Ja valdība atteiktos no iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) likmes samazināšanas 2015. gadā no 24% līdz 23%, valsts budžetā atrastos papildu 61 miljons eiro, ko varētu sadalīt sasāpējušo jautājumu risināšanai - pedagogu algu palielināšanai un papildu līdzekļu novirzīšanai medicīnas nozarei.

Robi netiktu iecirsti arī pašvaldību budžetos, šodien preses konferencē atzina Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij").

Komentējot domstarpības, kādas valsts budžeta veidošanas procesā radušās starp valdību un pašvaldībām, Lembergs norādīja uz IIN izmaiņām, kas jau vairākus gadus negatīvi ietekmē pašvaldību budžetus.

"Latvijas valsts ignorē ar likumu uzliktās pašvaldību funkcijas un, sākot no 2011.gada, katru gadu veic tādas izmaiņas IIN, kas gala rezultātā būtiski samazina pašvaldību ieņēmumus. Četru gadu laikā kopējie negūtie ieņēmumi pašvaldību budžetos jeb no pašvaldību budžetiem izņemtā nauda ir 160 miljoni eiro jeb 80 eiro uz katru Latvijas iedzīvotāju," norādīja Lembergs.

Ventspils pašvaldības negūtie ieņēmumi šo četru laikā lēšami ap 3,2 miljoniem eiro. Šī summa ir ekvivalenta, piemēram, viena jauna bērnudārza celtniecībai vai sešu gadu Ventspils skolu remontdarbu programmai, vai visas pilsētas sociālās palīdzības programmai vienam gadam, norādīja Lembergs, piebilstot, ka, atņemot pašvaldībām šo naudu, tiek samazinātas to iespējas investēt attīstībā.

No summas, ko pašvaldības zaudē uz IIN likmes samazinājuma rēķina, valsts tām kompensē vien "ārkārtīgi nelielu daļu", uzsvēra Lembergs. "Viņi iedeva dotāciju 6,5 miljonus eiro. Starpība ir 42,8 miljoni eiro, kas nav kompensēti".

Nākamgad, samazinot IIN likmi no 24% līdz 23%, visu pašvaldību negūtie ieņēmumi budžetos būs 49,3 miljoni eiro, bet valsts budžetā negūtie ieņēmumi būs 12,3 miljoni eiro. Ja valstij negūtie ieņēmumi ir nebūtiski, tad pašvaldības IIN samazinājumu izjūt ļoti sāpīgi, norādīja Lembergs: "Ventspilī IIN veido 85% no visiem nodokļu ieņēmumiem, līdz ar to šis samazinājums ir ļoti jūtīgs". Ventspilij IIN ieņēmumu samazinājums veidos ap vienu miljonu eiro.

"Es piedāvāju nesamazināt IIN no 24% uz 23%, jo, ja mēs skatāmies pēc Eiropas mērauklas, šis nodoklis noteikti nav augsts," norādīja Lembergs.

Atsakoties no IIN likmes samazināšanas, atradīsies papildu ieņēmumi 61 miljona eiro apmērā, ko varētu sadalīt sasāpējušo jautājumu risināšanai, norādīja Lembergs. "Pēc manām domām, pusi jeb 30 miljonus eiro varētu novirzīt pašvaldībām papildu dotācijai un atlikušos 30 miljonus sadalīt divās daļās - 15 miljonus piešķirt papildus veselības aizsardzībai un 15 miljonus skolotāju algu paaugstināšanai. Visi jautājumi būtu atrisināti," norādīja Lembergs.

"Valdības deklarācija nav uzņēmusies samazināt IIN. Arī ZZS nekad nevienam nav solījusi, ka samazinās IIN, jo tāds lēmums ir bezatbildīgs. Nevar samazināt šo nodokli uz pašvaldību budžeta ieņēmumu rēķina, jo pašvaldības tad nevar kvalitatīvi veikt savas funkcijas," rezumēja Lembergs.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: