Liepājas un Ventspils pašvaldību pārstāvji šodien parakstīja līgumu par sadarbību abu pilsētu lidostu infrastruktūras attīstības projektu sagatavošanā un iesniegšanā, piesaistot Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzekļus.

Līgumu parakstīja Liepājas pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Gunārs Ansiņš (Liepājas partija) un Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja 1.vietnieks infrastruktūras jautājumos Jānis Vītoliņš ("Latvijai un Ventspilij").

Abu lidostu attīstības projektu finansēšanu paredz valdības lēmums, kas pieņemts septembrī un kas nosaka, ka reģionālās lidostas Liepājā unVentspilī varēs pretendēt uz Kohēzijas fonda finansējumu. Abu pilsētu domes atbalstījušas lidostu attīstības projektu pamatojošās dokumentācijas sagatavošanu Kohēzijas fonda līdzfinansējuma piesaistei darbības programmas "Infrastruktūra un pakalpojumi" aktivitātē "Lidostu infrastruktūras attīstība".

Abas pilsētas un to lidostas sadarbosies gan savstarpēji, gan arī ar Satiksmes ministriju, Ekonomikas ministriju un Finanšu ministriju, lai sagatavotu un iesniegtu dokumentu paketi, ka ļautu piesaistīt maksimāli iespējamo Kohēzijas fonda finansējumu.

Kā skaidroja SIA "Ventspils lidosta" valdes priekšsēdētājs Ints Sēlis,Ventspilij un Liepājai kopīgi sagatavojot valsts atbalsta notifikācijas dokumentus, mazināsies risks, ka vienas vai otras lidostas projekts var netikt atbalstīts.

Šī gada septembrī Ministru kabineta (MK) sēdē tika apstiprināts informatīvais ziņojums par ES Kohēzijas fonda darbības minētās programmas un aktivitātes nosacījumiem un turpmāko virzību. Informatīvais ziņojums paredz, ka reģionālās lidostas Liepājā unVentspilī varēs pretendēt uz Kohēzijas fonda finansējumu. Liepājas lidosta pretendēs uz 2,4 miljonu latu finansējumu, bet Ventspils lidostai iezīmēti 1,9 miljoni latu.

Liepājas lidosta plāno pretendēt uz finansējumu, lai veiktu skrejceļa rekonstrukciju un pagarināšanu, gaismas sistēmu uzstādīšanu, kā arī citus nepieciešamos pasākumus drošai lidostas ekspluatācijas nodrošināšanai.

Ventspils lidostā plānots pagarināt skrejceļu, ierīkot jaunu skrejceļa apgaismojumu, sakārtot meliorācijas sistēmu, atjaunot peronu.

Pamatojoties uz MK apstiprināti informatīvo ziņojumu, tiks izstrādāti MK noteikumi, kas definēs prasības katras lidostas projekta iesniegšanai. Finansējuma saņemšanai plānota projektu ierobežota atlase - projektus varēs iesniegt tikai uzaicinātās lidostas Liepājā un Ventspilī.

Projektu pieteikumu plānotais iesniegšanas termiņš ir 2011.gada pirmais ceturksnis, tādēļ nepieciešams iesniegt dokumentāciju valsts atbalsta saņemšanai un noteiktā laikā sagatavot projekta pieteikumu iesniegšanai Satiksmes ministrijā.

No Liepājas puses projekta sagatavošanā būs iesaistīta SIA "Aviasabiedrība "Liepāja"", kas būs fonda naudas saņēmēja un projekta īstenotāja. Starp abām pilsētām noslēgtais līgums paredz, ka no fonda piešķirtā kopējā finansējuma SIA "Aviasabiedrība "Liepāja" saņems 56%, bet SIA "Ventspils lidosta" - 44% pieejamā finansējuma.

Iespējams, būs nepieciešams piesaistīt ekspertus valsts atbalsta, tehniskās dokumentācijas jeb tehniski ekonomiskā pamatojuma un projekta pieteikuma izstrādei.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: