No 19. līdz 23. jūlijam Ventspils Augstskolā (VeA) notiks Starptautiskā Lingvistikas olimpiāde (International Linguistics Olympiad). Rīkotāji Ventspili par piemērotāko vietu olimpiādes norisei bija atzinuši jau 2020. gadā, taču pandēmija lika tās norisi uz gadu atlikt.

Dalību lingvistikas zināšanu pārbaudē pieteikusi 31 komanda no 27 pasaules valstīm. Lai arī ierobežojumi mazinās un klātienes pasākumi šovasar notikt varēs, ceļošana joprojām ir apgrūtināta, tāpēc dalībnieki klātienē nevarēs izbaudīt vasaru Ventspilī un uzdevumus pildīs attālināti. Starptautiskā Lingvistikas olimpiāde ir viena no 17 starptautiskajām zinātņu olimpiādēm.

Dalībniekiem olimpiādes laikā jāpiedalās divās ieskaitēs - individuālajā un komandu. Abās ieskaitēs uzdevumi tiek gatavoti starpdiscipliniāri, un dalībniekiem jābūt izcilām zināšanām gan lingvistikā, gan loģikā, lai nonāktu pie pareizā risinājuma. Olimpiādes darba valoda ir angļu, bet maldīgi domāt, ka uzdevumi pārbauda skolēnu angļu vai kādas citas plaši lietotas valodas zināšanas. Piemēram, viens no uzdevumiem iepriekšējā olimpiādē bijis svahilī valodā, un dalībniekiem bija jāpārtulko vārdi no šī valodas. Svarīgi, ka žūrija vērtējot veikumu, ņem vērā arī pareizās atbildes paskaidrojumu, tāpēc arī pareizu minējumu dalībniekiem ir jāspēj pamatot.

Latvijas komandas olimpiādē piedalījušās vairākkārt, tai skaitā 2019. gadā Korejas Republikā. VeA Tulkošanas studiju fakultātes asoc. prof. Guntars Dreijers šajā olimpiādē bija kopā ar Latvijas komandu, un individuālajā ieskaitē Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas skolēns Nestors Starostins saņēma bronzas medaļu. Kopš 2003. gada, kad Lingvistikas olimpiāde notika pirmo reizi, Latvija ir ieguvusi divas zelta, četras sudraba un 10 bronzas medaļas.

VeA, organizējot šī gada olimpiādi, dalībniekiem gatavo aizraujošu atklāšanas pasākumu, un sniegs iespēju ikvienam dalībniekam video formātā iepazīties ar Latviju, Ventspili un VeA. Olimpiādes nedēļā plānota arī interesanta sociālā programma.

Starptautiskā Lingvistikas olimpiāde šogad norisināsies 18. reizi un 2022. gadā tās norise plānota Menas salā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: