Ventspils ostas ekskursiju kuģītis Hercogs Jēkabs šovasar kursē jau 19. sezonu, un braucēju aizvien netrūkst. Apaļā jubileja būs nākamgad, bet šogad tiek veikti uzlabojumi. Drīzumā uz Jēkaba tiks uzstādīta modernizēta un papildināta audiogida versija.

Uzņēmuma ORAM Mobile, kas nodrošina audiogidu uz ekskursiju kuģīša,valdes locekle Dana Tauriņa stāsta, ka šobrīd tiek veikta gida modernizācija. «Tā būs gan saturiska, gan tehniska. No jauna tiek ieskaņoti visi audiofaili, jo informācija, gadiem ejot, ir novecojusi, klāt nākuši jauni objekti, kā, piemēram, Latvijā vienīgais paceļamais tilts, sauskravu terminālis, arī citi uzņēmumi.» Teksta faili jau ierunāti, un, izmantojot audiogidu, par to, kas redzams ekskursijas laikā, varēs uzzināt, klausoties Valda Čirksta balsī. Čirksts ir profesionāls skaņu tekstu ierunātājs. Viņa balss skanēs arī gida angļu versijā. Savukārt krievu valodā, kas ir trešā uz Jēkaba pieejamā audiogida valoda, jauno saturu ierunājis M. Čehova Rīgas Krievu teātra aktieris Anatolijs Fečins.

 

Tauriņa atklāj, ka nomainītas arī antenas, kas atrodas uz Jēkaba informācijas pārraidei un uztveršanai. Atliek vien sagaidīt, kad no ASV tiks atsūtīti jaunie raidītāji. Līdzšinējie, kas uz Jēkaba darbojās kopš 2005. gada, tiks aizstāti ar modernākiem, un, vēlākais, līdz vasaras saulgriežu laikam jaunā audiogida versija uz Jēkaba būs pieejama tūristiem. Šobrīd uzņēmuma ORAM Mobile speciālisti ik pa laikam dodas izbraucienā ar ekskursiju kuģīti, lai salāgotu Globālās pozicionēšanas sistēmas (GPS) koordinātes ar atskaņojamajiem failiem par jaunākajiem objektiem.

 

Jāatgādina, ka audiogids ir sistēma, kas ļauj tūristiem, pērkot brauciena biļeti kasē, vienlaikus iznomāt arī bezvadu austiņas. Ar vienkāršām darbībām izvēloties vien valodu – latviešu, angļu vai krievu –, brauciena laikā var uzzināt visu par objektiem, kas paveras skatam no ostas kanāla izbraucienā ar Hercogu Jēkabu. Pateicoties savienojumam ar GPS, kas ļauj noteikt precīzu kuģīša atrašanās vietu, informāciju par objektu sāk atskaņot tieši tajā brīdī, kad Jēkabs tam pietuvojas. Tāpat ar audiogida palīdzību tūristi izbraukumā ar ekskursiju kuģīti var uzzināt par pilsētas vēsturi – piemēram, stāstus par vecpilsētu, tirgus laukumu, Ostas ielas promenādi, pludmali. Ja ar Jēkabu brauc vesela grupa, to pašu informāciju var pārraidīt arī pa skaļruni.

 

Ekskursiju kuģītis Hercogs Jēkabs pa Ventu pasažierus vadā jau kopš 1995. gada. Sākumā gan tas tika iegādāts pasažieru pārvadājumiem no Ventas labā krasta uz kreiso, kā arī kursēja augšup pa Ventu, taču pieprasījums pēc šāda pakalpojuma nebija liels. Savukārt kā ekskursiju kuģītis Jēkabs iemantojis cieņu, pārvadāto pasažieru skaits ik gadu aizvien pieaug. Pagājušajā gadā no Jēkaba Ventspili apskatīja 55 050 pasažieri. Hercogs Jēkabs šo gadu laikā ir kļuvis par pilsētas vizītkartes neatņemamu daļu. Uz tā tiek atzīmēti arī ventspilniekiem svarīgi notikumi – kāzas, jubilejas, izlaidumi. Vēlā rudenī un ziemā tas dodas atpūtā un apkopē, ko veic nu jau gadiem uzticīgā komanda, bet no 1. maija līdz pat 31. oktobrim – cītīgi dudina pa Ventu. Īpaši čalojošs uz Jēkaba ir tieši maijs un jūnija sākums, kad ekskursiju kuģīti piepilda skolēnu balsis. Tie, atbraucot skolas ekskursijā, iekļauj Jēkabu savā tūrisma maršrutā. Tāpat atpazīstama kļuvusi arī lietuviešu valoda, kas kuģa apkalpes ausīm vairs nebūt nešķiet sveša.

 

Izrādās, ka Jēkabam ir savi uzticamie fani un nebūt ne visi, kas kāpj uz klāja, to dara pirmo reizi, apmeklējot Ventspils apskates objektus. Arī Austra no Talsiem ar Jēkabu brauc ne pirmo reizi. Kā pati saka, nevarot atcerēties, kuru pēc kārtas, jo viņai izbrauciens ar Jēkabu kļuvis par tradīciju. «Vienreiz gadā, ja ir laiks, jāizbrauc ar kuģīti,» atklāj Austra. Jautāta, kāpēc tāda pieķeršanās, sieviete atbild, ka daudz braukājot pa Latviju, bet Ventspilī jau pierasts, šeit viņa jūtas kā mājās, vienmēr izstaigā un apskata, kas jauns, kādi ziedi, un kā «punkts uz i» esot relaksējošs izbrauciens ar Jēkabu, ķerot sejā dzestro piejūras vējiņu. Vienulaik viņa arī cītīgi fotografējusi skatus, kas paveras izbrauciena laikā, nu to esot vesels arhīvs. «Tā ir tradīcija. Ja pārtrūktu braucieni ar Hercogu, tad pārtrūktu arī mūsu bariņam ierastā tradīcija,» nosaka Austra. Kā ilggadēja un uzticama Jēkaba fane Austras kundze atklāj, ka pamana izmaiņas, kas notikušas gadu laikā. «Kļūst sakoptāks, mainās kravas, kas redzamas krastā. Tas tā – manā skatījumā. Protams, paceļamais tilts, ko mēs ļoti apbrīnojam.» Visinteresantākais maršrutā esot tieši brauciens cauri tiltam, kā arī brīdis, kad parādās mols un atklātā jūra.

 

Hercogs Jēkabs vizina

Darba dienās:

10.00; 12.00; 14.00; 16.00; 18.00; 19.00.

 

Sestdienās, svētdienās, svētku dienās:

10.00; 11.30; 13.00; 14.30; 16.00; 17.30; 19.00.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: