Turpinot rakstu sēriju par koncertzāles Latvija sadarbību ar Ventspils Mūzikas vidusskolu, šoreiz neliels ieskats tajā, kāpēc vecāki izvēlas mūzikas apmācību saviem bērniem, un kā audzēkņi jūtas skolā, kas atrodas koncertzāles Latvija ēkā.

Koncertzāles ēka veiksmīgi mijiedarbojas ar Ventspils Mūzikas vidusskolu, sniedzot iespēju visiem mūzikas skolas audzēkņiem mācīties modernās un pieejamās telpās. «Mūzika ir radoša pieredze, kas ietver sevī emociju izrādīšanu un paušanu. Bērni bieži vien nespēj izteikt savas emocijas vārdos, bet viņiem ir nepieciešams pozitīvs veids, kā izrādīt savas emocijas. Mūzika ir lielisks instruments tam,» vēstīts mūzikas skolas mājaslapā, aicinot skolēnus apgūt mūzikas pamatus. Ielūkojoties vienā no bērnu mūzikas skolas nodarbībām, kuras laikā klavierskolotāja Vineta Čamane ir līdzās savai audzēknei Laurai Kūlmanei un palīdz apgūt kārtējo skaņdarbu, var manīt lielu aizrautību gan no pasniedzējas, gan no viņas audzēknes. Nodarbība rit savu gaitu, skolas gaitenī dzirdamas dažādas mūzikas skaņas, kas plūst no dažādiem kabinetiem.

Lauras klavierskolotāja Vineta Čamane ir gandarīta par visiem saviem audzēkņiem, raksturojot viņus kā zinātkārus un centīgus bērnus. Vineta Čamane Ventspils bērnu mūzikas skolā strādā ceturto gadu, pirms tam dzīve ritējusi Rīgā, tādēļ iepriekšējās pieredzes saistībā ar darbu vecajā mūzikas skolā Pils ielā pasniedzējai nav. Toties par jaunajām mūzikas skolas telpām prieks ir milzīgs: «Skola ir brīnišķīga. Šeit ir lielisks kolektīvs. Man šeit viss ļoti patīk. Un mani audzēkņi ir labākie bērni pasaulē!» Pasniedzēja piebilst, ka lielākoties mūzikas skolā nonāk skolēni, kurus mūzika saista un kuri vēlas apgūt muzikālās iemaņas. Vienlaikus pedagoģe aicina vecākus izmantot iespēju un vest savas atvases uz mūzikas skolu, jo, pirmkārt, tas veicina vispārējo attīstību, bet, otrkārt, Ventspils nav tik liela pilsēta, tādēļ noteikti ir krietni vieglāk izplānot laiku, lai palīdzētu nokļūt uz mūzikas nodarbībām pēc stundām vispārizglītojošajās skolās.

Daudzi vecāki, kuru bērni apmeklē mūzikas skolu, visticamāk, ir piedzīvojuši brīdi, kad sākotnēji bērna interese par mūzikas apgūšanu ir neviltoti liela, bet, tiklīdz jāsāk ieguldīt neatlaidīgs un regulārs darbs, entuziasms nereti pazūd. Ventspils mūzikas skolas audzēknes Lauras Kūlmanes mamma Kristīne stāsta, ka viņai nekad nav bijis grūti motivēt savu meitu šīm mācībām. «Sākumā Laura pati izteica vēlēšanos mācīties mūzikas skolā. Ikreiz, kad braucām garām koncertzāles ēkai, meita vienmēr sajūsminājās par tās skaistumu. Esmu pateicīga bērnudārza Varavīksne audzinātājai, kura jau tad, kad Laura vēl bija pavisam maziņa – tikai kādi divi gadiņi –, uzticēja Māmiņdienas pasākumā nodziedāt dziesmu Velc, pelīte, saldu miegu. Tas bija Lauras pirmais priekšnesums, kas aizkustināja pilnīgi visus klātesošos. Vēlāk, kad meita gāja bērnudārzā Saulīte, Laura dziedāja ansamblī Saulstarēni. Arī šī bērnudārza muzikālā audzinātāja aicināja vest Lauru uz mūzikas skolu. Esam to arī izdarījuši. Pagaidām ne mirkli neesam nožēlojuši savu izvēli. Man ļoti patīk mūsu mūzikas skola, pasniedzēji ir lieliski un atsaucīgi, varu teikt tikai to labāko,» stāsta mamma.

Laura Kūlmane mūzikas skolu apmeklē jau trīs gadus, un ļoti priecājas par šādu iespēju. Runājot par mūzikas nodarbībām, Lauriņai acis mirdz, cik ļoti tas viņai patīk. Lai arī apgūstamā ir daudz – ikdienā Laura mācās flautu, klavieres, solfedžo un mūzikas literatūru, meitene ir gatava aktīvi iesaistīties mūzikas skolas ikdienas mācību darbā, un tas viņai nešķiet par grūtu. Vaicāta, kas tad no visa iepriekšminētā Laurai patīk vislabāk, atbildē skan vārds – klavieres, tomēr vislielākais darbs tiek ieguldīts flautas spēles apgūšanā. «Man ļoti patika klausīties, kā citi spēlē flautu, tādēļ izvēlējos apgūt tieši šo instrumentu,» saka desmitgadīgā Laura, kura piebilst, ka vienmēr ar prieku pēc skolas dodas uz nākamo skolu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: