Simboliski ieslēdzot hemodialīzes iekārtu, trešdien, 28. maijā, atklāta Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas paplašinātā un rekonstruētā hemodialīzes nodaļa.

Pieprasījums pēc nieru aizstājterapijas arvien pieaug, un, pateicoties nefroloģes jeb nieru slimību speciālistes Lindas Mičules darbam Ventspilī un slimnīcas filiālē Talsos, Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā šobrīd ir trešā lielākā hemodialīzes nodaļa valstī. Iepriekšējās telpas hemodialīzes nodaļas vajadzībām kļuva par šauru, tādēļ nodaļa tagad iekārtojusies citās – plašākās un svaigi rekonstruētās telpās, kur iepriekš atradās slimnīcas aptieka.

Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs atklāšanas pasākumā akcentēja, ka jaunatklātā nodaļa ir kārtējais piemērs, ka Ventspilī tiek sniegta augsta līmeņa medicīniskā palīdzība un arī mūsu hemodialīzes centrs ir līdzvērtīgs jebkuram labas Eiropas klīnikas identiskam centram. Galvenais ir augstas klases mediķi, kas kopā ar modernām tehnoloģijām ir konkurētspējīgi ne tikai Latvijā un Baltijā, bet arī starp citām Eiropas klīnikām.

Latvijas Nefrologu asociācijas, kā arī Latvijas Nieru slimnieku asociācijas valdes locekle Dr. Ināra Ādamsone atklāšanā pauda, ka tie ir svētki visiem Kurzemes nieru slimniekiem. Nieru pacientiem hemodialīzes procedūras slimnīcā tiek veiktas trīs reizes nedēļā pa četrām stundām, tādēļ viņiem nodaļa ir gluži kā otrās mājas. Un nu tās būs skaistas un krāsainas, par tādām modernām tehnoloģijām ventspilnieki var nekautrēties ne Eiropā, ne Amerikā.

Hemodialīze ir nieru aizstājterapijas metode. To veic gadījumos, kad slimās nieres vairs nav spējīgas pašas veikt organisma attīrīšanas funkciju. Hemodialīzes seansa laikā no organisma tiek izvadīti kaitīgie vielmaiņas produkti un liekais šķidrums, izmantojot dialīzes aparātu, ko sauc par mākslīgo nieri. Pacientu skaits, kuriem nepieciešama nieru aizstājterapija, ar katru gadu Latvijā pieaug.

Mičule pasākumā pastāstīja, ka šogad aprit 20 gadi, kopš Ventspilī veikta pirmā dialīze. Šobrīd Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā ārstējas 34 pacienti, tai skaitā astoņi peritoneālie pacienti, kas dialīzi veic mājās. Vecākais pacients ir 86 gadus vecs, bet jaunākais –nepilnus divus gadus vecs bērns. Galvenokārt pacienti ir no Ventspils un tās apkaimes, kā arī no Rīgas, Kuldīgas un citām vietām. Visilgāk dialīze tiek veikta kādam pacientam, kopš 2004. gadam. Bet 32 pacientiem šo gadu laikā veiktas sekmīgas nieres transplantācijas operācijas.

Hemodialīze tiek apmaksāta 100% no valsts budžeta. Papildus slimnīcas hemodialīzes nodaļa sniedz neatliekamo palīdzību akūtu nieru mazspēju gadījumos.

 

Apskati foto!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: