19. jūlijā Ventspils Augstskolā (VeA) tiks atklāta Starptautiskā Lingvistikas olimpiāde. Tā ir viena no 17 starptautiskajām zinātņu olimpiādēm un dalību tajā šogad ir apstiprinājuši gandrīz 300 skolēni no 32 pasaules valstīm.

Ceļošanas ierobežojumi liedz olimpiādei notikt klātienē, tāpēc uzdevumi tiks pildīti attālināti. Izņēmums ir divas Latvijas komandas un žurijas komisija, kas ieradīsies Ventspilī uz vietas. Attālinātais formāts organizatoriem ir izaicinošs, taču VeA ir sagatavojusi jauniešiem tehniskās iespējas uzdevumu pildīšanai un piepildītu sociālo programmu, kuru papildinās arī interesantas lekcijas no VeA mācībspēkiem.

Latviju olimpiādē pārstāvēs divas komandas, katrā komandā esot četriem skolēniem.

Latvijas 1. komandas sastāvā olimpiādē startēs Lorenss Martinsons, Džonatans Miks Melngalvis, Nestors Starostins un Aleksandra Daņilova.

Latvijas 2. komandas sastāvā būs Varvara Gromova, Milana Komisarova, Jūlija Vaikute un Maksims Libensons.

Visi skolēni pārstāv Rīgas Valsts 1. ģimnāziju vai RTU Inženierzinātņu vidusskolu.

Dalībnieks Lorenss Martinsons stāsta, ka visi Latvijas komandu pārstāvji divu nedēļa garumā ir intensīvi gatavojušies olimpiādei, risinot visa veida uzdevumus no iepriekšējo gadu olimpiādēm, trenējot problēmu risināšanu ierobežotā laikā un darbu komandā. Dalībnieki atzīst, ka uzdevumi būs starpdiscipliniāri, un ir jāpiemīt izcilām zināšanām gan lingvistikā, gan loģikā, lai nonāktu pie pareizā risinājuma. Protams, lingvistikas olimpiādē ir svarīgas arī valodu zināšānas - Lorenss pārzina piecas valodas, bet rekordists ir viņa komandas biedrs Nestors, kurš spēj sazināties septiņās valodās.

Latvijas komandas olimpiādē piedalījušās vairākkārt, tai skaitā 2019. gadā Korejas Republikā. VeA Tulkošanas studiju fakultātes asoc. prof. Guntars Dreijers šajā olimpiādē bija kopā ar Latvijas komandu, un individuālajā ieskaitē Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas skolēns Nestors Starostins saņēma bronzas medaļu. Kopš 2003. gada, kad Lingvistikas olimpiāde notika pirmo reizi, Latvija ir ieguvusi divas zelta, četras sudraba un 10 bronzas medaļas.

Ikviens interesents ir aicināts skatīties olimpiādes atklāšanu video tiešraidē VeA mājaslapā venta.lv 19. jūlijā plkst. 10.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: