Nolūkā sakārtot un uzlabot Reņķa dārza zaļo infrastruktūru, Reņķa dārzā ir uzsākti bojāto vītolu likvidēšanas darbi, kā vietā tiks iestādīti jauni vītoli Koku stādīšanas talkas ietvaros, informē Ventspils Komunālā pārvalde.

Aizvadītajā gadā Ventspils valstspilsētas domes Apstādījumu saglabāšanas komisija veica augošo koku apsekošanu Reņķa dārza, kurā tika secināts, ka augošā vītolu rinda gar grāvi, pie auto stāvlaukuma Kuldīgas ielā 66, ir stipri bojāta. Lielā vēja un vētras ietekmē vītoli ir zaudējuši lielus skeletzarus, kuros attīstoties trupei, tie kļuvuši nestabili un bīstami.

Ar Arhitektūras un pilsētbūvniecības nodaļas izdoto atļauju ir uzsākta Balto vītolu zāģēšana un frēzēšana, norobežojot darba teritoriju, tādēļ vietām gājēju celiņi tiks nožogoti, aicinot iedzīvotājus būt saprotošiem. Zāģēšanas darbus paredzēts pabeigt līdz 15. aprīlim, taču ar to zaļās infrastruktūras uzlabošanas darbi neapstāsies, jo 22. aprīlī iedzīvotāji un pilsētas viesi tiks aicināti uz Koku stādīšanas talku, kā ietvaros Reņķa dārzā likvidēto vītolu rindu vietā tiks iestādīta 21 Baltā vītolu šķirne “Salix alba “Sericea””, savukārt Tilta dārzā tiks iestādīti 26 dažādi kokaugi, kā krūmi, ābeles, kļavas un arī eksotiskāki kokaugi, kā burvjulazdas, korintes, amūras mākijas.

Lai papildinātu Ventspils parku un ielu apstādījumu zaļo ainavu, Ventspils Komunālā pārvalde ir noslēgusi iepirkumu par 63 jaunu kokaugu stādīšanu pilsētā. Ventspils pašvaldība rūpējas par to, lai katra koka vietā, kas tiek likvidēts trupes vai citu bojājumu un apstākļu dēļ, tiktu iestādīti vismaz divi jauni koki. Ārpus koku stādīšanas talkām pilsētas ainava tiks papildināta ar 16 kokaugiem, kā parastie skābarži Pētera ielā, liepas Zvaigžņu un Aleksandra ielā un individuāli koki citviet. Stādot kokus, tiek ievērota koku stādīšanas stratēģija, izvēloties katrā vietā augsnes sastāvam piemērotus un telpas mērogā iederīgus kokus, kuri ir spējīgi pielāgoties vietējiem klimatiskajiem apstākļiem.

Lasi vēl

Komentāri (16)

  • 0
    DaceDucite 04.04.2023, 11:16:44

    Ventspili visi lielie koki jau ir sakopti (likvideti)vel jasakopj paris palikusie renka darzaa....tas parks jau taa ir pliks...vel japazagee.tik cakli stradaa malaci

  • -5
    P/i "Ventspils Komunālā pārvalde" 04.04.2023, 14:36:36

    Labdien! Jau rakstā tika minēts, ka likvidēto koku vietā tiks stādīti jauni Baltie vītoli šķ. “Salix alba “Sericea””. Arī aizvadītā gadā Reņķa dārzā notika apjomīga koku stādīšanas talka, kuras laikā tika iestādīti 9 Sudrabvītoli, 5 Zeltzaru vītoli, 8 Karaliskie valrieksti, 3 Sprengera magnolijas, tajā skaitā pārstādot trīs dižskābāržus un iestādot 109 krūmus - eksohordas, mandeles un ceriņus. Tādēļ nepiekrītam Jūsu viedoklim, ka Reņķa dārzā nav kokaugu. Par pilsētas zaļo infrastruktūru pašvaldība regulāri rūpējas, turklāt ik gadu tiek iestādīti ap 200 jaunu kokaugu pilsētā.

  • -10
    Marta P 04.04.2023, 13:57:53

    Nē nu labāk jau ir protams būtu atstāt vecus kokus, kas sāk kļūt bīstami, lai kādā vētrā uzkrīt kādam virsū, nevis sakārtot vidi un iestādīt jaunus.

  • -1
    Elviss22 04.04.2023, 19:51:52

    Marta P ar savu kaziņu arī klāt, kas par nepatīkamu cilvēku!!!

  • -1
    venēcija 04.04.2023, 19:19:04

    Brīnišķīgi ,ka tiek stādīti jauni koki un krūmi un,ka ir arī sortimenta dažādība!Bet....tie cilvēki,kas strādā pie izzāģēšanas un sakopšanas man nešķiet ar dārznieka izglītību un viņiem nav īpaši cieņa un pietāte pret kokiem...viņi ir vienkārši zāģeri.Jo,kaut vai šie paši vītoli-tas tomēr ir koks,kas apzāģēts pats atjaunojas,tas nav jāiznīcina ar visām saknēm.Lieliem kokiem tomēr ir sava īpašā vērtība un aura,ko pat simts iestadītas pīckiņas nespēs aizvietot,viņiem vēl ļoti ilgs laiks jāaug,lai skaitītos par vērā ņemamu koku.Kaut vai paēnas ziņā...Tāpēc arī sāp sirds par nēpārdomāti iznīcinātajiem kokiem.

  • -9
    Marta P 05.04.2023, 15:38:43

    Kāpēc pašiem zāģētājiem vajag dārznieku izglītību? To jau vajag tiem, kas to plāno un pārbauda kokus.

  • 0
    Krišs Daugulis 04.04.2023, 21:23:00

    Jāaicina visu zinošais viesis ēterā

  • -3
    venēcija 05.04.2023, 21:05:14

    Marta,zāģeri strādā mežā ar motorzāģi un tur pa tiesi šnakarē tik visu nost līdz zemei,bet koku kopšanai ir vajadzīgs dārznieks un viņa galvenajam un vienīgajam darba rīkam nav jābūt tikai motorzāģim,kā tas šobrīd diemžēl notiek.

  • -1
    Zalupinska 06.04.2023, 09:13:43

    Bojātu koku nemēdz būt. Toties ir sastopami bojāti cilvēki, kuri vēlas regulēt dabu. Varbūt kādam no mums ir prasīts, vai mums šie koki ir bīstami? Man nav. Dabas izvarošana mērķa labad ir noziegums. Pēc laiciņa gan jau redzēsim, kam šie senie koki ir traucējuši.

  • 0
    ventspilnieks 36,7 06.04.2023, 12:21:34

    Apsaimniekotājam mazāk darba un lielāka samaksa :D
    Vispār tas jau ir jauniešu aktivitāšu parks. Nesērojiet līdz sēru vītoliem ;)

    P.S. Mani izbrīna nošpalētie krūmu puduri starp Riņķa ielu un Aizsaules ielu. Nebija ne kropli, ne sapuvuši. Varbūt varēja piepucēt ne uztaisīt tukšu lauku. Tā bija ainava ar pirmā stāva pamežu un lielajām priedēm. Gan aizvējš, gan smuks skats, tagad klajums, kur svilpo vējš.
    Tālāk gar garažām papeles varēja zāģēt.

    Gar Aizsaules ielu līdz kapiem, kur ventspilnieki staigā un nekad nestūrē sniegu, apakšējos priežu zarus vēlams bija nozāģēt. Ar 180 cm augumu tur līdz ar galvām zari vasarā, bet ziemā sniegā visu laiku salīkušam jāiet.
    Tur ventspilnieki mirstīgie iet uz kapiem un uz jūru kaut gan tieši viņi būtu pelnījuši gan bruģi, gan katru rītu 'tīri nolaizītu.

  • -9
    Marta P 06.04.2023, 15:27:36

    Ko pie velna nozīmē "nemēdz būt bojātu koku"? Ir dažādas slimības, tā pat bojājumi no kukaiņiem, vēja ietekmē bojājumi, aizlauzti zari, nestabilas sakņu sistēmas. Tas viss var apdraudēt cilvēkus un īpašumus, jo koks var kādā brīdī nolūzt. Ja ir kādas slimības vai mošķi, tad tie var izplatīties arī uz citiem, veseliem un drošiem kokiem. arī par to ir jādomā.

  • -7
    P/i "Ventspils Komunālā pārvalde" 06.04.2023, 15:31:41

    Informējam, ka papeles, kuras auga pie garāžu sienas, nav pašvaldībai piederošā zemē, tādēļ šo teritorijas sakopšanu veic garāžu kooperatīvs “Priede”. Tāpat Riņķu ielā tika izzāģētas papeles un krūmi, lai veidotu sakoptu dabas ainavu, jo līdz teritorijas sakopšanai šī vieta bija aizaugusi, nekopta un nebija caurskatāma.

  • 0
    ventspilnieks 36,7 06.04.2023, 23:06:48

    Komunālā pārvalde izlasīja to, ko vēlējās izlasīt. ja manā tekstā bija kļūda un nesaprata: krūmu puduri starp Saules un Aizsaules ielu - teorētiskā Riņķa iela gar gājējveloceliņu. Nez kas tur jācaurskata, bija normāli lapukoku puduri.
    Es taču piekritu, ka papeles bija jāzāģē :)

  • -5
    Marta P 11.04.2023, 15:28:44

    Es pēc tā apraksta ar nesaprotu, kas tā par vietu. Bet nu tur, starp kapiem un deviņstāvenēm, tajā parciņā visā teritorijā ir kopti koki, un uzturēta teritorija. Koki jau nevar augt pārāk biezi, tad tiem trūkst gaismas, barības vielas un var sākt deformēties un bojāties. Nedod Dievs, ja vēl kāds mizgrauzis iemetas un koki par tuvu- tad tur viss aiziet postā.

  • 0
    reku 11.04.2023, 15:46:46

    ventspilniekam 36,7
    Jāsmejas par to caurskatāmību,patiesi.Tilta dārzu jau sagandēja,viss kā uz skatuves.Tagad grib arī nomaļākās vietas izspokot.

  • 0
    ventspilnieks 36,7 11.04.2023, 22:29:37

    MartaP tas ir tur, kur bezpajumtnieki no zariem un kastēm sev naktsmītnes būvē. Laiks apgūt Ventspili :D

    reku
    Tur īstenībā bija kautkad jāsavienojas Riņķu ielai. Tur tagad pateicīga vieta kādam plastikāta vides objektam. Vajag tādu lielāku lai bomži var pārnakšņot u nav jāslej zaru būdas :D

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: