Partijas "Latvijai un Ventspilij" valdes priekšsēdētāja Aivara Lemberga komentārs par Ventspils pilsētas 2024. gada budžetu:

– 2018. gadā, kad bija Kučinska–Reiznieces valdība, tika veikta nodokļu reforma. Samazināja iedzīvotāju ienākuma nodokli, kas ir galvenais nodoklis pašvaldību budžetā no nodokļiem – tas veido 88% no nodokļu ienākumiem. Tolaik bija vienošanās, ka no kopbudžeta ieņēmumiem pašvaldības saņems ne mazāk kā 19,6%. Bet šo norunu Kariņa–Siliņas valdība ir atcēlusi, un tā rezultātā, piemēram, šogad Latvijas pašvaldības saņems par 430 miljoniem mazāk nekā tad, ja valdība šo norunu pildītu. Ventspilij pēc mūsu īpatsvara tas būtu ap sešiem miljoniem eiro. Šī nauda varētu aiziet, lai palielinātu pabalstus, labāk apgādātu skolas, vairāk veiktu remontus, modernizāciju, inovācijas.

Pašvaldībām noņemtie 430 miljoni praktiski nosedz to palīdzības apjomu, kādu Latvija sniedz Ukrainai. Citiem vārdiem, Ukrainai palīdzību sniedz pašvaldības – valdība ir noņēmusi naudu pašvaldībām un atdevusi Ukrainai. Kad paskatāmies, uz kā rēķina tiek ekonomēta nauda pašvaldībās, – vai tas nav amorāli, ka valsts nevis no sava budžeta paņem nost, bet no pašvaldībām? Vai tas ir solidāri? Jo kas tad ir galvenā izdevumu daļa pašvaldībās? Numur viens – izglītība: bērnudārzi, vispārizglītojošās skolas, interešu izglītība. Nākamā – sociālā palīdzība. Tālāk – komunālā saimniecība. Tas attiecas uz visām Latvijas pašvaldībām. Mazāk jūtīgi tas skar Rīgu un bagāto Pierīgu, kādas 7–8 pašvaldības. Visas pārējās vairāk vai mazāk ir spiestas radikāli pārskatīt savu izdevumu daļu.

Ja šādā veidā turpina, tad nākamgad atkal tie būs kādi 450 miljoni, un katru gadu var tādu naudas apjomu atdot Ukrainai. Es tagad nekomentēju – labi vai slikti, ka palīdz Ukrainai. Es domāju, ka labi. Bet jautājums – vai tas nav amorāli? Es domāju, ka tas ir ārkārtīgi amorāli. Tātad – ienāk pie jums dzīvoklī, paņem, ko grib, aiziet un atdod kādam citam.
Šajā kontekstā – Satversmes tiesa ir lēmusi, ka Latvijā pašvaldību sistēma neeksistē, bet ir vietējās padomes. Tā, kā tas bija Padomju Savienībā. Kāpēc es varu tā apgalvot? Tāpēc, ka Satversmes tiesa nolēma, ka pašvaldībām nav sava autonoma īpašuma. Tas tieši attiecas uz Ventspili – mēs esam nodevuši savu īpašumu 150 miljonu vērtībā apsaimniekošanā Brīvostas pārvaldei, bet to nevaram dabūt atpakaļ. Mēs pat nevaram gūt no tā ienākumus. Satversmes tiesa pateica, ka valdība drīkst pašvaldībai atņemt īpašumu un atdot, kam vēlas. Un tas nekas, ka tas slikti apsaimnieko, jo ieņēmumi ir ļoti mazi. Ir taču starpība – jums ir 150 miljoni vai nav. Ja kapitāla atdeve ir kaut 1%, tas ir pusotrs miljons gadā. Tāds ir radikāli boļševistiskais skatījums uz pašvaldībām kā uz vietējām padomēm.

Sāku strādāt par pilsētas vadītāju padomju laikā, un precīzi tā tas bija. Vienīgais, kā vēl nav – tolaik Ministru padomes priekšsēdētāja vietnieks, bija tāds Bartkevičs, lēma par to, vai izpildkomitejas priekšsēdētājam izmaksāt prēmiju vai ne. Tagad Siliņas vietnieks it kā nelemj. Nedomāju, ka tā ir milzīga atšķirība no Padomju Savienības.  
Šajā kontekstā – lai industriālā parka projektu īstenotu tā, kā tas šobrīd ir iecerēts, pašvaldībai ir jāņem kredīts, apmēram pieci miljoni eiro. Bet ja valdība atkal noņems sešus miljonus, vai pašvaldība varēs atdot kredītu? Ja nevarēs, tad notiks kā Rēzeknē. Kas būs vainīgs? Domes priekšsēdētājs. Tāpēc es domāju – šobrīd, veidojot pašvaldības budžetu, jāņem vērā, ka valdības politika pret pašvaldībām nav vienkārši naidīga. Tā ir bezatbildīga un kliedzoši naidīga, tātad pret visiem Latvijas iedzīvotājiem, jo viņi visi dzīvo tai vai citā pašvaldībā. Nākotnes vīzija ir vēl sliktāka – lasīju, ko iedzīvotāju ienākuma nodokli, kas veido 88% no visiem nodokļu ieņēmumiem pašvaldību budžetā, ir paredzēts samazināt. Tas nozīmē, ka pašvaldībām vēl vairāk samazināsies ieņēmumi, bet funkcijas, atbildība paplašināsies.

Protams, Ventspils ir ļoti labā situācijā tādā ziņā, ka ielas, ūdens, kanalizācija, lietusūdens kanalizācija, apgaismojums ir izbūvēts. Vietām ir vajadzīga modernizācija, bet to var arī nedarīt. Pilnīgi visas bibliotēkas, kultūras infrastruktūra ir moderna, atpūtas infrastruktūra ir pilnīgi jauna. Labi, vajadzētu modernizēt abus akvaparkus, bet to var darīt arī lēnāk vai kādus gadus vispār nedarīt. Ir teicama sporta infrastruktūra, uzskaitījums ir ļoti garš. Ja ar valdību var vienoties, tad var uzbūvēt jaunu peldbaseinu, bet, ja nevar, arī nekas traģisks nenotiks.
Tā ka faktiski Ventspilī galvenais uzdevums ir modernizēt esošo un neielaist, kad ir nevis jāveic uzturēšanas remonts vai modernizācija, bet jau kapitālais remonts vai rekonstrukcija. Tāpat, kā ar slimībām – ielaistas lietas vienmēr maksā daudz dārgāk.

Visi projekti, ko biju iecerējis, faktiski ir pabeigti, ja neskaita brīvdabas muzeja ēku, kas aizkavējusies, bet arī tā šogad sāks funkcionēt. Man ļoti gribētos, bet nesanāca izveidot bērnu relaksācijas, aktīvās, dinamiskās atpūtas centru – tādu kā bērnu pilsētiņu zem jumta, jo mums bieži ir slikti laikapstākļi. Tā nebūtu liela ēka – kādi 1500–2000 kvadrātmetri. Tur varētu organizēt arī izklaidi ģimenēm un arī kaut ko nopelnīt, jo par biļeti būtu jāmaksā. Arī pludmales volejbolam būtu vēlami daži laukumi, arī slēgtais skeitparks. Mēs pirmie Latvijā atvērām slēgto skeitparku, bet tas bija privātā zālē. Šobrīd Ventspilī tā nav. Pārējais, es domāju, ir tikai optimizācija.

Lasi vēl

Komentāri (12)

  • 0
    Heinrich 08.02.2024, 14:11:59

    Tā,"komentārs" no paša kriminālnoziegumos divreiz notiesātā personāža tā kā būtu.
    Tad nu gaidīsim arī pārējo Ventspils valstspilsētas domē pārstāvēto partiju deputātu viedokļus!

  • -1
    specialists 08.02.2024, 14:14:46

    Es nesaprotu, kāpēc publiska medija 1. lapā jāpulicē kkāda lauku onkuļa viedoklis? Kad pie manis brauks korespondenti? Man arī ir viedoklis

  • 0
    žurka 14.02.2024, 09:16:21

    Tāpēc, ka tas nav publisks medijs, ja reiz pašvaldības uzņēmumi tam maksā. 2+2 saskaitīt taču mācēsiet? Te - tas pats princips.

  • 0
    Cibiņš 08.02.2024, 14:26:59

    Vai Mazajam pašam par savu čīkstēšanu smiekli nenāk? Ar kā rokām amatos tika iecelts gan Piderasevičs, gan lidotāja Kariņa un pieaugušo filmu aktrises Siliņas valdība, kas tagad nu tā dara pāri Ventspilij? Vai tās nebija ZZS (Latvijai un Ventspilij) rociņas, ko?

  • 0
    Barons (Freiherr von ...) 08.02.2024, 15:52:32

    Tō maz Vīrel le būt taisities apakļam uz Čokk,le zinat.
    Un tur ar palikt.Pavisam.Tā tō būs būt.

  • 0
    Kurzemnieks - 08.02.2024, 16:34:27

    Lasot šo savārstījumu,neviļus prātā nāca citāts no "Šveika":
    "... brigā­des komandieris, ko hanoveriešu pulkvedis bija tik veikli izsē­dinājis no pilsētas, lika sastāties bataljonam parastajā četrstūrī un teica uzrunu. Viņš runāja ļoti labprāt, runāja par visu, kas pagadījās uz mēles, un, kad nekas vairs nenāca prātā, atcerējās karalauka pastu.
    — Kareivji! — viņš dārdināja četrstūra vidū. — Mēs tuvo­jamies ienaidnieka frontei, mūs šķir no tās tikai dažu dienu pār­gājiens. Kareivji! Līdz šim jums gājienā nebija nekādas izdevī­bas paziņot saviem mīļajiem, ko jūs esat atstājuši, savas adreses, lai jūsu mīļie zinātu, uz kurieni jums rakstīt, lai jūsu mīļo pali­cēju vēstules jūs iepriecinātu.
    Te viņš sajuka un nekādi nevarēja nobeigt, tāpēc neskaitā­mas reizes atkārtoja:
    — Jūsu mīļie . . . jūsu tuvinieki . .. jūsu dārgie palicēji … —
    un tā tālāk, kamēr beidzot salauza šo burvju loku, pērkonīgi izkliegdams:
    — Lūk, tāpēc mums frontē ir karalauka pasts!"

  • -1
    yolo 08.02.2024, 17:24:26

    Būtu paklusējis. Bija visas iespējas attīstīt Ventspili, kad tā bija bagātākā pilsēta Latvijā. Tagad kad esam četrpadsmitajā vietā un mums ir lērums objekti, kas naudu tērē, nevis ienes, gudri spriedelē par IIN… ne jau no iedzīvotāju nodokļa Ventspils bija tik bagāta.

    Saceltas visas tās vergu rūpnīcas. Kad bija nauda, vajadzēja veidot darba vietas ar augstu pievienoto vērtību, tad arī viss pārējais būtu

  • -1
    Skeptiķis no malas 09.02.2024, 09:56:24

    Mani arī tas tracina. Komunisti-pensionāri pie varas Ventspilī ir vairāk nekā 30 gadus. Varēja tak parādīt klasi , bet skarbā realitāte ir tāda , ka pilsēta ir uz bankrota robežas. Tagad visi citi ir vainīgi , bet ne paši, kaut gan paši vien visu ir nolaiduši uz grunti. Viens ir skaidrs - pārāk ilgi aizsēdējušies , laiks doties ( ne ) pelnītā atpūtā. Cik ilgi vēl paši mocīsies un ventspilniekus mocīs ?

  • 0
    Krišs Daugulis 08.02.2024, 20:00:35

    Kasparam Upacierim (UFO) ir veca, laba dziesma par šo darboni, kur skaidri, latviešu valodā ir teksts : ej tu @irst, arvienvārdsakot, ej tu @irst!

  • -1
    yolo 09.02.2024, 11:28:25

    Amorāli šajā ir tikai tas, ka par pilsētas budžeta iztrūkumu jautā padomu cilvēkam, kurš no šīs ostas un pilsētas ir, kā pieturā runā, izkrāpis un pārvaldījis ap miljardu dolāru vērtus aktīvus. Tikmēr sūdos slīkstošie ventiņi kāri uzklausa katru teikto vārdu un smaidīdami māj ar galviņām. Stokholmas sindroms

  • -1
    Barons (Freiherr von ...) 13.02.2024, 16:49:18

    https://tautastribunals.eu/?p=41156

  • 0
    žurka 14.02.2024, 09:21:26

    Te var papētīt amatpersonu deklarācijas:
    https://www6.vid.gov.lv/VAD

    Kārtējā gada deklarācija - par 2004. gadu - Te vadonim parādās milzu parādsaistības. Papētiet kārtīgi, kādi īpašumi, darījumi, uzņēmumi un summas tur apgrozās. Un cik apzagti patiesībā ir mīļie ventiņi.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: