Banku politikas dēļ nerezidentiem atvērt kontu kādā no Latvijas bankām pašlaik ir tikpat kā neiespējami, kā rezultātā Latvija tiek ļoti diskreditēta kā investīciju vieta, savas bažas preses konferencē pauda Ventspils mērs Aivars Lembergs.

Pēc Lemberga teiktā, pilnīgā pretrunā ar banku politiku ir Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) rīkotais Latvijas-Centrālāzijas biznesa forums, kura laikā šodien arī Ventspilī viesojas uzņēmēju grupa no Kazahstānas, Turkmenistānas, Uzbekistānas, Kirgizstānas un Tadžikistānas, lai iepazītos ar ostu, uzņēmējdarbības vidi un iespējām šo valstu uzņēmējiem attīstīt savu biznesu Ventspilī.

"Jāsaka gan, ka šāda veida forums ir pilnīgā pretrunā un konfrontācijā ar banku politiku - nevienas šīs valsts uzņēmēji Latvijā bankā kontu neatvērs, jo viņi visi ir nerezidenti," atzina Lembergs.

Ventspils mērs ļoti kritiski vērtēja uzdevumu bankām riskanto klientu skaits samazināt līdz 5%. Kā norādīja Lembergs, šādu prasību neparedz ne Latvijā spēkā esošie likumi, ne starptautiskās saistības.

"Līdz ar to tādas prasības ir pilnīgi nelikumīgas un voluntāras. Situācija ir tāda, ka faktiski nerezidentiem šobrīd atvērt Latvijā kontu ir tikpat kā neiespējami. Tā ir milzīga procedūra, milzīgas problēmas," sacīja Lembergs. Protams, pastāvot iespēja atvērt kontu, piemēram, Vācijā un apkalpot saimniecisko darbību Latvijā no Vācijas, taču tad rodas problēmas, piemēram, veikt skaidras naudas norēķinus.

"Protams, visu var atrisināt, bet jāsaprot, ka šobrīd faktiski Latvija kā investīciju vieta tiek ārkārtīgi diskreditēta. Tas neattiecas tikai uz Vidusāziju. Tas pats attiecas uz zviedriem, vāciešiem, amerikāņiem, ķīniešiem vai indiešiem. Latvija cenšas attīstīt sadarbību ar Indiju un Ķīnu, bet viņi visi ir nerezidenti. Viņiem te atvērt kontu šobrīd ir praktiski neiespējami," rezumēja Lembergs.

Jau vēstīts, ka, ņemot vērā pēdējā laika notikumus un diskusijas par situāciju finanšu sektorā, Latvijas Komercbanku asociācija rosinājusi valdību veikt vairākas izmaiņas normatīvajā regulējumā. Tostarp asociācijā iepriekš norādīja, ka tā pilnībā atbalsta to, ka čaulas veidojumu apkalpošana ir būtiski ierobežojama un īpaši kontrolējama.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • -1
    DaceDucite 10.04.2018, 19:56:58

    Par investiciju vietu, Latvija nav velama,ta var saprast un ari nebus.
    A Jums Lemberga kungs loti patik ,ka stradnieki sanem mazas aldzinas,jeb vispar neko(simtlatnieki) ,tads ir mans noverojums,lai Dievs Jums sogis.

  • 0
    krusttēvs vilhelms 10.04.2018, 20:32:03

    redz ,cik skārbi cilvēki izsakās, vai esat Ventspils saimniek aizdomājies,kāpēc ta cilvēk nesaņem tādas algas kā Dānijā piemēram- Dānijā vidējā alga 2 000,- , bet lielas izmaksas un nodokļi. Bet mēs varam dzīvot ar mazām algām , nemaksāt neko citu,lai sponsorē pilsētas saimnieks,ja jau nemaksā algas .

  • -2
    Latvija pāri visām! 10.04.2018, 22:00:03

    Kurš muļķis grūdīs naudu investīcijās vietā, kuras iedzīvotāji paši izvēlējušies būt par piefrontes zonu?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: