Jo tuvāk nāk tā diena, kad pašreizējo Parex banku dalīs sliktajā un labajā, jo vairāk kaislību ap gaidāmo notikumu, kas nevar neuztraukt arī Ventspils bankas klientus.

Piemēram, pašreizējos Parex bankas klientus nevar atstāt vienaldzīgus pagājušajā nedēļa izskanējušie mazākuma akcionāru izteikumi par iespējamu tiesvedību ar banku un tā kontu arestu. Loģisks ir jautājums, vai tas neskars ieguldītāju intereses. Korporatīvo komunikāciju vadītāja Inga Saleniece piekrīt, ka teorētiski tāda notikumu attīstība ir iespējama.

Tomēr Parex bankas valdes priekšsēdētājs Nils Melngailis uzskata, ka mazākuma akcionāru prasības un spekulācijas ir nepamatotas, un apgalvo Parex klientiem, ka viņu konti un ieguldījumi ir drošībā. Jebkādas kompensācijas mazākuma akcionāriem tiks izskatītas tikai pēc tam, kad valsts atgūs Parex bankā ieguldīto naudu kopā ar procentiem, apgalvo Melngailis. Tas atbilst arī Eiropas Komisijas principiem.

Parex bankas aktīvu tehniskā sadale notiks naktī no 31. jūlija uz 1. augustu. Taču bankas pārstāvji joprojām nevar sniegt precīzu informāciju, kas paliks vecajā Parex bankā. No vienas puses, tiek informēts, ka visi pašreizējie Parex bankas klienti kļūs par Citadeles klientiem, no otras puses, «tie, kuriem ir būtiski kredītsaistību maksājumu kavējumi, paliks arī risinājumu bankas klienti, kas arī turpmāk saglabās Parex bankas nosaukumu,» skaidro Inga Saleniece.

Kā iepriekš sacīja Parex bankas Ventspils filiāles pārvaldnieks Jānis Kaudze, sniedzot informāciju Ventas Balsij, absolūti visi Parex bankas Ventspils filiāles klienti pāries uz jauno banku Citadele. Taču pagaidām nav zināms, kas ir jāsaprot ar būtisko kavējumu izmaksām un vai ventspilnieku vidū ir pretendenti uz slikto banku. Saleniece atbildēja, ka tas kļūs zināms īsi pirms bankas sadales – 30. jūlijā, pēc akcionāru sapulces.

Saleniece apgalvo, ka arī pēc sadales Parex bankas maksājumu kartes darbosies līdz to derīguma termiņa beigām. Bez tam, lai taupītu līdzekļus, vēl kādu laiku pēc 1. augusta Citadeles klienti saņems jaunas maksājumu kartes ar iepriekšēju Parex bankas dizainu un logotipu. Kartes ar jaunu dizainu ieviesīs pakāpeniski, informē Saleniece. Tas pats attiecas arī uz jaunās bankas filiāles izkārtni – vecās izkārtnes ar Parex bankas nosaukumu tiks nomainītas pret jaunām pakāpeniski.

Tomēr bankas ieguldītājiem nevajadzētu uztraukties – viņiem nevajadzēs pārslēgt līgumus, kas turpinās darboties saskaņā ar iepriekšējiem nosacījumiem. Pēc 1. augusta tiks saglabāti visi kontu numuri, bankas SWIFT kods, internetbankas paroles un lietotāju vārdi. Klienti saglabās brīvu pieeju savai naudai no bankas kontiem un varēs, tāpat kā agrāk, īstenot visus maksājumus.

Vienīgais, kas mainīsies, – vajadzēs norādīt jaunu bankas nosaukumu, taču, ja kāds norādīs veco nosaukumu, maksājums tik un tā nonāks bankā. Daudzus bankas klientus uztrauc 2. līmeņa pensiju uzkrājumu liktenis, kuru viņi uzticējuši Parex bankai. Saleniece saka, ka visi 2. pensijas līmeņa ieguldījumi automātiski pāries uz jauno banku Citadele.

Uz jauno banku neattieksies kreditēšanas ierobežojumi, un, kā saka bankas pārstāve, Citadele jau vistuvākajā laikā sāks izsniegt kredītus privātpersonām, maziem, vidējiem un lieliem uzņēmumiem. Kā zināms, patlaban vienīgais Citadeles akcionārs ir Latvijas valsts, kuru pārstāv Privatizācijas aģentūra. Ar laiku paredzēts, ka daļa bankas aktīvu pāries Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas īpašumā, informē Saleniece.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: