Ventspilī audžuģimene par pirmā ģimenē pieņemtā bērna aprūpi atlīdzībā saņems 386 eiro, no kā 171 eiro veido valsts atbalsts, bet 215 eiro - pašvaldības, paredz jaunie noteikumi "Par Ventspils pilsētas pašvaldības materiālo atbalstu bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem un audžuģimenēm".

Lai atbalstītu audžuģimenes, kuras uzņēmušās rūpes par Ventspils bērniem, pašvaldība papildus Ministru kabineta noteikumos noteiktajai atlīdzībai paredzējusi jaunu pabalsta veidu - atlīdzību par audžuģimenes pienākumu veikšanu. Pabalsta apmērs par pirmo bērnu, kurš ievietots audžuģimenē, būs 215 eiro mēnesī, bet par katru nākamo audžuģimenē ievietoto bērnu - 107,50 eiro.

Tādējādi audžuģimene par pirmā ģimenē pieņemtā bērna aprūpi saņems atlīdzību 386 eiro, tajā skaitā atlīdzību no valsts 171 eiro mēnesī, bet no pašvaldības - 215 eiro mēnesī. Ja ģimene pieņēmusi divus audžubērnus, tad kopumā saņemtā atlīdzība sasniegs jau 544,80 eiro mēnesī, tajā skaitā atlīdzība no valsts 222,30 eiro, bet no pašvaldības - 322,50 eiro.

Atlīdzība par audžuģimenes pienākumu pildīšanu ieviesta ar mērķi motivēt iedzīvotājus iesaistīties audžuģimeņu veidošanā, sniedzot garantijas, ka viņu pienākumi tiks atalgoti.

Kā uzsvēra pašvaldībā, izmaksājot atlīdzību par audžuģimenes pienākumu pildīšanu, pašvaldība rūpējas gan par to, lai Ventspils bērniem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem būtu iespējas izaugt ģimeniskā vidē, gan par audžuģimenēm, kuras uzņēmušās pildīt vecāku lomu šiem bērniem. Tādā veidā pašvaldība mērķtiecīgi virzās uz to, lai nākotnē bērni, kuri ir šķirti no saviem vecākiem, ārpusģimenes aprūpes pakalpojumu saņemtu audžuģimenēs, nevis institūcijās.

Lasi vēl

Komentāri (6)

  • -1
    Sanija 08.04.2019, 13:11:15

    Un cik tad Ventspilī ir kopā audžuģimeņu? vai ir tendence, ka aizvien vairāk bērni no bērnunamiem tiek uzņemti audžuģimenēs?

  • -2
    Ventspils valstspilsētas pašvaldības dome 09.04.2019, 11:36:29

    Atbild Ventspils pilsētas bāriņtiesa:

    Audžuģimeņu skaits Ventspilī joprojām ir nepietiekams - tikai 9. Vienai no tām audžuģimenes statuss pēc apmācību apguves tika piešķirts pirms pāris nedēļām.
    Nevaram viennozīmīgi teikt, ka arvien vairāk bērnu no bērnu aprūpes un audzināšanas iestādēm nokļūst audžuģimenēs. Pēdējo gadu tendence gan ir, ka gadījumos, kad bērnus nācies izņemt no bioloģiskās ģimenes, ir rasta iespēja viņiem nodrošināt ģimenisku vidi un atrast piemērotas audžuģimenes.
    Bāriņtiesa izsaka cerību, ka, pateicoties pašvaldības izpratnei un atbalstam, pieaugs audžuģimeņu skaits Ventspilī. Interesentus lūdzam vērsties Ventspils pilsētas bāriņtiesā, Sarkanmuižas dambī 5, Ventspilī, vai pa tālruņiem 63601248, 26530090.

  • -5
    Latvija pāri visām! 08.04.2019, 13:59:02

    Jebkurā gadījumā labāk nekā bērnu nams.

  • 0
    Dzintra Ābola 20.07.2019, 19:06:24

    Interesanti, kāpēc tāda diskriminācija starp Ventspils pilsētas un Ventspils novada audžubērniem? Piemēram, manā audžuģimenē jau sesto gadu dzīvo divi Ventspils novada bērni, taču man pat pabalstu mīkstā inventāra iegādei nemaksā - bērni izauguši no mazajām gultiņām, šogad noteikti jāgādā jaunas lielās gultas, arī raksāmgaldi un lielāki krēsli, tāpat lielā gultasveļa u.c. lietas, taču ietaupīt no uzturam domātajiem līdzekļiem ir diezgan neiespējami.

  • -2
    Ventspils Sociālais dienests 23.07.2019, 14:21:19

    Ventspils pilsētas Sociālais dienests informē: Ventspils pilsētas domes saistošie noteikumi Nr. 4 “Par Ventspils pilsētas pašvaldības materiālo atbalstu bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem un audžuģimenēm” paredz, ka pašvaldības pabalstu sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei var saņemt audžuģimenes, kurās bērni ievietoti ar Ventspils pilsētas Bāriņtiesas lēmumu un ar kurām Ventspils pilsētas pašvaldība ir noslēgusi līgumu.
    Katra pašvaldība savu finanšu iespēju robežās lemj par sociālās palīdzības nodrošināšanu pašvaldības iedzīvotājiem. Ventspils pilsēta dome ir lēmusi par šāda pabalsta nodrošināšanu, bet par konkrētā pabalsta nepieciešamību aicinām vērsties ar ierosinājumu Ventspils novada pašvaldībā, Skolas ielā 4, Ventspilī.

  • -2
    Ventspils Sociālais dienests 23.07.2019, 14:21:30

    Savukārt, lai noskaidrotu, kāds nodrošinājums tiek paredzēts no pašvaldības puses un, lai sniegtu ierosinājumu par konkrētā pabalsta nepieciešamību aicinām vērsties attiecīgajā pašvaldības Sociālajā dienestā, kuras bāriņtiesa pieņēmusi lēmumu par konkrētā bērna ievietošanu audžuģimenē.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: