Vērtējot šī gada nozīmīgākos notikumus Ventspils brīvostā, lūdzām četru ekspertu – Latvijas investīciju un attīstības aģentūras direktora vietnieka Māra Ēlerta, Ventspils domes ekonomikas nodaļa vadītāja Laimoņa Strujeviča, 11. Saeimas deputātes Danas Reiznieces – Ozolas un Ventspils Augstskolas rektora Jāņa Eglīša viedokli. Svarīgāko notikumu augšgalā ierindojas Bucher Shoerling paplašināšana, finansējuma piesaiste jauna termināļa būvniecībai un kravu apgrozījuma pieaugums.

1. Pasaulē lielākais komunālo automašīnu ražotājs atver jaunu ražotni Ventspilī

Jūlijā tika atklāta komunālo automašīnu ražotāja Bucher Schoerling Baltic jaunā ražotne. Tagad Ventspilī ir pasaulē pazīstamā Šveices koncerna Bucher Industries AG lielākā komunālo automašīnu ražošanas bāze. Jaunas ražotnes būvniecībā ieguldīti ap 3,6 miljoni latu. Bucher Industries AG ir lielākais ielu un lidostu tīrāmo komunālo mašīnu ražotājs pasaulē, tā apgrozījums sasniedz 1,2 miljardus eiro gadā un tas nodarbina ap 7000 darbinieku visā pasaulē, tai skaitā vairāk nekā 100 darbiniekus Ventspilī.

2. Taps jaunas piestātnes un terminālis

Eiropas Komisija 25. augustā pieņēma lēmumu par vairāk nekā 16 miljonu latu piešķiršanu Ventspils ostas infrastruktūras attīstības projektu līdzfinansēšanai. Nākamo trīs gadu laikā, īstenojot projektus Ventspils brīvostas sauskravu termināļa būvniecība un Ventspils brīvostas infrastruktūras attīstība, ostā taps divas jaunas piestātnes un terminālis.

3. Jauns prāmis Scottish Viking līnijā Ventspils–Nineshamna

Janvārī kompānijas Scandlines līnijā Ventspils-Nineshamna sāka kursēt jauns, 2009. gadā ražots prāmis Scottish Viking, kas ir gan daudz ietilpīgāks, gan arī modernāks un ērtāks. Līdz ar to pasažieru skaits šajā līnijā palielinājies vairāk nekā trīs reizes.

4. Ventspils brīvostā straujākais kravu apgrozījuma pieaugums starp Latvijas ostām

2011. gadā kravu apgrozījums Ventspils brīvostā palielinājies par 14%. Gadu kopumā brīvostas termināļi varētu noslēgt ar 15% pieaugumu. Lielākais kravu apjomu pieaugums ir akmeņoglēm, būtiski palielinājies arī Ro-Ro kravu un naftas produktu apgrozījums.

5. Baltijā lielākā saldēto produktu noliktava atklāta Ventspilī

Reefer Cargo Terminal īpašnieki ir Lietuvas loģistikas kompānija Girteka, kas ir lielākais transporta un loģistikas uzņēmums Baltijas valstīs ar 15 gadu ilgu pieredzi starptautisko pārvadājumu jomā. 24. augustā svinīgi tika nodota ekspluatācijā jaunuzceltā termināļa ēka Ventspilī. Jau tuvākajā laikā gaidāmi pirmie kuģi ar refrižeratorkonteineriem. Reefer Cargo Terminal šobrīd ir lielākais šāda veida terminālis Baltijas valstīs. Uzņēmums plāno kļūt par saldēto zivju loģistikas centru, uzglabāt tajā un tālāk izplatīt saldētus un svaigus dārzeņus un augļus Termināļa izveidē uzņēmuma īpašnieki ieguldījuši 14 miljonus eiro.

6. Ventspils brīvostas uzņēmumi šogad paplašina ražošanu, ienāk jauni investori

Ar svinīgu kapsulas iemūrēšanu jaunās rūpnīcas pamatos beļģu mašīnbūves nozares uzņēmums Malmar Sheet Metal augustā paziņoja par ražošanas paplašināšanu Ventspilī. Jaunā ražošanas ēka un infrastruktūra, ko plānots pabeigt nākamgad izmaksās 2 miljonu latus. Projekta kopējās izmaksas plānotas 4,06 miljonu latu apmērā. Arī pasaulē unikālais masīvkoka šunmateriāla ražotājsDendrolight Latvija šogad svinēja jaunas ražošanas ēkas spāru svētkus. Tajā plānots veikt DendroLight apstrādi – aplīmēšanu ar saplāksni, MDF un HDF plātņu materiāliem, ražojot augstākas pievienotās vērtības produktu Ventspilī. Savukārt uzņēmums EuroLCDskas līdz nākamā gada vasarai plānots uzcelt trīsdimensiju attēlu veidošanas tehnoloģiju rūpnīcu, ražos šķidro kristālu plāksnes, 3D filmu un televīzijas skatīšanās brilles un ar to saistītas elektronikas ierīces, kā arī īpašus LCD monitorus, kuri spēj atveidot 3D attēlus, kas skatāmi bez brillēm.

 

Laimonis Strujevičs

Ventspils pilsētas domes Ekonomikas nodaļas vadītājs

Pēc ilgstoša kravu apgrozījuma krituma Ventspilī palielinājies kravu apgrozījums visās kravu grupās. Šis rādītājs ir pozitīvs novērtējums Ventspils brīvostas darbam, nodrošinot lieliskus darba apstākļus brīvostas teritorijā strādājošiem uzņēmumiem.

Ventspils brīvosta veiksmīgi strādā pie ES struktūrfondu piesaistes infrastruktūrai, kas tai ļaus kļūt konkurētspējīgākai Baltijas reģionā. No šiem brīvostas projektiem iegūst ne tikai ostas uzņēmēji. Būvuzņēmumi un ražotāji tiks nodrošināti ar pasūtījumiem, tiks piesaistīti jauni transporta un rūpniecības investīciju projekti, kas radīs jaunas darba vietas.

Savukārt fakts, ka savas nozares lielākais ražotājs –Bucher Schoerling – atvēris jaunu ražotni Ventspilī, norāda uz Ventspils brīvostas pārvaldes un pašvaldības teicamo darbu labu apstākļu nodrošināšanā ražotājiem. Par to liecina arī Malmar Sheet Metal paplašināšanās. Tas iedrošina arī citus investorus raudzīties Ventspils virzienā.

Būtiski, ka DendroLight paplašināsies, radot jaunas darba vietas. Papildinot savu produktu klāstu, uzņēmumam paveras jaunas iespējas nest Ventspils vārdu pasaulē. Arī Baltijā lielākā saldēto produktu noliktava dažādo Ventspils ostas pakalpojumus un rada darba vietas.

Ventspils brīvostas pārvalde ir veiksmīgi attīstījusi prāmju satiksmi. Prāmju satiksmes operatoriem ir izdevīga Ventspils osta – kā pasažieru un kravu piesaistes punkts.

Jāatzīmē arī plānotā 3D ražotne un līgums ar uzņēmumu, kas iecerējis eksportēt augstas pievienotās vērtības un jaunākās paaudzes pieprasītu produktu uz ES valstīm, ASV un Japānu. Uzņēmumam ir laba nākotnes perspektīva būt līderim savā nozarē, ja ne Eiropas un pasaules mērogā, tad Baltijas valstu līmenī gan. Tas noteikti pilsētā radīs stabilas un labi atalgotas darba vietas.

Dana Reizniece-Ozola

Saeimas deputāte, Ventspils Augsto tehnoloģiju parka valdes padomniece

Kā būtiskākos 2011. gada Ventspils brīvostas notikumus vērtēju vērienīgo ostas infrastruktūras attīstības projektu sākumu un kravu apgrozījuma pieaugumu. Šajā ES budžeta plānošanas periodā Ventspils brīvosta piesaistījusi gandrīz 50 milj. eiro. Šogad novērotais apgrozījuma pieaugums Latvijas ostās gan lielā mērā skaidrojams ar cenu konjunktūru ogļu un naftas tirgos, tomēr tieši kvalitatīvu infrastruktūru vērtēju kā vienu no svarīgākajiem priekšnosacījumiem, lai arī ekonomiski smagākā laikā Ventspils ostā uzņēmumi paplašinātu darbību un tā spētu konkurēt ar pēdējos gados veiksmīgajiem Lietuvas un Igaunijas transporta koridoriem.

Šis gads īpaši veiksmīgs bijis jaunu ražotņu un darba vietu radīšanā. Šādu strauju uzņēmumu attīstību lielā mērā nodrošinājis pagājušajā gadā pieejamais ES finansējums augstas pievienotās vērtības ražotņu attīstībai. Īpaši vēlos uzsvērtuMalmar Sheet Metal ražotnes attīstību: neskatoties uz aizkavēšanos plānu īstenošanā, tas attīstījis savu darbību bez tieša finansiāla atbalsta no brīvostas puses.

Savukārt Bucher Schoerling Baltic paplašināšanos vērtēju kā iespēju veiksmīgam pilsētas mārketingam – pasaulē zināmā uzņēmuma darbība Ventspilī ir kvalitātes zīme potenciālajiem investoriem. EuroLCDs vērtēju kā vienu no nākamā gada svarīgākajiem pasākumiem, radot pilsētā 100 augsti kvalificētas darba vietas elektronikas nozarē. Nozares attīstību aizsāka Ventspils Augsto tehnoloģiju parks, SIA Ventspils elektronikas fabrika un Ventspils Augstskola, veidojot kompleksu izglītības, pētniecības un uzņēmējdarbības attīstībai.

Māris Ēlerts

LIAA direktora vietnieks

Savu viedokli par nozīmīgākajiem notikumiem Ventspils brīvostā formulēju no skatupunkta uz pilsētu kopumā, nevis tikai ostu. Tādēļ kā svarīgāko notikumu grupu gribu izcelt vairāku jaunu ražotņu izveidošanu Ventspilī. Esošo ražotņu paplašināšana un jaunu izvietošana ir taustāms rezultāts pilsētas un brīvostas pirms vairāk kā desmit gadiem uzsāktajai stratēģiskajai virzībai uz industrializāciju.

Bucher Schoerling – pasaulē pazīstama uzņēmuma – jaunās ražotnes atvēršana nenoliedzami ir pozitīvs pierādījums tam, ka Latvijā tiek ražoti kvalitatīvi, tehnoloģiski sarežģīti produkti. Tas kalpos kā pozitīvs piemērs, lai arī citos ārvalstu ražotājos radītu interesi par Ventspili un Latviju.

Jaunā uzņēmuma EuroLCDsrūpnīca būs vēl viens solis uz Ventspils kā augsto tehnoloģiju pilsētas zīmola stiprināšanu. Nenoliedzami augsto tehnoloģiju piemērs ir arī DendroLight, tādēļ arī šīs ražotnes paplašināšana ir nozīmīgs sasniegums. Būtiski ir industriālo nozaru dažādošana – kokapstrāde, autobūve, elektronika –, kas veicina stabilitāti, ja kādā no nozarēm rodas problēmas.

Otra nozīmīga notikumu grupa ir ostas loģistikas un tranzīta infrastruktūras attīstība (jaunu piestātņu un termināļu būve) un jaunu pakalpojumu piedāvājums. Saldēto produktu noliktava noteikti ļaus piedāvāt augstākas pievienotas vērtības pakalpojumus kā vienkārši beramkravu pārkraušana un noteikti radīs jaunas kravu plūsmas caur Ventspils brīvostu.

Jaunajā gadā novēlu Ventspilij jaunus ambiciozus projektus un neatlaidību to īstenošanā!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: