Šodien ir pēdējā diena, kad mājsaimniecības var izvēlēties tirgotāju, no kura pirkt elektrību, sākot ar 2015. gada 1. janvāri.

2015. gada 1. janvārī Latvijā mājsaimniecībām tiks atvērts elektroenerģijas tirgus. Lai klienti no nākamā gada 1. janvāra varētu iegādāties elektrību pie sevis izvēlēta tirgotāja, šī ir pēdējā diena, kad veikt izvēli par labu kādam no četriem tirgotājiem - AS "Latvenergo", SIA "Baltcom TV", SIA "220 Enerģija" vai SIA "Win Baltic".

Tiesa, tas nenozīmē, ka mājsaimniecības turpmāk nevarēs mainīt elektrības tirgotāju. Kā skaidroja AS "Sadales tīkls" valdes loceklis Ilvars Pētersons, mājsaimniecības elektrības tirgotāju varēs mainīt kaut vai katru mēnesi.

"Tā kā brīvajā elektrības tirgū bez mājsaimniecībām ir iesaistītās trīs puses - iepriekšējais elektrības tirgotājs, jaunais tirgotājs un sadales sistēmas operators -, lai datu apmaiņa starp iesaistītajām pusēm notiktu kvalitatīvi, ir nepieciešamas divas nedēļas, tāpēc šā gada 15. decembris ir pēdējais datums, lai klients jau 1. janvārī varētu pirkt elektrību no jaunā tirgotāja," sacīja Pētersons.

Viņš uzsvēra - ja klients vēlēsies mainīt tirgotāju pēc 15. decembra, tad viņš līgumu ar jauno piegādātāju varēs slēgt tikai vēl pēc mēneša - nevis ar 2015. gada 1. janvāri, bet 1. februāri.

Pētersons informēja, ka, pirms izvēlēties tirgotāju, klientiem būtu vēlams vēlreiz pārbaudīt un pārskatīt pašreizējos līgumus, precizēt savu enerģijas patēriņu, pievērst uzmanību elementārām lietām, lai izvēlētos sev labāko un atbilstošāko tirgotāja piedāvājumu. "Klientam būs jāizdara vienkārša izvēle starp piedāvājumiem, jāsazinās ar savu izvēlēto tirgotāju, kas savukārt tālāk komunicēs ar "Sadales tīklu" un nokārtos nepieciešamos dokumentus," informēja "Sadales tīkla" pārstāvis.

Jau ziņots, ka sākotnēji elektroenerģijas tirgus pilnīga atvēršana bija plānota no 2014. gada 1. aprīļa. Taču šā gada martā Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumu Elektroenerģijas tirgus likumā, paredzot, ka mājsaimniecībām elektroenerģijas tirgu atvērs no 2015. gada 1. janvāra. Patlaban, kamēr mājsaimniecības elektroenerģijas patēriņš nav pārsniedzis 1200 kilovatstundas, tiek piemērots tā dēvētais Starta tarifs un maksa par elektrību ir 11,64 centi, bet pēc tam tiek maksāts tā dēvētais Pamata tarifs jeb 15,15 centi par kilovatstundu.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: