Zinātnes centrs VIZIUM aicina ikvienu 8. – 12. klašu skolēnu apmeklēt Jauno dabaszinātņu pētnieku centra nodarbības, kurās būs iespēja uzzināt par dzīvības iespējamību Saules sistēmā, ''tauriņu efektu'', elektronisko ierīču izstrādes procesu un dažādām citām interesantām tēmām STEM un IT jomās, kā arī tikties ar iedvesmojošiem zinātniekiem.

Nodarbības ir bezmaksas un norisinās katru trešdienu plkst. 17 – 19.

Nodarbību grafiks:

''Mazie zaļie cilvēciņi'' 11. janvārī plkst. 17:

Nodarbībā būs iespēja uzzināt par dzīvības iespējamību Saules sistēmā tādās vietās, kā uz Marsa, Jupitera pavadoņa Eiropas, Saturna pavadoņiem Encelādas un Titāna, kā arī par mūsdienu cilvēka izcelšanos, neandertāliešiem, denisoviešiem u.c. Netiešās arheoloģiskās liecības par iespējamiem kontaktiem ar ārpuszemes dzīvības formām. Tiks apskatītas dīvainās ģeoloģiskās struktūras uz Marsa, piemēram, piramīdas, Marsa ''seja'', Rozvelas leģenda un citi līdz galam neizzināti gadījumi.

''Haoss un kārtība Visumā'' 18. janvārī plkst. 17:

Nodarbībā tiks apskatīti neregulāri objekti medicīnā, botānikā, zooloģijā, ģeoloģijā un citās dabas zinātņu jomās, kā arī piemēri, kā modelēt asinsvadu sistēmas, dārzeņus, kalnus un upju noteces. Dalībniekiem būs iespēja uzzināt par ''tauriņa efektu'', haotiskiem procesiem, kā Mēness kustība, degšanas procesi un citi, kā tos izprast, formalizēt un izmantot. Nodarbībā neiztiks arī bez matemātikas pasaules - skolēniem būs iespēja uzzināt par Mandelbrota kopu.

''Elektronikas inženierija'' 25. janvārī plkst. 17:

Nodarbībā tiks sniegts ieskats par to, kas ir elektronikas inženieris un kāda ir inženiera galvenie uzdevumi jaunu produktu izstrādē. Tiks sniegts vispārīgs ieskats, kā tiek izstrādātas elektroniskas ierīces, sākot no idejas līdz prototipam.

Nodarbības vadīs Dr.habil.phys. Juris Žagars un Mg.sc.ing. Jānis Šate.

Juris Žagars ir Asociētais viesprofesors Ventspils Augstskolā. Savas dzīves laikā piedalījies dažādos ar zinātni saistītos pasākumos. Žagara izstrādātos un vadītos studiju kursus studenti atzinuši par pozitīviem un interesantiem, tāpat studenti augstu vērtē pasniedzēja spēju aizraut un ieinteresēt studentus pasniegtajā mācību vielā.

Savukārt Jānis Šate ir elektronikas inženieris, kuram ir pieredze dažādu elektronisku instrumentu izstrādē, kurus paredzēts izmantot kosmosā. Štate pasniedz arī lekcijas topošajiem elektronikas inženieriem Ventspils Augstskolā. Viņš uzskata, ka par elektronikas inženieri var kļūt ikviens, kuram interesē modernās tehnoloģijas un gribas radīt jaunas tehnoloģijas paša spēkiem.

Dalība nodarbībās ir bezmaksas. Nepieciešams iepriekš piereģistrēties šeit: www.adre.se/dabaszinatnupetnieki. Interesenti aicināti pieteikties un piedalīties visās lekcijās, bet ir iespēja reģistrēties arī tikai uz sev interesējošajām lekcijām. Nodarbības notiek zinātnes centra VIZIUM konferenču zālē ''Alfa'', 2. stāvā.

Vairāk informācijas pa tālr. 667 766 55 vai rakstot uz e-pastu: ginta.grinberga@ventspils.lv. Dienu pirms nodarbības dalībniekiem tiks nosūtīts e-pasts.

Aktivitāte tiek īstenota Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta un Norvēģijas finanšu instrumenta 2014. - 2021. gada perioda programmas ''Pētniecība un izglītība'' aktivitātes ''Inovācijas centri'' projekta ''Inovācijas centra izveidošana Ventspilī'' ietvaros.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: