27. jūlijā Ventspils brīvostas valde pieņēma lēmumu virzīt izmaiņas Ventspils ostas teritorijas robežās, izslēdzot, piemēram, bērnudārzu, parku, mežu un kapsētu teritorijas. Kopā valde aicinās no brīvostas teritorijas izņemt 118 zemes īpašumus.

Šobrīd spēkā esošās Ventspils ostas robežas ar Ministru kabineta noteikumiem tika apstiprinātas 2010. gadā. Saskaņā ar šiem noteikumiem Ventspils ostas teritorijā atrodas arī divas pirmsskolas izglītības iestādes, divas kapu teritorijas un vairākas dzīvojamās mājas, kā arī meži, parki un citas teritorijas, kuras, ņemot vērā to ģeogrāfisko stāvokli, Ventspils brīvostas pārvaldes ieskatā nevarētu tikt izmantotas ostas perspektīvai attīstībai un tāpēc būtu no brīvostas teritorijas jāizslēdz.

Ostu likums nosaka, ka ostas robežas nosaka Ministru kabinets pēc Satiksmes ministrijas, pašvaldības, ostas pārvaldes un dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītāja ieteikuma. Šoreiz iniciatīvu sakārtot Ventspils brīvostas robežu jautājumu uzņēmās Ventspils brīvostas valde. 27. jūlija valdes sēdē tika pieņemts lēmums rosināt pārskatīt Ventspils ostas teritorijas robežas, izslēdzot no tām kopā 118 valsts, pašvaldības un privātos zemesgabalus vairāk nekā 200 hektāru platībā, kas ir gandrīz viena desmitā daļa no brīvostas teritorijas.

Tuvākajā laikā visu Ventspils brīvostas valdes ieskatā no Ventspils brīvostas robežām izslēdzamo teritoriju nomnieki saņems rakstisku informāciju par iecerētajām izmaiņām ar aicinājumu izteikt viedokli vai iebildumus, ja tādi būtu.

Gala lēmumu par robežu maiņu pieņems Ministru kabinets.

Lasi vēl

Komentāri (11)

  • -1
    Kriska 29.07.2022, 14:37:04

    Sen bija laiks. Cik cilvēku dēļ tā nevarēja dzīvokļus privatizēt!!!!

  • -1
    еs 29.07.2022, 18:16:00

    Kuri bija tie cilvēki, kuri iniciēja Ventspils ostas teritorijas robežās iekļaut bērnudārzu, parku, mežu un kapsētu teritorijas?
    Kādu motīvu vadīti viņi rīkojās?
    Kāpēc Ventspils pilsētas dome toreiz neaizstāvēja ventspilnieku intereses?

  • 0
    i 29.07.2022, 18:59:09

    Īsi un kodolīgi. Lembis iekļāva. Motīvs - nauda.

  • -7
    Marta P 01.08.2022, 14:59:27

    Nu ja tās ir teritorijas, kas ir starp ostas uzņēmumiem, ostas darbībai izmantotām zemēm - man jau ar liekas loģiski, tad ka to teritorijas daļu iezīmē, kā otai piederīgu, turklāt teritorijas izmantošanas veids jau gadu laikā mēdz mainīties. Un līdz šim jau arī tā sadarbība un teritoriju uzturēšana tā puslīdz normāli notika. Kāpēc gan osta nevarētu būt atbildīga par teritoriju uzturēšanu kārtībā zonā, ko viņi ietekmē, un kur viņi vienīgi var ko mainīt. Tas jau viņiem arī tad var būt bija stimuls, piemēram, pasekot līdzi putekļiem, trokšņiem un smakām, jo uz viņu izmantotās zemes arī, piemēram, dzīvojamā māja. Ja strikti nodalīts, tad jau loģiski - iedzīvotāji, tā pašvaldības problēma, ostai tikai nauda. Tomēr tādā veselīgā uzņēmējdarbībā ir jādomā arī par apkārtējo vidi un apkārtējo cilvēku labsajūtu.

  • -5
    Ventspils valstspilsētas pašvaldības dome 01.08.2022, 17:33:59

    Atbild Ventspils osta:
    Pēc valdības iniciatīvas saeima ir pieņēmusi jauno Ostu likumu, kas paredz, ka aptuveni 42% no Ventspils administratīvās teritorijas, t.i. visu Ventspils ostas teritoriju, pārņem ostas pārvalde. Iepriekš šāds normatīvais regulējums nav bijis. Ventspils pašvaldība nav bijusi šī likuma iniciators, tieši pretēji -likuma izstrādes laikā Ventspils valstspilsētas pašvaldība vairākkārt ir norādījusi uz to, ka jaunais likums ir sasteigts, nepārdomāts un rada juridiski un faktiski absurdu situāciju, jo jaunveidojamās Ventspils ostas kapitālsabiedrības valdījumā ir nonākusi pašvaldības zeme, uz kuras atrodas divas pirmsskolas izglītības iestādes un vairākas daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas. Pirms Ostu likuma pieņemšanas minētie zemes gabali nekad nav bijuši Ventspils brīvostas valdījumā.

  • -5
    Ventspils valstspilsētas pašvaldības dome 01.08.2022, 17:34:18

    Savulaik Ventspils pilsētas dome Brīvostas pārvaldei nodeva tikai tās brīvostas teritorijas zemes, kas bija nepieciešamas ostas saimnieciskajai darbībai. Aptuveni 230 ha no brīvostas teritroijas nebija nodotas Brīvostas pārvaldei.
    Jaunajam Ostu likumam ir daudz trūkumu un līdz šim visi Ventspils valstspilsētas pašvaldības centieni vērst lēmumu pieņēmēju uzmanību uz grozījumu neatbilstību Latvijā spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem un tiesību principiem, nav devuši rezultātus.

  • -5
    Ventspils valstspilsētas pašvaldības dome 01.08.2022, 17:34:33

    Šobrīd Ostas pārvaldes valdījumā, neprasot pašvaldības piekrišanu, ir nonācis Ventspils valstspilsētas pašvaldības īpašums apmēram 150 miljonu EUR vērtībā un visa ostas teritorija. Ventspils valstspilsētas pašvaldība par savu īpašumu nekādu kompensāciju nesaņem.
    Ventspils valstspilsētas pašvaldības dome ir nolēmusi iesniegt pieteikumu Satversmes tiesā par likuma “Grozījumi Likumā par ostām” neatbilstību Latvijas Republikas Satversmei un Eiropas vietējo pašvaldību hartai.

  • -4
    KRX 01.08.2022, 10:28:11

    Nu, nu, nu, kur tad nu ir lielā raudātāja dome, kas vēl nesen atspērusies vaimanāja, ka nezin kas notiks ar "...pirmsskolas izglītības iestādes, divas kapu teritorijas un vairākas dzīvojamās mājas, kā arī meži, parki un citas teritorijas..."? Tamdēļ visiem bij jānesas parakstīties par/pret to Ostas likumu.
    Lūk! Pašvaldība varēs pilnīgi likumīgi (un loģiski!) pārņemt SAVĀ saimniecībā šīs (ventspilniekiem) tik ļoti svarīgās teritorijas.
    Ļoti gaidīšu pašvaldības apmaksātu relīzi ar laimes pilnām rindām par šo nozīmīgo soli.

    Ā, tomēr šis nav tik labi? Ventiņiem būs jāsavelk jostas? Pašvaldībai naudiņas ir tik, cik ir? Traki, traki... Cik lielu teritoriju iespējams uzturēt par 75 000eur? Pareizā atbilde - maz, tik cik daļa no Lielā prospekta uz 3 dienām. Un cik lielu teritoriju var uzturēt par 13.augusta (1 dienas) notikumu? Pareizā atbilde - vēl mazāk, tik cik ar melnu plēvi apjozts Reņķa dārzs.
    Paldies mūsu pašvaldībai!

  • -1
    Egils Liepins 01.08.2022, 17:24:34

    Tūlīt atnāks cietumnieku kontingents un paskaidros, ka tu domā nepareizi un vajag domāt savādāk.

  • -6
    Kļumpats 01.08.2022, 18:09:34

    Nez, kur redzēji vaimanāšanu, bet uz pilnīgu aplamību norādīja gan. Un nez kāpēc jau likuma pieņemšanas laikā to neviens nemanīja, bet reaģēja tikai pēc "vaimanām". Tā kā pareizi būt teikt, ka nevis valde tur kaut ko rosina, bet valde vienreiz piekrīt pilsētas, kurā aizņem lielu daļu teritorijas, saņemot to pilnīgi par brīvu, vadībai. Un kāds tur sakars ar jostu savilkšanu? Tās ēkas un iestādes tak tik un tā nepasaimnieko par brīvostas līdzekļiem.

  • -6
    корумпант 01.08.2022, 16:01:04

    Ha, sagrābās un saprata, ka tomēr paņēmuši par daudz. Bet nu labi, Kariņam tak piedos, Lembergs kā vienmēr visam pie vainas ;)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: