Valsts finansējums veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanai aizvien ir nepietiekams, un arī Ventspils poliklīnikā turpina veidoties gaidīšanas rindas. Iespējams, rindas mazinātos, ja iedzīvotāji pret ārsta apmeklējumu izturētos atbildīgāk un iepriekš informētu par neierašanos.

Ventspils poliklīnikā ir bijuši gadījumi, kad vienas dienas laikā uz valsts apmaksātu acu ārsta konsultāciju neierodas pat pieci pacienti. Šāda rīcība attiecīgi pagarina gaidīšanas rindu citiem pacientiem. Tādēļ gadījumos, kad pacients jau apmeklējis speciālistu citā ārstniecības iestādē vai neieradīsies uz vizīti kādu citu iemeslu dēļ, aicinām par to informēt poliklīnikas reģistratūru, zvanot pa tālruņa numuru 636 22131. Šādā gadījumā uz konkrēto izmeklējuma vai konsultācijas laiku var pagūt pierakstīt citu pacientu.

Situācija ar garajām gaidīšanas rindām ir izveidojusies valsts finansējuma trūkuma dēļ. Katrā pakalpojumu programmā valsts nosaka tā saucamās kvotas – cik cilvēku vizītes pie speciālista valsts apmaksās. Tas nozīmē, ka speciālists dienā par valsts naudu var pieņemt ierobežotu pacientu skaitu, un līdz ar to uz valsts apmaksātajiem pakalpojumiem veidojas garas gaidīšanas rindas. Šāda situācija ir visā valstī. Vienlaikus ārstniecības iestādes ir spiestas daļu pacientu pieņemt par maksu, jo pieprasījums pēc speciālistu pakalpojumiem ir krietni lielāks nekā apmaksā valsts. Kā noteicis Nacionālais veselības dienests, papildu pieņemšanu ārsti var veikt par pilnu maksu.

Lai mazinātu gaidīšanas rindas, pērn ārstniecības iestādēm tika solīts, ka šim gadam paredzētais finansējums būs ievērojami lielāks, diemžēl reālā situācija nav tik iepriecinoša. Ventspils poliklīnikai šim gadam atsevišķās pakalpojumu programmās finansējums ir pat mazāks nekā pagājušajā gadā, bet atsevišķās programmās tikai nedaudz lielāks kā pērn. Ventspils poliklīnikas vadība sazinājās ar Veselības ministrijas pakļautībā esošo Nacionālo veselības dienestu, kas administrē veselības aprūpei paredzētos valsts budžeta līdzekļus, lūdzot skaidrojumu un papildu valsts finansējumu pakalpojumu programmās, kur gaidīšanas rindas ir visgarākās, tostarp oftalmoloģijā un ultrasonogrāfijā. Diemžēl piešķirtais papildu finansējums nav bijis pietiekams, lai rindas mazinātu. Piemēram, ja uz acu ārsta konsultāciju rinda līdz šim bija četri mēneši, tad pēc papildu finansējuma piešķiršanas gaidīšanas laiks ir samazinājies līdz trim mēnešiem.

Lasi vēl

Komentāri (9)

  • -4
    snaiperis999 07.04.2018, 08:59:57

    Kad ta pie tā arsta jāierodas?

  • 0
    Pornieks 07.04.2018, 10:52:26

    Vai tiešām nevar sakārtot poliklīnikas mājas lapu lai arī pacientam bez lieka apmeklējuma reģistratūrā būtu zināms kad varēs satikt ārstu?

    http://www.ventspilspoliklinika.lv/page/lv/arstu-pakalpojumi

  • 0
    Ventspils poliklīnika 09.04.2018, 10:37:54

    Labdien! Ārstu pieņemšana laikus iespējams apskatīt Ventspils poliklīnikas tīmekļa vietnes www.ventspilspoliklinika.lv sadaļā Pieņemšanas laiki. Vai varat precizēt, kas tieši nav saprotams?

  • 0
    Pornieks 11.04.2018, 11:25:40

    Pateicos.
    Pieņemšanu saraksts, zināms, mēdz būt mainīgs, ārsti dodas atvaļinājomos vai grafikā izdara izmaiņas citu objektīvu iemeslu labad.

  • -1
    Lelle 07.04.2018, 17:51:23

    Poliklīnikā pašiem arī nav kārtības-tad jau kāds mani arī varētu informēt laikus,kad ārsts aiziet mājas pirms darba laika beigām.
    Trešdien 4.aprīlī divi ārsti bija jau prom pirms darba laika beigām: viens aizgāja stundu ātrāk,kaut grafikā rakstīts,ka jāstrādā līdz 14.00 ,
    otrs aizgāja 25.min ātrāk,jo pacientu neesot bijis...Es atbraucu,kad varēju un paliku ,,ar garu degunu,,.

  • 0
    Ventspils poliklīnika 09.04.2018, 10:38:23

    Labdien! Jūsu minēto situāciju pārbaudīsim. Paldies par informāciju!

  • -1
    Nif nifs 09.04.2018, 11:34:01

    Hmm, kā var pārbaudīt, ja nav nosaukts konkrēti?

  • 0
    Pornieks 11.04.2018, 15:36:58

    Nif, nu ja tu saslimi, tev vajag kādu krūmu sanitāru uz mājām pārbaudīties.

  • -6
    Latvija pāri visām! 09.04.2018, 11:03:49

    Vispār ir kaut kāds absurds ar valsts izfantazēto medicīnas sistēmu,
    kur ārsti nedrīkst pieņemt pacientus pat tad,
    ja viņiem tam ir brīvs darba (sic!) laiks, jo neesot mistiskais valsts finansējums.
    Johaidī, maksājiet vienreiz vnk normālas algas bez debilās naudas pārlikšanas no vienas valsts kabatas otrā, kas rada absurdās rindas pie nenoslogotiem ārstiem, un lai ārsti ārstē.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: