Aizvadītajā nedēļā uzņēmums HansaMatrix parakstīja aizdevuma līgumu ar Eiropas Investīciju banku par 10 miljonu eiro finansējuma piešķiršanu. Tas ir pirmais aizdevums privātam uzņēmumam Latvijā, kas piešķirts no Eiropas Stratēģisko investīciju fonda jeb tā dēvētā Junkera plāna. Divas trešdaļas no saņemtā aizdevuma – vairāk nekā 6 miljoni eiro – ir paredzēti jaudas palielināšanai un jaunu tehnoloģiju ieviešanai divos Ventspils uzņēmumos – HansaMatrix Ventspils un EuroLCDs, kas darbojas Ventspils brīvostas industriālajā teritorijā.

Atbalstīts pirmais privātais projekts

Līgumu par aizdevuma piešķiršanu 10 miljonu eiro apmērā pagājušajā nedēļā Rīgā parakstīja Eiropas Investīciju bankas (EIB) viceprezidents Aleksandrs Stubs un HansaMatrix valdes priekšsēdētājs Ilmārs Osmanis. Līguma parakstīšanas pasākumā Stubs atzīmēja, ka EIB ar Junkera plāna atbalstu finansē pirmo privāto investīciju projektu Latvijā. Eiropas Stratēģisko investīciju fonds jeb tā dēvētais Junkera plāns Latvijā noslēdzis vairākus darījumus ar finansiālajiem starpniekiem vai valsts sektora iestādēm. Aizdevums koncernam HansaMatrix ir pirmais finansiālais atbalsts, kas sniegts korporatīvam uzņēmumam Latvijā. Tas ir būtisks signāls pašreizējam tirgum, norādīja EIB viceprezidents. Pēdējos gados inovācijas ir EIB galvenā prioritāte. Lieliski, ka vēl viens augsto tehnoloģiju uzņēmums nāk no Baltijas valstīm, teica Stubs līguma parakstīšanas pasākumā Rīgā. Savukārt Osmanis atzina, ka lepojas ar Eiropas bankas sniegto augsto novērtējumu, ar to, ka viņa vadītais koncerns atzīts par inovatīvu – tādu, kurā vērts investēt.

EIB ilgtermiņa aizdevumu 10 miljonu apmērā Latvijas augsto tehnoloģiju uzņēmumam HansaMatrix piešķīrusi, lai atbalstītu koncerna uzņēmumu plānotās investīcijas attīstībā 2018.–2020. gadā, kuru kopējais apjoms ir 20 miljoni. Ziņots, ka piešķirtais aizdevums paredzēts koncerna HansaMatrix pašreizējās attīstības stratēģijas atbalstam, pārejot no ražošanas uz pilna spektra pakalpojumu sniegšanu, iekļaujot arī projektēšanu, inženiertehniskos un pēcpārdošanas pakalpojumus ar pievienoto vērtību.

EIB aizdevums tiks piešķirts trīs daļās – pirmā daļa 5 miljonu eiro apmērā un divas daļas pa 2,5 miljoniem katra. Paredzēts, ka pēc aizņēmuma pirmās daļas saņemšanas uzņēmumam HansaMatrix būs tiesības izvēlēties – ņemt vai ne pārējās kredīta daļas. Turklāt atlikušo aizdevuma daļu saņemšana būs atkarīga arī no biznesa attīstības rādītājiem un investīciju plāna izpildes gaitas. EIB aizdevuma pirmā daļa 5 miljonu eiro apmērā tiek piešķirta kā bezprocentu kredīts – ar noteikumu, ka apmaiņā pret to HansaMatrix kā garantiju sniegs bankai vērtspapīrus, ko iespējams konvertēt tādā daudzumā koncerna akciju, kas līdzvērtīgas 10% no kopējā pamatkapitāla. Saistībā ar to HansaMatrix akcionāru ārkārtas sapulcē jau pieņemts lēmums par 215 563 konvertējamo garantijas vērtspapīru emitēšanu, par ko informēta Rīgas fondu birža Nasdaq Riga. Lai īstenotu investīciju projektu, uzņēmums arī paredzējis ieguldīt pašu kapitālu, izmantot komercbanku kredītresursus un piesaistīt līdzfinansējumu no ES fondiem.

Sasniegts rekordaugsts apgrozījums

EIB finansējums galvenokārt paredzēts, lai kāpinātu un automatizētu ražošanas jaudas uzņēmumos Ogrē un Ventspilī, kā arī lai pētītu un izstrādātu jaunus produktus un informācijas tehnoloģijas. Lauvas tiesa EIB finansējuma – vairāk nekā 6 miljoni eiro – paredzēta divu Ventspils uzņēmumu – ražotnes HansaMatrix Ventspils un koncernam daļēji piederošās šķidro kristālu displeju rūpnīcas EuroLCDs – attīstībai.

HansaMatrix – tas ir augsto tehnoloģiju uzņēmums, kas strauji attīstās un izstrādā jaunus elektroniskos produktus un sistēmas, veic to industrializāciju, kā arī sniedz integrētus ražošanas pakalpojumus klientiem. HansaMatrix sāka izlaist produkciju jaunizveidotajā uzņēmumā 2001. gada jūnijā. 2007. gada beigās Ventspilī tika atvērta otra HansaMatrix ražotne. 15 gados koncerns izaudzis par vienu no vadošajiem uzņēmumiem Baltijas un Ziemeļvalstu reģionā. Koncernā strādā vairākas inženieru komandas, divos uzņēmumos Ogrē un Ventspilī ir nodarbināti aptuveni 350 cilvēku, ieskaitot apakšuzņēmējus, ziņots HansaMatrix mājaslapā internetā.

Šī gada deviņos mēnešos koncerns sasniedzis rekordaugstu apgrozījumu – 16,09 miljoni eiro, kas par 11% pārsniedz analoģisku pagājušā gada deviņu mēnešu rādītāju.

Augsto tehnoloģiju pilsēta

Ilmārs Osmanis, AS HansaMatrix izpilddirektors

– Teju divas trešdaļas investīciju, ko mēs plānojam ieguldīt grupas HansaMatrix uzņēmumos, ir paredzētas Ventspilij. No Eiropas Investīciju bankas piešķirtā aizdevuma 10 miljonu eiro apmērā 3,55 miljonus esam ieplānojuši ieguldīt jaudu palielināšanā un jaunajos tehnoloģiskajos procesos SIA HansaMatrix Ventspils rūpnīcā un 2,5 miljonus eiro – tehnoloģiskajā procesā SIA EuroLCDs rūpnīcā, kas daļēji arī pieder HansaMatrix uzņēmumu grupai. Kopsummā investīcijas abos uzņēmumos veidos vairāk nekā 6 miljonus eiro. Investīciju apgūšanu sāksim jau šā gada decembrī. Tik ievērojamas investīcijas Ventspils uzņēmumos nozīmē vien to, ka tā arvien vairāk kļūst par augsto tehnoloģiju pilsētu.

Uzņēmumā HansaMatrix Ventspils šobrīd ir nodarbināti vairāk nekā 200 cilvēku. Tālākā nākotnē plānojam divkāršot šo skaitli, bet tuvākā perspektīvā sagaidām pakāpenisku nodarbināto skaita pieaugumu – par 10–20% gadā. Daļēji apmierinām nepieciešamību pēc speciālistiem uz vietējo mācību iestāžu sagatavoto absolventu rēķina – paņemam praktiski visus elektronikas un daļu biznesa vadības speciālistu. Specifiskāku profilu speciālistus – ķīmiķus, materiālu pārziņus – aicinām no citiem reģioniem vai apmācām uz vietas. Nākamos piecus gadus plānojam katru gadu palielināt ražošanas apjomu rūpnīcā par 20%. Vairāki papildu inženieri būs vajadzīgi arī rūpnīcā EuroLCDs. Sadarbojamies un jūtam atbalstu no Ventspils brīvostas pārvaldes puses. Mūsu uzņēmumi tiek izvietoti piemērotās ražošanas telpās Ventspils Augsto tehnoloģiju parkā Ventspils brīvostas industriālajā teritorijā un nodrošināti ar nepieciešamo infrastruktūru, kā arī mums ir draudzīgi telpu nomas nosacījumi. HansaMatrix paliek Ventspilī un turpina attīstīt šeit savas kapacitātes.

HansaMatrix valdes priekšsēdētājs Ilmārs Osmanis (no kreisās), Eiropas Investīciju bankas viceprezidents Aleksandrs Stubs, Eiropas Komisijas ekonomists Mārtiņš Zemītis parakstīja aizdevuma līgumu starp augsto tehnoloģiju uzņēmumu HansaMatrix un Eiropas Investīciju banku par 10 miljonu eiro finansējuma piešķiršanu.

HansaMatrix ražotnē Ventspilī jau no šī gada tiks ieguldīts 3,55 milj eiro no EIB aizdevuma jaudas kāpināšanai, moderno tehnoloģiju ieviešanai un jaunas produkcijas izstrādei.

Lasi vēl

Komentāri (6)

  • -2
    jaanism 11.12.2018, 01:36:57

    Kā ar algām?

  • -1
    Anita 11.12.2018, 07:46:30

    Štrunts par algām, ka tik ir darbs!

  • -1
    Spītniece 11.12.2018, 10:53:48

    Ak tad pirmais šāds gadījums?Lai tik uzņēmuma vadība neaizmirst pēc tam padalīties shēmošanas rezultātos,lai padalās rezultātos vismaz ar sava statusa domu biedriem citās ražošanās.
    10 miljoni ir pietiekoši daudz,lai neatturētos no shēmu izveidošanas,pusi iepludinot ražošanas uzlabošanai,bet otra puse-caps un ir labais.
    Pitak,aizdomājies par komentētājas Anitas rakstīto.Puse no strādājošiem valstī tā arī domā,ka tik darbs,gan jau kaut kā izdzīvošu,un varu taču kādu kredītu paņemt vai divus.
    Paskaties bildē uz tām apmierinātām meitenēm.Iespaids tāds,ka mazāk par tūkstoti eiro uz rokas nav nevienai.

  • 0
    jaanism 11.12.2018, 20:17:54

    Es to ļoti labi saprotu. Vispirms darbs, un atlīdzība gan jau kaut kā, otrajā plānā. Varētu padomāt ka darbs ir ,vienādības zīme, nomaksāti rēķini, drēbe mugurā, tupele kājā, pilns vēders, laimīgi bērni, drošības spilvens. Tad jau ka tik darbs, nāc pie manis gaterī zāģēt malku, nemaksāšu neko, jo ''ka tik darbs''. Ar to tak būs gana. :)

  • -1
    Margrieta. 11.12.2018, 12:07:18

    Nam solnca ņe nado,nam partija sveķit,nam hļeba ņe nado,rabotu davaj!

  • 0
    Spītniece 12.12.2018, 07:29:51

    Kurš vainīgs ka tiek čakarēts,vai tas ir gaterī stradājošs vai rimiķī pie kases sēdošs vai krāvējs?Pats vainīgs.Pieprasiet sev pienācīgu atalgojumu par padarīto un nekad neticiet to kampēju apgalvojumiem ka nav naudas,lai izmaksātu lielākas algas.Nauda viņiem ir kā jūras sūdi pēc vētras.Ja jums atsaka,tad piedraudiet ar neiziešanu uz darbu.Lielveikalu gadījumā tas notekti nostrādās,jo pats īpašnieks taču nekrāmēsies ar precēc un viņa izlaistā caca pie kases nesēdēs.Dauzi no šādiem darba devējiem ir miljonāri vai tuvu tam,tā kā nauda viņiem ir,kā arī ir skopums un savtīgs aprēķins,kam seko ņirgāšanās par cilvēku,izmantojot to ka esošie likumi atļauj ņirgāties.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: