TEC projekts Ventspilī noslēdzies tā arī nesācies, un pašvaldībai atkal aktualizējies jautājums par pilsētas siltumapgādes likteni.

Šonedēļ Ministru kabinets ar savu lēmumu pārtrauca projektu Ventspils siltumapgādes sistēmas attīstība, kas paredzēja TEC būvniecību un abu Ventas krastu savienošanu vienotā siltumtrasē. Lai atrisinātu siltumapgādes problēmas, pašvaldības uzņēmums SIA Ventspils siltums aktīvi strādā pie jauna abu pilsētas katlumāju aprīkojuma un rekonstrukcijas projekta, lai pārietu no dārgā mazuta uz biomasu jeb koksnes šķeldu.

SIA Ventspils siltums valdes priekšsēdētāja Vita Maula cer, ka projektu izdosies īstenot līdz nākošās apkures sezonas sākumam. Labā ziņa ventspilniekiem ir tā, ka pie pašreizējām cenām no šķeldas saražotā siltuma pašizmaksa ir aptuveni 60% lētāka par siltumu, kas rodas no mazuta sadedzināšanas.

Tomēr Maula nav pārāk optimistiski noskaņota attiecībā uz siltuma tarifu: tajā vajadzēs iekļaut investīcijas, kas tiks ieguldītas katlumāju pārveidošanā. Ar siltuma tarifu izmaiņām patērētāji varētu saskarties jau nākošā gada pavasarī, pieļauj Maula. Apkures sezonai iepirktais mazuts ir aptuveni par 37–40% dārgāks par to cenu, kāda ir iekļauta pašreizējā tarifā. Tomēr sadārdzinājums nebūs tik dramatisks, jo siltuma pašizmaksu ietekmē daļēja ogļu un šķeldas izmantošana.

Saskaņā ar veiktajiem aprēķiniem katlumāju rekonstrukcijas izmaksas varētu būt no 12 līdz 15 miljoniem latu. Lai maksimāli samazinātu to investīciju daļu, kas gulsies uz siltuma patērētāju pleciem, pilsētas pašvaldība aktīvi meklē iespējas piesaistīt projektam ES līdzfinansējumu. Pirmais vicemērs Jānis Vītoliņš cer, ka ES līdzfinansējuma daļa varētu būt līdz 50% no projekta kopējām izmaksām.

Abās katlumājās plānots uzstādīt pa diviem jauniem katliem, kas darbosies ar tehnoloģisko šķeldu, un veikt daļēju citu iekārtu rekonstrukciju. Sakarā ar TEC būvniecības atcelšanu abu Ventas krastu savienošana vienotā siltumtrasē tāpat tiek atcelta, apstiprināja Vītoliņš.

Ventspils pašvaldība jau publiski paudusi savu pozīciju saistībā ar TEC projekta pārtraukšanu. Ventspils piekrīt Finanšu ministrijai tajā ziņā, ka tas ir likumsakarīgs rezultāts vācu partnera Stadtwerke Flensburg GmbH nespējai nodrošināt veiksmīgu projekta virzību.

Vistuvākajā laikā tāpat jāatrisina arī jautājums par uzņēmuma Ventspils ENERGO likteni, kurā 51% pieder Ventspils pilsētas domei, bet 49% – vācu pilsētas Flensburgas komunālās pakalpojumu uzņēmumam. Pārtraucot projektu, atkrīt nepieciešamība arī pēc šī kopīgā uzņēmuma.

Tuvākajā laikā Ventspilī ieradīsies uzņēmuma Stadtwerke Flensburg GmbH vadītāji, ar kuriem tiks pārrunāti sadarbības pārtraukšanas nosacījumi un, iespējams, Ventspils ENERGO likvidācija, informē Vītoliņš. Taču pirms tam ir jāatrisina jautājums par 48 000 latu atdošanu, kas saņemti no ES Kohēzijas fonda. Ventspils uzskata, ka šo summu vajadzētu izmaksāt uzņēmumam Ventspils ENEGO no pamatkapitāla, ko iemaksājuši vācu partneri. Pirmais vicemērs cer, ka akcionāriem izdosies vienoties un šķirties draudzīgi.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: