"Trasta komercbankas" licences anulēšana faktiski neatstās ietekmi uz Latvijas iedzīvotājiem,  sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Premjerministrs uzsvēra, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) savu darbu veikusi profesionāli un rūpīgi izvērtējusi situāciju. Viņš piebilda, ka īpaši būtiski ir sekot līdzi nelegālo līdzekļu atmazgāšanas darbībām un darījumiem, lai novērstu pārkāpumus. "Tas, protams, ir primārais, kur mums jāseko līdzi," apliecināja premjers.

Jau ziņots, ka Eiropas Centrālā banka (ECB) pēc FKTK ierosinājuma anulējusi "Trasta komercbankas" licenci.

FKTK secināja, ka "Trasta komercbanka" ilgstoši pieļāvusi nopietnus pārkāpumus vairākās svarīgās darbības jomās. Banka ilgstoši strādā ar zaudējumiem, tās biznesa modelis nav dzīvotspējīgs, un tā nav spējusi izstrādāt reālajai situācijai atbilstošu darbības stratēģiju. Bankas darbībā konstatēti arī ilgstoši trūkumi noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas (NILLTF) novēršanas jomā.

ECB lēmums par bankas licences anulēšanu stājas spēkā 3. martā plkst. 24 pēc Latvijas laika. Bankas darbība ir apturēta.

FKTK norāda, ka "Trasta komercbankai" nav kritiski svarīgas funkcijas, tā nav sistēmiski svarīga banka un tās iziešana no tirgus neatstās būtisku negatīvu ietekmi uz Latvijas finanšu sektora stabilitāti. Bankas likvidācijas gadījumā, izmaksājot katram klientam valsts garantēto atlīdzību 100 000 eiro apmērā, - 93% noguldītāju būs saņēmuši atpakaļ visus savus noguldījumus bankā pilnā apmērā, līdz ar to tiek ievērotas vairākuma noguldītāju intereses, norāda FKTK. Tāpēc nolemts, ka bankas noregulējums jeb glābšana nav sabiedrības interesēs.

Turpmāk sekos FKTK padomes lēmums par noguldījumu nepieejamību bankā un informācija par valsts garantēto atlīdzību izmaksu kārtību un laiku. Latvijas valsts katram klientam katrā Latvijas bankā garantē 100 000 eiro noguldījumu atmaksu, ja banka tos nespēj atmaksāt.

Kā ziņots, janvāra beigās FKTK aizliedza "Trasta komercbankai" veikt debeta operācijas klientiem par summu, kas pārsniedz 100 000 eiro vienam noguldītājam, jo netika panākts atbilstošs progress vairāku svarīgu bankas darbības jomu sakārtošanā, piemēram, kapitāla palielināšana, bankas darbības attīstības stratēģijas un iekšējās kontroles sistēmas pilnveide. Tāpat tika ņemts vērā fakts, ka bankas lielākajiem akcionāriem ar būtisku līdzdalību - Igoram Buimisteram un Ivanam Fursinam - FKTK jau izteikusi brīdinājumu par nespēju veikt Kredītiestāžu likumā viņiem noteiktos pienākumus.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: