Jau sestdien norisināsies pašvaldību vēlēšanas un vairums Latvijas iedzīvotāju dosies uz kādu no vēlēšanu iecirkņiem, lai nobalsotu par izvēlēto deputātu kandidātu sarakstu.

Pirmie vēlētāji savu izvēli jau izdarījuši vakar pēcpusdienā, kad vēlēšanu iecirkņos visā Latvijā norisinājās iepriekšējā balsošanā. Nobalsot pirms vēlēšanu dienas būs iespēja arī ceturtdien laikā no plkst. 9 līdz 16 un piektdien no plkst. 13 līdz 20.

Vēlēšanu dienā – 5. jūnijā – vēlēšanu iecirkņi būs atvērti no plkst. 7 līdz plkst. 20. Dodoties uz vēlēšanām, līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments – derīga pilsoņa pase vai personas apliecība (eID), sejas maska un sava pildspalva. Šāds vēlētāja komplekts nepieciešams, lai mazinātu vīrusa infekcijas Covid-19 izplatības riskus. Ja tomēr būs piemirsies paņemt līdzi rakstāmrīku un sejas masku, vienreizlietojamo masku un pildspalvu varēs saņemt iecirknī. Vēlētājiem būs jāievēro arī citi drošības pasākumi vīrusa izplatības ierobežošanai – jāietur divu metru distance no citiem cilvēkiem un jādezinficē rokas.

Par dalību vēlēšanās spiedogs pasē netiks likts, principa viens vēlētājs – viena balss nodrošināšanai tiks lietots elektroniskais tiešsaistes vēlētāju reģistrs. Tādējādi pirmoreiz pašvaldību vēlēšanās vēlētāji var balsot jebkurā iecirknī, kas atrodas konkrētajā vēlēšanu apgabalā. Tas nozīmē, ka Ventspilī deklarētie balstiesīgie iedzīvotāji var balsot jebkurā no 12 vēlēšanu iecirkņiem: Kultūras centrā, Ventspils 2. vidusskolā, 3. vidusskolā, 4. vidusskolā, 6. vidusskolā, 1. pamatskolā, 2. pamatskolā, Pārventas pamatskolā, Ventspils Jaunrades namā, Ventspils Augstskolā, Pārventas bibliotēkā un pirmsskolas izglītības iestādē Bitīte.

Arī Ventspils novadā ir 12 vēlēšanu iecirkņi. 11 no tiem ierīkoti pagastu pārvalžu ēkās. Tā tas ir Ancē, Jūrkalnē, Piltenē, Popē, Puzē, Tārgalē, Ugālē, Usmā, Užavā, Zirās un Zlēkās. Savukārt Vārves pagastā vēlēšanu iecirknis atrodas sabiedriskajā centrā Ventavā.

Vēlētājiem, kuru veselības stāvoklis neļauj doties uz vēlēšanu iecirkni, arī Covid-19 slimnieku kontaktpersonām, jāpiesaka balsošana atrašanās vietā – līdz 5. jūnija plkst. 12 jāuzraksta iesniegums un ar kādas uzticamas personas starpniecību tas jānogādā vēlēšanu iecirknī vai pašvaldības domē. Iesniegumu var sūtīt arī elektroniski, parakstot ar elektronisko parakstu.

Atšķirībā no iepriekšējām vēlēšanām Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde šogad nesūtīja pa pastu katram vēlētājam uz deklarētās dzīvesvietas adresi vēstuli ar informāciju, kurā vēlēšanu iecirknī vēlētājs ir reģistrēts vēlēšanām. Ja kādam iedzīvotājam nav zināms, kurā pašvaldībā viņš var vēlēt, to var noskaidrot, zvanot pa Centrālās vēlēšanu komisijas uzziņu tālruni 67049999 vai Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes e-pakalpojumā Vēlēšanu apgabala noskaidrošana.

Tiesības piedalīties pašvaldību vēlēšanās ir Latvijas un  Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem no 18 gadu vecuma, kuri bija reģistrēti dzīvesvietā attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā vismaz 90 dienas pirms vēlēšanu dienas (šā gada 7. martā) vai kuriem attiecīgajā pašvaldībā pieder nekustamais īpašums, ja viņi līdz 27. maijam  reģistrējās balsošanai šajā vēlēšanu apgabalā. Vēlēšanu apgabala maiņu kopumā veikuši 2583 vēlētāji, liecina Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) apkopotā informācija.

Vēlētājiem Ventspilī balsojot jāizšķiras par vienu no septiņiem deputātu kandidātu sarakstiem. Savukārt Ventspils novada iedzīvotājiem sava balss jāatdod vienam no trim sarakstiem. Izvēlēto sarakstu var atstāt negrozītu, bet var arī pretī deputātu kandidāta vārdam pielikt atzīmi +, ja kandidātu īpaši atbalstāt, vai arī izsvītrot deputāta kandidāta vārdu, ja sarakstu kopumā atbalstāt, bet konkrēto kandidātu ne.

Jāpiezīmē, ka sīkāku informāciju par vēlēšanu norisi, deputātu kandidātu sarakstiem un partiju programmām var uzzināt Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā www.cvk.lv, kā arī vēlēšanu iecirkņos, kas šonedēļ būs atvērti katru dienu. Šodien vēlēšanu iecirkņi atvērti no plkst. 9 līdz 13, rīt tie strādās no plkst. 16 līdz 20 (taču iepriekšējā balsošana šodien un rīt nav paredzēta). Ceturtdien iecirkņi strādās no plkst. 9 līdz 16, bet piektdien – no plkst. 13 līdz 20.

Vēlēšanu dienā iecirkņi būs atvērti no plkst. 7 līdz 20.

Lasi vēl

Komentāri (15)

  • -3
    еs 01.06.2021, 17:56:20

    92.pants. Parakstu vākšanas, vēlēšanu un tautas nobalsošanas dokumentu viltošana, nepareiza balsu saskaitīšana un aizklātas balsošanas pārkāpšana

    Par parakstu vākšanas dokumentu viltošanu likuma vai tautas nobalsošanas ierosināšanai vai Eiropas pilsoņu iniciatīvas atbalstīšanai vai par vēlēšanu vai tautas nobalsošanas dokumentu viltošanu vai balsu apzināti nepareizu saskaitīšanu, kā arī par apzinātu aizklātas balsošanas pārkāpšanu, ko izdarījusi valsts amatpersona vai vēlēšanu komisijas loceklis, —

    soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, atņemot tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

  • -15
    keda 01.06.2021, 19:06:33

    Akdies, nācu ierakstīt komentāru vai Orinskis jau sargā urnas, bet te jau viens panikas sējējs priekšā. Tiešām tāda panika, ka varētu palikt aiz 5% saraksts, ka visu šito ārprātu jādzen ir?

  • -6
    Marta P 02.06.2021, 15:56:15

    Tie laikam nekad nav bijuši vēlēšanās, lai redzētu, ka katrā iecirknī ir nesaistīti neatkarīgie novērotāji, kas uzrauga lai viss notiek korekti!

  • -1
    14*88 01.06.2021, 18:28:52

    ...Sākušās Lemberga vēlēšanas...

  • -3
    Barons (Freiherr) 01.06.2021, 19:24:20

    To Liet neir zinam,ka varet uztaisit ta ka Lukašenko iekš Balt-Rutenij (Weißrussland).
    Vai to lembergist Brandž ne varet to izdarit?
    Es grib zinat.

  • -6
    keda 02.06.2021, 09:20:24

    Protams, protams, sāksim laicīgi meklēt atkāpšanās ceļus - ja neievēl kādu, kliedzam, ka jau teicām, ka vēlēšanu rezultātus falsificē.

  • -5
    Kriska 02.06.2021, 07:53:32

    Banona kungs, nevajag nekādas viltošanas. Atnāks 30% vēlētāju (AL draugi, domu biedri, darbinieki) un viss ok. Kā tas bija Rīgā , kad nogāza Saskaņu.

  • 0
    Ēriks Leimanis 02.06.2021, 13:48:09

    Patiešām, tā arī šim ir bijis nez kā būs šoreiz?

  • -2
    Pipars 02.06.2021, 14:16:32

    Priekš kam vēlēt?
    Vb tak ringā pasludināja uzvaretājus kas iekļūs domē!:)))
    LuuV(Lembergam un Ventspilij),Jaunie konservi un Nesaskaņa!:)))

  • -7
    keda 02.06.2021, 16:07:25

    atkal šitās muļķības... Kā var neapnikt no sevis taisīt nejēgu.

  • 0
    Pipars 02.06.2021, 18:23:21

    Vai ta "keda" jokus nesaprot. :)))
    Cik var nopietni runāt par politiku,vajag tak ari padzīt joku!
    Puisītis nokritis - deputāts palīdz piecelties.
    Deputāts: Nu Tu laikam par mani balsosi!
    Puika: Es jau tikai kāju sasitu nevis galvu!

  • 0
    keda 03.06.2021, 15:18:48

    šitā man šķiet pat ir pirmās brīvvalsts laika anekdote :)

  • -7
    Marta P 02.06.2021, 15:58:38

    Katrs ar savu viedokli un balsi var ietekmēt vēlēšanu rezultātu. Visi dīvāna eksperti - celieties un rādiet darbību, ejiet balsot! Ir jāpasaka, vai atbalstam pilsētas attīstību, labiekārtošanu, izglītības iestāžu attīstību un sporta infrastruktūras pieejamību ik vienam, vai tomēr koncentrējamies uz solījumu krāšanu nevis reāliem darbiem. Katram ir iespēja pateikt savu gala vārdu!

  • -1
    tiešām suns 02.06.2021, 16:53:03

    JĀ ATBALSTIET CILVĒKUS NEVIS ŠIRHANU UN ŠAKĀLĒNUS...MUMS IR VAJADZĪGS DOMES PRIEKŠSĒDĒTĀJS KURŠ PIEŅEM PATS CILVĒKUS NEVIS IR TĀDĀ STATUSĀ --KA TIKAI CIETUMĀ ATRODAS UZ VIETAS UN IR SASTOPAMS

  • -3
    Marta P 03.06.2021, 14:52:57

    Ejam un balsojam! Izvēlamies kam ticēt - solījumiem vai reāliem darbiem un atstājam savu balsi pasakot, ka mums nav vienalga! Jo man nav vienalga, es šeit dzīvoju, strādāju, man ir svarīga gan izglītības, gan pulciņu, gan sporta pieejamība kā man, tā arī jaunajai paaudzei! Ja arī jums tas ir svarīgi, tas izvēle ir skaidra - ejam arī uz turpmāku attīstību ventspilnieku labā!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: