023, 11:15:09

    Valsts valodas centrs izvēlējās pārbaudāmos pedagogus Ventspils skolās. 6.vidusskolā pārbaudei tika izvēlēti pilnīgi visi pedagogi, tajā skaitā arī skolas direktore, bet 3. pamatskolā pārbaudei tika izvēlēti tikai atsevišķi pedagogi, starp kuriem nebija skolas direktore.

    Skolai ir pienākums turpināt iesākto valsts akreditēto izglītības programmu īstenošanu, lai skolēni, kas mācību priekšmetu apguvuši vairākus gadus to varētu nepieciešamajā apjomā pabeigt. Atbilstoši Izglītības un zinātnes ministrijas izplatītajai informācijai ir zināms, ka turpmāko gadu laikā notiks pakāpeniska pāreja uz otro svešvalodu kādā no ES valodām un pedagogiem, kuri māca krievu valodu kā otro svešvalodu tiks nodrošinātas iespējas pārkvalificēties un iegūt tiesības mācīt citu mācību priekšmetu.

  • 0
    Vadims Kevrelis 24.01.2023, 11:54:10

    Marta P: Ventspils Izglītības Pārvaldē arī strādā darbinieki ar pedagogu izglītību un tad lai nebūtu jāmeklē ''talantus'' kādai ir lieliska izdevība nodemonstrēt savas zināšanu spējas.

  • 0
    Kàpèce 26.01.2023, 10:43:33

    3.pamatskolas direktore perfekti pārvalda latviešu valodu,gan runā tajā ikdienā,gan raksta bez kļūdām.Visiem ieteiktu no viņas ņemt piemēru,kādam jābūt iestādes vadītājam!!!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: