Izgāzušies vācu stratēģiskā investora "Stadtwerke Flensburg GmbH" šķietamie mēģinājumi glābt Ventspils termolektrocentrāles (TEC) būvniecības projektu.

 Tā teikts plašsaziņas līdzekļiem izsūtītā Ventspils domes paziņojumā.

Ventspils dome jau vairākkārt ir informējusi, ka projekta "Ventspils pilsētas siltumapgādes sistēmas attīstība" realizācija notiek neapmierinoši sakarā ar šī projekta stratēģiskā investora - Vācijas uzņēmuma "Stadtwerke Flensburg GmbH" nespēju veikt uzņemtās saistības.

Atklātā konkursā par SIA "Ventspils ENERGO" jauna dalībnieka piesaisti Ventspils TEC projekta realizēšanai 2006.gadā uzvarēja "Stadtwerke Flensburg GmbH". Konkursa nolikums paredzēja, ka projekta īstenošanai nepieciešamos kredītus piesaistīs privātais investors un Ventspils pilsētas dome nesniegs galvojumu šiem kredītiem.

25.augustā Ventspils dome saņēmusi Finanšu ministrijas (FM) vēstuli, kurā FM pauž viedokli, ka "Kohēzijas fonda finansējumu nav iespējams apgūt plānotajā termiņā un [..] projekta turpmākā īstenošana vairs nav iespējama". Līdz ar to FM plāno vērsties Ministru kabinetā ar priekšlikumu pārtraukt Ventspils TEC projekta realizāciju.

Ventspils dome uzskata, ka šāds FM secinājums ir likumsakarīgs rezultāts vācu partnera nespējai nodrošināt projektam nepieciešamo finansējumu.

Ventspils dome atgādina, ka tā jau 2006.gadā nodrošināja Eiropas Komisijas pozitīvu lēmumu Kohēzijas fonda finansējuma piesaistei projektam 34,6 miljonu eiro (24,3 miljonu latu) apmērā. Atbilstoši 2007.gadā noslēgtajam dalībnieku līgumam SIA "Ventspils ENERGO" vadība jau no 2007.gada sākuma tikusi nodota vācu partneru deleģētiem pārstāvjiem, lai nodrošinātu sekmīgu projekta īstenošanu līdz šī gada beigām. Diemžēl vācu investors nav nodrošinājis finansējuma piesaisti atbilstoši atklātā konkursa nolikuma prasībām ne no saviem finanšu līdzekļiem, ne kredīta veidā, ne arī piesaistot jaunu privāto partneri, kas šādu finansējumu varētu nodrošināt, informē Ventspils dome.

Redzot, ka "Stadtwerke Flensburg" neparāda rezultātus projekta sekmīgā virzībā, Ventspils dome, sākot no 2009.gada nogales, aktīvi meklējusi iespējas projektam piesaistīt citu privāto investoru, vēršoties pie visām starptautiskajām enerģētikas kompānijām, kuras piedalījās 2006.gadā rīkotajā investora piesaistes konkursā. Rezultātā pēc piecu mēnešu intensīva darba 2010.gada sākumā radās iespēja piesaistīt projektam jaunu stratēģisko partneri un investoru - vienu no vadošajām starptautiskajām enerģētikas kompānijām "Fortum", kas ieguldīja būtisku laiku un resursus projekta un tā problēmu izpētē un piedāvāja reālu un Eiropas Komisijai pieņemamu rīcības plānu projekta ieviešanai, turklāt bija gatava nodrošināt trūkstošo finansējumu.

"Diemžēl nesaprotamu iemeslu dēļ "Stadtwerke Flensburg" šo iespēju neatbalstīja, tādējādi vēl vairāk padziļinot projekta krīzi un problēmas," teikts Ventspils domes paziņojumā.

Savukārt šovasar izskanējusi informācija, ka "Stadtwerke Flensburg" vēlas pārdot savas kapitāla daļas kompānijai "Eesti Energia SA" vai tās meitasuzņēmumam Latvijā SIA "Enefit". Diemžēl līdz pat šim brīdim, neskatoties ne uz FM, ne uz vairākkārtējiem Ventspils pilsētas domes aicinājumiem, ne no vācu investora, ne no "Eesti Energia SA" nav saņemts neviens konkrēts priekšlikums par iespējamo rīcības plānu projekta īstenošanai, informē Ventspils dome.

Jaunais potenciālais partneris nav arī veicis nekādas priekšizpētes un "Ventspils ENERGO" darbības izvērtējumu. Tāpat neviens no "Eesti Energia SA" augstākās vadības nav izrādījis nekādu interesi vai ierosinājis sarunas ar Ventspils pilsētas domi par iespējamo iesaistīšanos projektā. "Kā redzams, "Stadtwerke Flensburg" aktivitātes "Eesti Energia SA" piesaistei neliecina par nopietnu interesi un spēju nodrošināt projekta realizāciju," teikts Ventspils domes paziņojumā.

Ventspils pilsētas dome uzskata, ka "Stadtwerke Flensburg" kā stratēģiskais projekta investors un atklātā konkursa uzvarētājs ir pilnā mērā atbildīgs par radušos situāciju, kad, kā tas norādīts FM 23.augusta vēstulē, Kohēzijas fonda finansējumu nav iespējams apgūt plānotajā termiņā un projekta turpmākā īstenošana vairs nav iespējama. Ventspils pilsētas dome ir atkārtoti vērsusies pie vācu stratēģiskā investora, aicinot to pildīt savas saistības un sniegt informāciju par turpmāko rīcību esošajā situācijā.

Lai risinātu siltumapgādes problēmas Ventspils pilsētā, pašvaldības SIA "Ventspils siltums" pašlaik aktīvi strādā pie risinājumiem, kā veikt esošo siltumenerģijas ražošanas iekārtu rekonstrukciju pārejai uz biomasas kurināmo, lai nodrošinātu gan vides prasību ievērošanu, gan iedzīvotājiem pieņemamu siltumenerģijas tarifu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: