Ventspils Kultūras centra vokālais ansambļa Mazā prinča planētas dziedātāji nupat pieredzējuši īpašu nodarbību ciklu pazīstamās režisores Daces Pūces vadībā.

Ar kinorežisori un producenti Daci Pūci ansambļa Mazā prinča planētas dziedātāji un tā vadītājas Anitra Niedre un Rudīte Tālberga šovasar sadarbojās radošā projektā, kura laikā tapa Andra Sējāna dziesmas Ai, tu, mana brāļa sēta videoklips. Jau toreiz radošā kolektīva vadītājas izteica cerību, ka sadarbība ar režisori turpināties. Pēdējo divu nedēļu laikā jaunieši ar režisori tikās trīs meistarklasēs – divas norisinājās tiešsaistes platformā Zoom, bet trešā – klātienē Ventspils Kultūras centrā. Vairāku stundu garumā jaunieši Pūces vadībā apguva dramaturģijas pamatus, uzzināja, kas ir producēšana, kā slīpēt savas runas prasmes un izkopt aktiermeistarību, kā arī citas radošam cilvēkam noderīgas prasmes.

«Es viņiem mācu to, ko es pati dzīves laikā esmu iemācījusies,» klātienes meistarklases starpbrīdī Ventas Balsij atklāj Dace Pūce. Kā ir jārunā, lai klausītāji ne tikai dzirdētu, bet spētu uztvert tevis teikto, kā pārvaldīt savu elpu, kā trenēt dikciju – šīs un citas lietas režisore centās iemācīt jauniešiem, piedāvājot daudz dažādu praktisku vingrinājumu. Šīs iemaņas, kas ir būtiskas teju ikvienam, kas strādā ar cilvēkiem, Dace Pūce ikdienā māca praktiskās pieredzes skolā Pūces akadēmija. To viņa izveidojusi krīzes brīdī, kad «viss bruka un juka». Iepriekš viņa nekad nav iedomājusies, ka varētu būs skolotāja, bet, kad radās ideja par Pūces akadēmiju, apjautusi, ka kādam viņas zināšanas un prasmes varētu interesēt un noderēt. Režisore atklāj, ka šo darbu veic ar misijas apziņu. Viņa novērojusi, ka cilvēkiem, kas strādā, piemēram, mārketingā, nav zināšanu par to, kā savu runu veidot pārliecinoši Tāpat viņa saskārusies ar to, ka cilvēki maldīgi uzskata, ka viņi zina, kā veidot filmas, kā producēt un ierunāt reklāmas. «Bet tu nezini, ja neesi izgājis cauri skolai vismaz pamatlīmenī,» teic Pūce. Savā akadēmijā režisore strādā ar cilvēkiem, kas šīs zināšanas var izmantot savā dzīvē jebkurā profesijā. Pie viņas mācījušies juristi, skolotāji, mārketinga speciālisti un citu profesiju pārstāvji.

Ansambļa jauniešiem meistarklasēs apgūtās iemaņas noderēs gan kā dziedātājiem, gan cilvēkiem. Kristiāns, stāstot par meistarklasēs piedzīvoto, min, ka viņam noderēs zināšanas par to, kā veidot runas struktūru, kā pareizi izmantot balsi. Asnate uzskata, ka tiem, kas nākotnē izvēlēsies radošās profesijas, noderēs nupat apgūtās zināšanas par dramaturģiju. Lana piebilst, ka elpošanas un artikulācijas vingrinājumi palīdzēs arī dziedāšanā. Jaunieši atzīst, ka nodarbības bijušas reizē nogurdinošas, jo viņi strādājuši ļoti intensīvi, gan vienlaikus interesantas un noderīgas. Kolektīva vadītāja Anitra Niedre stāsta, ka arī ikdienā dziedātāji strādā ar runas vingrinājumiem, viņi zina, piemēram, to, kā iekustināt mēli un lūpas, taču, ja to pasaka kāds no malas, tajā jaunieši ieklausās uzmanīgāk. Pedagoģe novērojusi, ka pandēmijas laikā jaunieši kļuvuši kautrīgāki, sevī noslēgušies. Meistarklases var palīdz viņiem atvērties. Nodarbības bija iespējamas, pateicoties dalībai Ventspils pašvaldības projektu konkursā Ventspils jauniešu brīvā laika pavadīšanas un aktīvas atpūtas veicināšana.

Drīz pēc Ventspilī novadītajām meistarklasēm Dace Pūce devusies uz Losandželosu, lai iesaistītos mārketinga aktivitātēs, kas saistītas ar viņas filmu Bedre. No Latvijas filma izvirzīta Amerikas kinoakadēmijas balvai Oskars, taču nu jācīnās, lai žūrijas pārstāvji to vispār noskatītos.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: