Latvijā šogad februārī salīdzinājumā ar janvāri patēriņa cenas palielinājās par 0,1%, bet gada laikā - šā gada februārī salīdzinājumā ar 2015.gada februāri - bija deflācija 0,5% apmērā, informēja Centrālajā statistikas pārvaldē.

Savukārt gada vidējā inflācija - pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, - februārī bija 0,1%.

Statistikas pārvaldē informēja, ka 2016.gada februārī, salīdzinot ar janvāri, gan precēm, gan pakalpojumiem cenas pieauga par 0,1%, savukārt salīdzinājumā ar pagājušā gada februāri precēm cenas samazinājās par 1,2%, bet pakalpojumiem pieauga par 1,4%.

Lielākā ietekme uz cenu pārmaiņām februārī salīdzinājumā ar janvāri bija cenu kāpumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, kā arī cenu kritumam ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, apģērbam un apaviem, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem.

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas palielinājās par 1,2%. Lielākā ietekme uz cenu līmeņa izmaiņām pārtikas grupā bija cenu kāpumam svaigiem dārzeņiem - par 9,3%, cenām palielinoties galvenokārt gurķiem un saldajiem pipariem. Dārgāki kļuva arī augļi. Vidējais cenu līmenis akciju noslēguma ietekmē palielinājās piena produktiem, cukuram, maiznīcu konditorejas izstrādājumiem, cūkgaļai, jogurtam, žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai, savukārt cenas samazinājās olām, augļu un dārzeņu sulām, šokolādei.

Alkoholisko dzērienu vidējais cenu līmenis februārī palielinājās par 2,1%, ko ietekmēja akciju noslēgums alum, stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem un vīnam. Tabakas izstrādājumiem cenas pieauga par 1,6%.

Februārim raksturīgo sezonas atlaižu ietekmē apģērbiem cenas samazinājās par 1,6%, apaviem – par 3,7%.

Vidējais cenu līmenis samazinājās siltumenerģijai par 2,3% un elektroenerģijai – par 0,2%. Cenas samazinājās cietajam kurināmajam, bet dārgāki kļuva mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi.

Transporta grupā vidējais cenu līmenis samazinājās par 1,3%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kritums degvielai par 3,3%. Lētāki bija pasažieru gaisa transporta pakalpojumi.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu pieaugums bija farmaceitiskajiem produktiem, mājdzīvnieku barībai, kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem. Savukārt cenas samazinājās īslaicīgas lietošanas mājsaimniecības precēm, personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem.

Tāpat statistikas pārvaldē informēja, ka lielākā ietekme uz vidējo patēriņa cenu līmeni 2016.gada februārī, salīdzinot ar 2015.gada februāri, bija cenu kritumam ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, kā arī cenu kāpumam alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, veselības aprūpei, restorānu un viesnīcu pakalpojumiem, atpūtai un kultūrai, pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem.

Pārtikas cenu vidējais līmenis gada laikā palielinājās par 0,3%. Būtiskākā ietekme uz cenu pieaugumu bija gaļai un gaļas izstrādājumiem, tajā skaitā mājputnu gaļai, cūkgaļai, žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai. Dārgāki kļuva augļi, galvenokārt apelsīni un āboli. Cenas palielinājās arī cukuram, dārzeņiem, miltiem un citiem graudaugiem, savukārt lētāks kļuva siers un biezpiens, piens, skābais krējums, sviests, kefīrs.

Blkoholisko dzērienu vidējais cenu līmenis gada laikā palielinājās par 5,4%, ko būtiski ietekmēja cenu kāpums alum. Dārgāki bija stiprie alkoholiskie dzērieni un vīns. Tabakas izstrādājumiem cenas pieauga par 3,3%.

Gada laikā ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem cenas samazinājās par 4,1%. Lētāka kļuva siltumenerģija, dabasgāze, elektroenerģija, savukārt dārgāki – mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi, kā arī mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi.

Veselības aprūpes vidējais cenu līmenis minētajā laika periodā palielinājās par 2,5%, ko ietekmēja cenu kāpums farmaceitiskajiem produktiem. Gada laikā sadārdzinājās zobārstniecības pakalpojumi.

Transporta grupā cenu līmenis samazinājās vidēji par 4,7%, ko būtiski ietekmēja cenu kritums degvielai par 12,3%. Salīdzinot ar pagājušo gadu, lētāki bija pasažieru gaisa transporta pakalpojumi, automašīnu rezerves daļas un piederumi, savukārt dārgāka bija transportlīdzekļu apkope un remonts, automašīnu tehniskā apskate.

Atpūtas un kultūras grupā gada laikā cenas palielinājās par 0,8%. Vidējais cenu līmenis palielinājās grāmatām, kinoteātru un teātru pakalpojumiem, mājdzīvnieku barībai. Lētāki kļuva kompleksie atpūtas pakalpojumi.

Restorānu un viesnīcu pakalpojumu cenas, salīdzinot ar iepriekšējā gada februāri, pieauga par 2%. Kafejnīcās un restorānos cenas palielinājās par 2,3%, ēdnīcās – par 2,1%. Viesnīcu pakalpojumiem vidējais cenu līmenis gada laikā samazinājās par 5,3%.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu samazinājums bija personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem, īslaicīgas lietošanas mājsaimniecības precēm.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • 0
    norge 08.03.2016, 23:01:03

    murgs naftas cenas pasaule jau gadu zemas mums nekas nemainas tikai celas , bananu valsts un politiki zagli un liekezi

  • 0
    ventspilniece 09.03.2016, 10:59:41

    Savilksim jostas ciešāk.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: