Bitcoin ir atbalstījis kriptovalūtu sektoru vairākos veidos. Pirms 2017. gada marta Bitcoin veidoja no 75% līdz 95% no visu virtuālo valūtu kopējās tirgus kapitalizācijas. Pat tagad, kad investoriem ir pieejamas vairāk nekā 10 000 citas digitālās valūtas, Bitcoin joprojām veido aptuveni 37% no 1 triljona ASV dolāru globālā kriptovalūtu tirgus.

Investori ir guvuši labumu no Bitcoin pirmā tirgus priekšrocībām, jo ​​tirdzniecība sākās jau 2010. gada martā. Bitcoin vērtība ir augstāka par visiem citiem virtuālajiem žetoniem, daļēji tāpēc, ka tas ir retums, jo kopā tirgū ir pieejamas tikai 21 miljons vienību.

Bet ko darīt, ja bitkoins neizrādīsies virtuālās valūtas ekvivalents citiem mūsdienu pasaules spilgtākajiem jauninājumiem? Piemēram, kopienas nespēja vienoties par veicamajiem atjauninājumiem ir palēninājusi blokķēdes tīklu. Rezultātā darījumu validācijas un norēķinu laiks ir bijis ievērojami garāks nekā tā konkurentiem.

Apsveriet tālāk norādītās kriptovalūtas kā potenciālas alternatīvas bitkoinam, kas kādu dienu varētu to apsteigt kā vērtīgāko virtuālo valūtu pasaulē, tā vietā lai uzticētu savu grūti nopelnīto naudu populārākajai virtuālajai valūtai.

Ethereum

Ethereum turpina saglabāt savas pozīcijas kā otra vērtīgākā kriptovalūta. Tai vajadzētu būt un tā varētu būt visvērtīgākā virtuālā valūta pasaulē pamatā esošās blokķēdes tehnoloģijas priekšrocību dēļ. Blokķēde ir digitāla, izplatīta un decentralizēta virsgrāmata, kas ir atbildīga par precīzu un konsekventu darījumu reģistrēšanu.

Ethereum izceļas galvenokārt divu elementu dēļ. Pirmkārt, atšķirībā no Bitcoin, kura blokķēde un marķieris ir paredzēti lietošanai tikai kā preču un pakalpojumu apmaiņas līdzeklis, tā blokķēdes tehnoloģija ļauj izmantot gan valūtu, gan bezvalūtu. Tikpat viegli, kā veikali var izmantot Ethereum blokķēdi, lai reāllaikā sekotu produktiem, kas pārvietojas pa piegādes ķēdi, bankas var to izmantot, lai paātrinātu darījumu derīgumu un norēķinus. Lai gan blokķēde noteikti nepalīdzēs visiem uzņēmumiem un nozarēm, tās pamatā esošais tīkls Ethereum piesaista uzmanību, jo piedāvā pietiekamu elastību. Faktiski Enterprise Ethereum Alliance, kas ir lielākā atvērtā koda blokķēdes programma pasaulē, piedalās vairāk nekā 450 uzņēmumu.

Otrkārt, viedo līgumu izmantošana Ethereum ir ļoti svarīga. Blokķēdes tīklā viedie līgumi ir protokoli, kas kalpo kā izpildes noteikumi. Ja uzņēmums nolemj, ka vēlas iegādāties vairāk preču, kad pārdošanas apjoms sasniedz noteiktu līmeni, viedie līgumi var izpildīt pasūtījumu un to izdarīt.

Daudzi uzskata, ka kādā brīdī nākotnē Ethereum ir labas izredzes pārspēt Bitcoin, pateicoties viedajiem līgumiem un tā blokķēdes lietderībai.

Litecoin

Lielākās daļas virtuālo valūtu galvenā iezīme ir pamatā esošā blokķēdes tehnoloģija. Tomēr Litecoin vēlas pārspēt Bitcoin kā vēlamo maksājuma veidu.

Litecoin mērķis ir strādāt ar pēc iespējas vairāk uzņēmumu, un tas ir guvis ievērojamus panākumus, lai sasniegtu Bitcoin ikdienas darījumu apjoma ziņā. Bitcoin ir iestrēdzis no 150 000 līdz 300 000 darījumu dienā kopš 2016. gada sākuma, liecina BitInfoCharts.com ikdienas darījumu dati. Pirms gada Litecoin vidēji dienā apstrādāja mazāk nekā 10 000 darījumu. Pēdējā mēneša laikā šis skaits ir palielinājies līdz pat 90 000 dienā. Litecoin validācijas un norēķinu laiks ir ievērojami ātrāks nekā tā populārajam konkurentam, un vidējais bloka apstrādes laiks ir tikai pusotra līdz divas minūtes, salīdzinot ar Bitcoin 10 minūtēm. "Bloks" ir frāze, ko izmanto, lai aprakstītu darījumu grupu, kas ir sertificēta kā derīga.

Tomēr arī Litecoin nav nevainojams. Tas ir pieļāvis dažas kļūdas, neskatoties uz to, ka tā radītājs Čārlijs Lī strādā pilnu slodzi, lai veicinātu Litecoin attīstību un veicinātu jaunu tirgotāju dalību. Piemēram, Lī slavēja LitePay izveidi un gaidāmo ieviešanu — maksājumu mehānismu, kas izveidots neatkarīgi no Litecoin, bet īpaši paredzēts tā popularizēšanai. Diemžēl LitePay nespēja neattaisnot cerības. LitePay izpilddirektors Kenets Asare informēja Litecoin par savu nodomu pārtraukt darbu pie platformas un pārdot uzņēmumu, tāpēc tas pat netika palaists.

Neskatoties uz šīm neveiksmēm, Litecoin ir izrādījies viens no ātrākajiem tirdzniecības monētu apstrādes līdzekļiem.

Monero

Vēl viena kriptovalūtas iespēja, kas var gāzt bitkoinu kā nozīmīgāko virtuālo naudu, ir privātuma monēta Monero.

Privātuma monēta ir digitāls marķieris, kas ievērojami pastiprina darījumu anonimitātes cerības. Godīgi sakot, lielākā daļa blokķēžu tīklu nav tik privāti, kā jūs varētu gaidīt. Blockchain atskaites var parādīt, kas nosūtīja un saņēma naudu. Aizsardzība tiek ieviesta ar privātuma monētām, piemēram, Monero, lai slēptu maksājumu sūtītāju un saņēmēju, kā arī slēptu nosūtīto summu. Konkrēti attiecībā uz Monero tas tiek panākts, izmantojot gredzenveida parakstus (iedomājieties bankas kontu ar vairākiem parakstītājiem, lai gan jūs nekad nezināt, kas bija īstais sūtītājs) un slepenas adreses, kas informē tikai līdzekļu saņēmēju.

Tomēr Monero un citas privātuma monētas tiek dēvētas par noziedznieku iecienītāko kriptovalūtu, jo tās spēj slēpt naudas plūsmu. Monero un citas privātuma monētas var kavēt arī stingrāki ierobežojumi no tādām valstīm kā Dienvidkoreja, kas pieprasa, lai virtuālās valūtas tirgotāju identitāte tiktu pārbaudīta pirms vietējā bankas konta pievienošanas kriptovalūtas biržai.

Stellar Lumens

Stellar, kas ir izveidojis reputāciju gan ar savu blokķēdi, gan Lumens marķieri, ir vēl viena kriptovalūta, kurai ir reālas iespējas apsteigt Bitcoin kā tirgus līderi.

Stellar blokķēde tiek augstu novērtēta divu iemeslu dēļ. Pirmkārt, tā pārvietojas ātri. Lielāko daļu darījumu var pārbaudīt un apmaksāt divu līdz piecu sekunžu laikā. Lai gan tas neizklausās tik iespaidīgi kā reāllaika darījums, tas joprojām ir daudz ātrāks nekā kārtējo maksājumu aizkavēšanās līdz pat piecām darba dienām, kāda varētu būt parastajos banku tīklos. Otrkārt, līdzīgi kā Ethereum, Stellar izmanto viedos līgumus, kas ļauj uzņēmumiem izveidot juridiski izpildāmus līgumus, kas ir pielāgoti viņu konkrētajām uzņēmējdarbības prasībām.

Tā rezultātā Stellar ir nodrošinājusi dažas intriģējošas attiecības. Divpadsmit lielākās bankas Klusā okeāna dienvidu reģionā pašlaik izmanto savu Lumens marķieri IBM blokķēdes projektā, lai paātrinātu maksājumu norēķinus un sertifikāciju. Pirms šī līguma paziņošanas Stellar un Bank of India sadarbojās, lai izstrādātu blokķēdes risinājumus, lai paātrinātu darījumu apstrādi Indijā. Jaunattīstības tirgus valstīs, piemēram, Indijā, kur lielai daļai iedzīvotāju nav piekļuves banku pakalpojumiem, blokķēdes tehnoloģija var būtiski mainīt ikdienu.

Lai gan Stellar vēl ir jāpierāda sava mēroga potenciāls, bitkoina faniem būtu jāvērš uzmanība uz šo, jo nākotnē tas paplašinās partneru tīklu ar ļoti ātru risinājumu. 

Lasi vēl