Augusta otrā dekāde, kurai bija raksturīgas intensīvas lietusgāzes, ar perioda nokrišņu daudzumu vidēji Latvijā 63 milimetri, kas ir 2,5 reizes virs normas, bijusi ar nokrišņiem visbagātākā augusta otrā dekāde pēdējos 88 gados.

Lielāks par normu dekādes nokrišņu daudzums bija visā Latvijā, un tā svārstību diapazons bija visai iespaidīgs - no tikai 4-6% virs normas Dagdā un Zosēnos līdz 4,5-5% dekādes nokrišņu normām līdzvērtīgam nokrišņu daudzumam Kolkā un Kalnciemā.

Liels nokrišņu daudzums augusta otrajā dekādē bija arī Rīgā - 390% no normas.

Četrās dekādes dienās vietām Latvijā diennakts nokrišņu daudzums bija tuvs vai pārsniedza dekādes normu. It sevišķi spēcīgas lietusgāzes bija 20.augustā, kad lielāks par dekādes normu diennakts nokrišņu daudzums bija Latvijas lielākajā daļā, bet Kalnciemā un Kolkā tas bija gandrīz līdzvērtīgs visa mēneša nokrišņu normai, proti, 97-99% no tās.

Tāpat kā augusta pirmo desmit dienu, arī otrās dekādes vidējā gaisa temperatūra kopumā Latvijā bija tuva normai - 0,3 grādus virs tās. Dekādes vēsākās dienas bija 11.augusts un 12.augusts, kad diennakts vidējā gaisa temperatūra bija trīs grādus zem normas un dienā gaiss sasila lielākoties tikai līdz plus 14, plus 19 grādiem.

Turpmāk palika siltāks, diennakts vidējā gaisa temperatūra lielākoties bija ap normu, atsevišķās dienās arī divus līdz trīs grādus virs tās. Perioda siltākajās dienās - no 14.augusta līdz 16.augustam - Latvijas lielākajā daļā gaiss sasila virs plus 20 grādiem, visaugstāko temperatūru - plus 27,9 grādus - sasniedzot 16.augustā Rēzeknē.

Naktīs minimālā gaisa temperatūra pārsvarā bija plus 10 līdz plus 16 grādu robežās.

Intensīvajos gubu-lietus mākoņos bieži veidojās arī pērkona negaiss. Dekādes laikā tas bija astoņās dienās no desmit, teritorijas lielākajā daļā - 14.augustā.

Savukārt visstiprākās vēja brāzmas bija dekādes pēdējās dienās - 18.augustā Daugavgrīvā vējš brāzmās sasniedza 20 metrus sekundē (m/s), 19.augustā - Ventspilī un Kolkā 16 līdz 17 m/s, savukārt 20.augustā 16-19 m/s stipras vēja brāzmas bija dažādās Latvijas vietās.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: