Saeima galīgajā lasījumā pieņēma precizētos grozījumus Darba likumā, kas paredz iespēju par virsstundu darbu maksāt 50%, ja tiek slēgta ģenerālvienošanās nozarē par atalgojumu.

Šī norma attiecas uz ģenerālvienošanos slēgšanu, kas paredz, ka piemaksas apmēru par virsstundu darbu var noteikt ne mazāku kā 50% apmērā no darbiniekam noteiktās stundas algas likmes, bet, ja nolīgta akorda alga (alga, kas tiek maksāta par noteikta darba apjoma veikšanu), ne mazāku kā 50% apmērā no noteiktā akorddarba izcenojuma par paveiktā darba daudzumu.

Vienlaikus grozījumos precizēts, ka ģenerālvienošanās dokumentam būs jāparedz būtiska valsts noteiktās minimālās darba algas vai stundas algas likmes paaugstināšana nozarē - vismaz 50% virs valsts noteiktās minimālās darba algas vai stundas algas likmes.

Uz risku, ka šī norma varētu neatbilst Satversmei, iepriekš Sociālo un darba lietu komisijas sēdē norādīja Saeimas Juridiskā biroja pārstāvji. Arī debatēs Saeimā deputāts Andrejs Klementjevs uzsvēra, ka ir šaubas par šo izmaiņu atbilstību Satversmei. Viņš mudināja neatbalstīt šo normu pieņemšanu, kā arī informēja, ka "Saskaņa" vāc deputātu parakstus, lai šīs likuma izmaiņas netiktu izsludinātas.

Likuma pārejas noteikumi papildināti ar deleģējumu Ministru kabinetam līdz 2021. gada 1. februārim iesniegt Saeimā izvērtējumu par šo normu piemērošanu praksē un to ietekmi uz darbinieku tiesisko stāvokli.

Pērn 1. novembrī Saeimā galīgajā lasījumā pieņemtās izmaiņas Darba likumā otrreiz caurlūkot bija lūdzis Valsts prezidents Raimonds Vējonis, aicinot deputātus vērtēt pieņemtās normas atbilstību Satversmē nostiprinātajām vienlīdzības principam.

Lasi vēl

Komentāri (5)

  • 0
    Valdis Valdis 28.03.2019, 23:30:29

    murgs

  • -1
    Dzērvene 29.03.2019, 07:28:43

    Nu vai kāds vēl šaubās,ka tur sēž idioti?
    Tagad virsstundas varēs strādāt paši uzņēmēji.
    Un tad vēl atrodas ''godpratīgie'' ,kas vispār izdomā neko nemaksāt.
    Jo tālāk ,jo dziļākā dirsā.

  • -1
    Latvija pāri visām! 29.03.2019, 12:56:44

    Nav slikti
    ja par virsstundām saņem tik, cik atrunāts un vēl pusi no tā klāt.
    Tam tieši jāstimulē ļaut virsstundas strādāt un nopelnīt vairāk esošajiem darbiniekiem,
    nevis ņemt klāt vēl un visiem maksāt mazāk.
    Jo darba devējs nav dumjš lai par virsstundām maksātu divtik.

  • -1
    Latvija pāri visām! 29.03.2019, 12:58:45

    Jo tas tik teorijā smuki skan - piespiest darba devēju maksāt divtik par virsstundām.

  • 0
    specialists 15.04.2019, 15:51:26

    Šitā atkal ir tautas tracināšana, un tas cilvēks, kas šito atrferējis varēja taču igūglēt un pastāstīt, uz kuriem cilvēkiem tad šī norma galu galā attiecas. Tā, lai nav jāķer kreņķis visiem.
    -Kas tā ir par ģenerālvienošanos. Es, piem., tādu neesmu slēdzis.
    -Kurš ir tādu parakstījis?
    -Kā bija agrāk, pirms jaunā likuma? Bija vairāk?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: