Teātra namā „Jūras vārti” 23. janvārī plkst. 17.00 tiks atklāta fotoizstāde „Rokas”, kas ir unikāls sociāls projekts un apvieno Latvijas un ārvalstu fotogrāfus. Izstādē redzamās dokumentālās un mākslas fotogrāfijas ataino kustības un roku nozīmi cilvēku ikdienā.

Fotoizstāde „Rokas” ir sociāls projekts, kurā, atbalstot cilvēkus ar reimatiskajām slimībām un ziedojot savus darbus, apvienojušies Latvijas un ārvalstu foto mākslinieki. Ikviens ir laipni aicināts apmeklēt izstādes atklāšanu, kā arī apskatīt to līdz pat 18. februārim. No 2013. gada oktobra izstāde viesojusies Rīgā, Cēsīs, Jelgavā, Jēkabpilī un Liepājā, kur novērtēta kā aizraujoša, pārdomas rosinoša un unikāla iespēja apzināties roku un kustības nozīmi dažādos cilvēka vecumposmos.

 

Izstādi organizē Latvijas Kaulu, locītavu un saistaudu slimnieku biedrība (LKLSSB) sadarbībā ar SIA „Roche Latvija”, kas nodrošināja slovēņu fotomākslinieces Manjas Zoras darbu atgādāšanu uz Latviju.Izstādes mērķis ir izmantot fotogrāfiju kā veidu, lai pastāstītu, ka lielai daļai artrīta slimnieku tādas ierastas kustības un nodarbes kā fotografēšana, kāpšana pa kāpnēm, ābolu mizošana, skriešana, galda tenisa spēle ir kā nesasniedzams sapnis. Viens no izstādē aplūkojamo fotogrāfiju autoriem, Klāvs Vasiļevskis, saka: „Kustība. Tā ļauj mums justies brīviem. Tā ir brīvība, kuru patiesi novērtē tikai tas, kam tās trūkst.” Izstādē aplūkojamas Aigara Jansona, Valta Kleina, Evijas Trifanovas, Ilmāra Znotiņa, Klāva Vasiļevska un Manjas Zores ziedotās fotogrāfijas, kas ikvienam saprotamā un aizraujošā veidā stāsta par cilvēku ikdienu un kustības nozīmi tajā – mūziķu Borisa Grebenščikova un Vestarda Šimkus rokas; karsējmeiteņu rokas basketbola spēles laukumā un reimatiskas slimības skarta pacienta rokas, mizojot apelsīnu. Tie ir vien daži piemēri no izstādes darbu kolorīta.

 

Signe Paula Ozoliņa, LKLSSB brīvprātīgā, kas palīdz izstādes organizēšanā saka: „Nereti nākas aizdomāties par tik vienkāršu lietu kā veiklība. Kam piemīt veiklība? Protams, sportistiem. Cilvēkiem, kas kontrolē savu ķermeni. Tiem, kuros mīt spēks. Tomēr spēks mērāms kā ne tikai fizisks, bet arī garīgs lielums. Reimatoloģijas slimniekiem garīgais spēks ir noteicošais, lai fiziskais spēks tiktu saglabāts. Fotogrāfijās, kas skatāmas izstādē „Rokas”, varam redzēt veselu cilvēku rokas un tādu cilvēku, kas sirgst ar kādu no locītavu slimībām. Gan vienus, gan otrus vieno spēks – gan fiziskais, gan garīgais.”

 

LKLSSB pateicas fotogrāfiem un ikvienam, kas atbalstīja šo ieceri – teātra nama „Jūras vārti”, Ventspils domei un brīvprātīgajiem, kas rūpējās par izstādes ceļojumu un izvietošanu Ventspilī.

 

Biedrība atgādina, ka ir vairāki būtiski priekšnosacījumi, kas jāievēro katram pašam, lai mazinātu iespējas „ielaist” saslimšanu, piemēram, nav jācieš no nepatīkamām sajūtām un veselības traucējumiem, bet gan jāvēršas pie ģimenes ārsta ar jautājumiem un jāsāk rīkoties, lai situāciju mainītu. Ārsta reimatologa palīdzība jāmeklē, ja ir nepārtrauktas sāpes locītavās ilgāk par 2 nedēļām, ir pietūkušas locītavas, kustību ierobežojumi locītavās, rīta stīvums locītavās ilgāk par ½ stundu, nepamatots nogurums, kas nepāriet pēc atpūtas. Tikai, uzzinot vairāk par artrītu un citām muskuloskeletālās sistēmas slimībām, var savlaicīgi sākt cīņu ar tām un mazināt to ietekmi uz ikdienu un saglabāt iespējas dzīvot pilnvērtīgu dzīvi.

 

Vairāk informācijas par reimatiskajām slimībām varat iegūt, apmeklējot mājaslapas www.artrits.lv un www.reimatik.lv.

 

Izstāde t/n Jūras vārti būs apskatāma līdz 18. februārim.

 

Ieeja izstādē bez maksas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: