Piektdien, 24. janvārī, Ventspils pilsētas domes sēdē apstiprināts pilsētas pašvaldības 2014. gada budžets. Šogad pašvaldībai pieejami finanšu resursi 57,8 miljonu euro apmērā.

Darbs pie Ventspils pilsētas pašvaldības 2014. gada budžeta sagatavošanas sācies līdz ar pašvaldības vidēja termiņa budžeta 2013. - 2016. gadam izskatīšanu, un tālākajā izstrādes gaitā pašvaldības 2014. gada budžeta projekts izskatīts vairāk nekā 20 attiecīgās nozares komisiju sēdēs, budžeta izstrādes procesā bijuši iesaistīti kopumā vairāk nekā 400 pašvaldības iestāžu un kapitālsabiedrību darbinieki, nevalstisko organizāciju pārstāvji un citu organizāciju pārstāvji. Ventspils pilsētas pašvaldības 2014. gada budžets veidots, lai turpinātu Ventspils pilsētas attīstības programmā noteikto mērķu un uzdevumu īstenošanu, aptverot visas pilsētas attīstībai nozīmīgās nozares.

 

Ventspils pilsētas pašvaldības 2014. gada budžeta ieņēmumi plānoti 48.39 miljonu euro apmērā. Naudas līdzekļu atlikums uz 2014. gada 1. janvāri ir 9.44 milj.euro, t.sk. 9.12 milj.euro pašvaldības pašu līdzekļi un 0.32 milj.euro valsts, ārvalstu līdzekļi investīciju projektu realizācijai. Līdz ar to pašvaldībai 2014. gadā pieejami finanšu resursi 57,8 milj.euro apmērā. Pašvaldības kopējie izdevumi likumdošanā noteikto funkciju nodrošināšanai, t.sk. iestāžu uzturēšanai, pilsētas labiekārtošanai un sociālo funkciju veikšanai 2014. gadā plānoti 49 milj.euro apmērā. Kopā ar maksājumiem pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā 2.56 milj.euro (5% no kopējiem budžeta izdevumiem), pašvaldības izdevumu kopsumma veido 51.64 milj.euro.

 

Ņemot vērā ekonomisko situāciju valstī, pašvaldībai ir būtiski sniegt palīdzību mazaizsargātākajiem pilsētas iedzīvotājiem – trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm, pensionāriem, invalīdiem, bāreņiem. Sociālās nozares izdevumi 2014. gadā plānoti 4,3 milj.euro apmērā, kas nodrošina visu apstiprināto vairāk nekā 40 pabalstu veidu un to apmēru saglabāšanu 2013. gada apmērā.

 

Piemēram, kompensācija medikamentu iegādei 35 euro apmērā katram pabalsta saņēmējam, kompensācija mēnešbiļešu iegādei braukšanai pilsētas sabiedriskajā transportā 50% vai 90% apmērā, kā arī saglabāts noteiktais pabalsta apmērs uz Lieldienām 28 euro un uz Ziemassvētkiem 42 euro apmērā. 2014. gada budžetā papildus iepriekš noteiktajiem pabalstu veidiem, paredzēti līdzekļi bērna piedzimšanas pabalsta izmaksai arī tām ventspilnieku ģimenēm, kurām nav piešķirts trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes statuss, - 156 euro apmērā, ja abu vecāku deklarētā un bērna pirmā deklarētā dzīvesvieta ir Ventspils, 78 euro apmērā, ja viena no vecākiem deklarētā un bērna pirmā deklarētā dzīvesvieta ir Ventspils.

 

Izglītības nozarei paredzētais izdevumu apjoms ir 16 milj. euro jeb 31% no kopējiem budžeta izdevumiem. Pašvaldība 2014. gadā plāno turpināt 2013.gadā iesākto Rīcības programmu mācīšanas kvalitātes uzlabošanai pašvaldības izglītības iestādēs. Programma paredzēta, lai paātrinātu jaunu apmācības metožu ieviešanu vispārizglītojošās skolās un padarītu efektīvāku tradicionālo apmācības metožu izmantošanu. Tās ietvaros arī 2014. gadā paredzēta pedagogu darba efektivitātes paaugstināšana (semināri, konsultācijas, stundu vērošana, ekspertu dienesta izveide), kā arī aprīkojuma iegāde 1.-4. klašu telpās.

 

Lai plānveidīgi un sistemātiski atjaunotu izglītības iestāžu informāciju tehnoloģijas, 2014.gadā paredzēta 3 datorklašu nomaiņa 2., 4. un 6. vidusskolai –kopumā 53 datoru nomaiņa.

 

2014. gadā plānoti izglītības iestāžu kapitālie un kārtējie remontdarbi kopumā 0,62 milj. EUR apmērā. No būtiskākajiem kapitālajiem remontiem jāatzīmē iekšējās ūdens un kanalizācijas tīklu rekonstrukcijas 2. kārta 6. vidusskolā, jumta seguma nomaiņa vienam korpusam pirmsskolas izglītības iestādē „Margrietiņa”, elektriskā apgaismojuma rekonstrukcija un ugunsgrēka signalizācijas izbūves 2. kārta, kā arī sporta zonas izbūve no mīkstā mākslīgā seguma pirmsskolas izglītības iestādē „Saulīte”, elektriskā apgaismojuma rekonstrukcija un ugunsgrēka signalizācijas izbūves 2. kārta pirmsskolas izglītības iestādē „Rūķītis”, žoga rekonstrukcija pirmsskolas izglītības iestādē „Varavīksne”, kā arī plānotais pirmsskolu izglītības iestāžu grupu telpu remonts, izglītības iestāžu mācību kabinetu un 1. klašu remonts, izglītības iestāžu fasāžu, jumtu un ieejas mezglu remonts.

 

Augstākās izglītības jomā, īstenojot sadarbības līgumā ar Ventspils Augstskolu nospraustos mērķus, no pašvaldības budžeta 2014. gadā atvēlēti līdzekļi 1.6 milj.euro apmērā. Šo finansējumu paredzēts novirzīt augsti profesionāla akadēmiskā un zinātniskā personāla piesaistei, pasākumiem studiju kvalitātes pilnveidošanai un jaunu studentu piesaistei, kā arī virknei nozīmīgu ES fondu investīciju un pētnieciskos projektu īstenošanai. No pašvaldības piešķirtā finansējuma 0,6 milj.euro tiek novirzīti ES projektu priekšfinansēšanai, kas tiks atgūti projekta realizācijas gaitā.

 

Pašvaldības 2014.gada budžetā apstiprināta infrastruktūras attīstības programma kopumā 1,83 milj. EUR apmērā. 2014.gadā tiks veikta ūdensvada un kanalizācijas tīklu paplašināšana Krievlauku (ielu posmi Vidusceļā, Lāču, Zaķu, Caunu, Smilgu, Zelmeņu, Kļavu, Graudu ielās) un Dienvidrietumu rajonā (ielu posmi Vasarnīcu, Sila, Mētru ielās) kopumā 6,4 kilometru garumā Kohēzijas fonda projekta „Ūdenssaimniecības attīstība Ventspilī, IV kārta” ietvaros. No pašvaldības budžeta paredzēts finansējums ielu malu izbūvei ārpus ūdensvada un kanalizācijas tīklu seguma atjaunošanas zonas, lai veiktu pilnu ielas rekonstrukciju visā tās platumā.

 

Turpinot iepriekš uzsāktos pilsētas infrastruktūras attīstības darbus, 2014. gadā paredzēta pludmales infrastruktūras uzlabošana, jaunas sabiedriskā transporta pieturvietas izbūve, soliņu un urnu nomaiņa pilsētā.  Nolūkā labiekārtot Pilsētas labo krastu, paredzēta papildu rotaļu iekārtu uzstādīšana Pārventas Džungļu takā.

 

Ņemot vērā iedzīvotāju ieinteresētību par daudzstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju iekškvartālu sakārtošanu, 2014. gada budžetā paredzēti līdzekļi līdzfinansējumam daudzstāvu daudzdzīvokļu mājām piesaistīto zemesgabalu labiekārtošanai.

 

Kultūras jomā 2014. gadā papildus jau ikgadējiem pasākumiem, t.sk. sadarbība ar Latvijas profesionālajiem teātriem, plānoti tādi jauni pasākumi, kā piemēram, 24.Starptautiskā šaursliežu dzelzceļa muzeju salidojuma norise Ventspilī (š.g. 9. - 12. oktobrī), kas Baltijas valstīs notiks pirmo reizi. Salidojuma galvenais mērķis ir popularizēt Ventspils šaursliežu dzelzceļa ekspozīciju un tā unikālo ritošo sastāvu. Paredzams, ka salidojumā piedalīsies ap 170 interesentu no Vācijas, Krievijas, Lietuvas un citām valstīm. Salidojuma ietvaros paredzēta interesanta programma ar dažādām ekskursijām, kas ļaus iepazīt Latvijas un Ventspils vēsturi un industriāli tehnisko mantojumu. Š.g. 15. maijā teātra nams „Jūras vārti” atzīmēs savu piekto jubileju, kuras ietvaros ir plānots organizēt akadēmiskās mūzikas koncertu sadarbībā ar „Latvijas Koncertiem”, Liepājas teātra mūziklu „Pūt, vējiņi!”, kā arī vairāku interaktīvu pasākumu ciklu pilsētas ielās.

 

2014. gadā atbalstīta vairāku jaunu amatiermākslas kolektīvu darbība – garīgās mūzikas ansamblis „Cantabile”, metālpūšamo instrumentu ansamblis „Ventspils brass”, vidējās paaudzes deju studija „Strautuguns”, Ventspils džeza nonets. Kopumā pašvaldība finansiāli atbalsta 52 amatiermākslas kolektīvus.

 

Ņemot vērā pilsētas attīstīto sporta infrastruktūru un veselīga dzīvesveida nozīmību, arī 2014. gadā pašvaldības finansējums plānots sporta nodarbību nodrošināšanai Ventspils Augstskolas studentiem, Ventspils Tehnikuma audzēkņiem, un bērniem, jauniešiem 29 pilsētas sporta klubos (1 228 bērni un jaunieši), sporta pasākumu organizēšanai un interešu izglītības programmu sportā atbalstam.

Pašvaldības galvenais ieņēmumu avots ir iedzīvotāju ienākuma nodoklis, ko 2014. gada budžetā plānots saņemt 24.1 milj.euro apmērā, kas ir par 2.6% mazāk kā 2013. gada izpilde. Nodokļa ieņēmumu apjomu 2014.gadā visbūtiskāk ietekmēs izmaiņas darba spēka nodokļos – no 2014. gada par 17% palielināts ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamais minimums (no 64.03 euro uz 75 euro), par 45% palielināts atvieglojums par apgādībā esošu personu (113.83 euro uz 165 euro), palielināta minimālā darba alga (320 euro). Jāatzīmē, ka minēto izmaiņu kompensēšanai, veidojot 2014. gada valsts budžetu, netika atbalstīta pašvaldību prasība palielināt pašvaldību budžetos ieskaitāmo iedzīvotāju ienākuma nodokļa daļu un tā tika saglabāta 80% apmērā.

 

Nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumi, kas ir otrs lielākais pašvaldības ieņēmumu avots, 2014. gadā plānoti 3.48 milj.euro apmērā. Lielāko īpatsvaru kopējos nodokļa ieņēmumos veido nodoklis par zemi - 49 % jeb 1.69 milj.euro, nodoklis par ēkām un būvēm - 42% jeb 1.4 milj.euro, bet mājokļa nodokli plānots iekasēt 0.31 milj.euro apmērā, kas veido 9% no kopējiem šī nodokļa ieņēmumiem.

 

Nodokļa piemērošanā 2014. gadā pašvaldība saglabājusi iepriekšējā gada nodokļa piemērošanas nosacījumus – nodoklim par zemi tiks piemērots nodokļa pieauguma ierobežojums līdz 25% procentiem (salīdzinājumā ar 2013. gada nodokli), šo nosacījumu attiecinot uz šī gada 1. janvārī Ventspilī deklarētām fiziskām personām un Ventspilī reģistrētām juridiskām personām, nodoklis netiks piemērots dzīvojamo māju palīgēkām (izņemot garāžas), kā arī paaugstināts nodoklis (3%) tiks piemērots vidi degradējošām, sagruvušām vai cilvēku drošību apdraudošām būvēm.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: