Kārtējo reizi sena ēka Ventspilī ieguvusi gādīgus saimniekus, kas tai dāvājuši otru dzīvi. Ostgalā pēc daudzu gadu pamestības atdzimusi veca ēka, kas jau sen bija pārkāpusi savu simts gadu slieksni.

Vecās ēkas laimīgās atdzimšanas stāsts pilsētas vēsturiskajā zvejnieku daļā sākās ar to, ka veco un ilgstoši tukšo koka ēku Karlīnes ielā 18 iegādājās uzņēmīgs talsenieku pāris – Jurģis Bergs un Sanda Majore. «Patīk veidot jaunu no vecā, atdzīvināt īpašumus, kas pirms tam bijuši sliktā stāvoklī,» stāstu iesāk Jurģis. Meklēdams vietu mājai, viņš labprāt izskatīja piedāvājumus, kas bija tuvāk jūrai. Ventspils piesaistījusi ne tikai ar savu jūras piekrasti, bet arī sakārtotu pilsētas infrastruktūru.

Daudzi ventspilnieki atceras šo koka pusotrstāva māju ar aizsistajiem logiem, kas ar vienu pusi raudzījās uz Karlīnes ielu, bet otru – uz Kapteiņu ielu. Mājas stūrī bija ārdurvis, kas norādīja, ka kādreiz mājas pirmais stāvs pildījis publisku funkciju. Vecākie Ostgala iedzīvotāji atceras, ka kādreiz šajā mājā bijusi frizētava, bet pretī bijis veikals. Sen vairs nav ne frizētavas, ne veikala. Vecā mājās ielas stūrī daudzus gadus stāvējusi pamesta.

Jurģis Bergs īpašumu Ventspilī iegādājās pirms pāris gadiem. Divu gadu laikā saviem spēkiem izdevies to atjaunot. Gluži nejauši sakrita tā, ka iepriekšējais šīs Ostgala ēkas īpašnieks arī bija talsenieks, kurš plānoja uz ēkai piegulošā zemesgabala uzbūvēt vēl vairākas mājiņas un pēc tam izīrēt tās tūristiem. Iespējams, iepriekšējo īpašnieku apturēja grandiozā plāna īstenošanai nepieciešamais lielo investīciju apjoms. Jaunie saimnieki, gluži otrādi, nolēma neapbūvēt visu zemesgabalu, bet gan atstāt vietu autostāvvietai, zaļajai zonai un ērtai terasei.

Pirms vairāk nekā diviem gadiem tika uzsākti mājas atjaunošanas darbi.

Uzlūkojot atjaunoto ēku Karlīnes ielā 18, kam saimnieki devuši nosaukumu KK Apartment, grūti noticēt un iztēloties, ka šī brīnumainā pārvērtība notikusi bez celtnieku brigādes līdzdalības, bet pateicoties vien pašiem saimniekiem, kuri visus darbus paveikuši savām rokām. Ķerties pie praktiski sabrukušās mājas atjaunošanas palīdzēja Jurģa iepriekšējā pieredze – tobrīd viņš jau bija atjaunojis trīs mājas Kurzemē. Kovids un plaši izplatītais attālinātais darbs ļāva Sandai nākt talkā Jurģim. Viņa atceras, ka nereti nācies strādāt naktīs, jo, kaut arī attālinātā režīmā, dienas laikā tomēr bija jāveic darba pienākumi kompānijā AirBaltic.

«Naktī krāsojām, urbām sienas. Gulējām turpat uz matračiem,» stāsta Sanda. Lai cik tas nebūtu savādi, viņa uzskata, ka tieši kovids arī ļāvis viņiem pietiekami ātri, divos gados, faktiski uzbūvēt jaunu māju. Arī Jurģim ir ērts darba grafiks – trīs nedēļas jūrā, bet trīs nedēļas mājās.

Māja Karlīnes ielā 18 celta ap 1900. gadu. Tāds izskats tai bija pēdējos gadu desmitos...

Atjaunojot seno ēku Ostgalā, jaunie saimnieki centās atstās visas konstrukcijas, kuras vēl bija iespējams saglabāt. Visizturīgākās, kā jau tas bija gaidāms, izrādījās griestus un jumtu balstošās koka sijas. Izdevās saglabāt arī veco skursteni. Taču lielāko daļu konstrukciju nācās nojaukt un to vietā būvēt jaunas. Fotogrāfijas no privātā arhīva dod iespēju salīdzināt ainu, kas pavērās pirms rekonstrukcijas, ar rezultātu, kas redzams šodien. Pārmaiņas ir satriecošas! Senatnīgā un mūsdienu risinājumu kombinācija apdarē piešķir mājai un iekštelpām īpašu šarmu. Jurģim kā jūrniekam zvejnieku Ostgals, kas smaržo pēc jūras vēja un tāliem klejojumiem, sirdij šķiet īpaši tuvs.

Jurģis un Sanda ir ļoti pateicīgi savam kaimiņam Elmāram Putniņam – profesionālam būvuzraugam. «Viņš bija arī mūsu objekta būvuzraugs, ļoti palīdzēja ar profesionāliem padomiem un konsultācijām,» saka Jurģis. Palīdzēja arī Jurģa brālēns.

Atjaunojot īpašumu Karlīnes ielā 18, tas izveidots par dzīvojamo māju ar diviem dzīvokļiem. Tā kā saimnieki paši pastāvīgi nedzīvo Ventspilī, tad nolēmuši izīrēt KK Apartment ventspilniekiem un pilsētas viesiem.

...un tā izskatās tagad. Jaunie īpašnieki atjaunojuši māju sākotnējā apjomā, saglabājot fasādes detaļas, ieskaitot stūra durvis, kas šobrīd pilda tīri dekoratīvu funkciju.

Abu dzīvokļu rezervācija mājā Karlīnes ielā 18 ir ļoti pieprasīta. Vasarā šeit atpūtās kompānijas un ģimenes no dažādām valstīm – Lietuvas, Igaunijas, Anglijas un Zviedrijas. Ģimenēm ar bērniem īpaši vilinoša šķiet plašā un brīvā teritorija slēgtajā pagalmā. Netrūkst gribētāju īrēt apartamentus arī ziemas laikā, pārsvarā – brīvdienās. Mājas īpašnieki ir pateicīgi Ventspilij, kur katru gadu tiek atklāti jauni objekti, kas piesaista tūristus. Pēc viņu domām, mūsu pilsētai ir vēl liels potenciāls šajā jomā.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • -3
    Renars Z 14.02.2023, 10:06:45

    Apsveicu talsenieku pāri ar skaisto māju. Un jā, tik tiešām Ventspilī vēl ir milzīgs potenciāls.

  • -1
    +Arājs 1488/2 14.02.2023, 17:26:17

    Frizētavu neatminos,bet iepretim bijušo Ventspils RPB dārzeņu veikalu gan.

  • -1
    Arnoldinš 15.02.2023, 10:09:46

    Bērnībā šajā frizētavā pavecāka kundze man regulāri grieza matus ar rokas matu mašīnīti.Ja nemaldos,cena bija 20kapeikas,ja ar odekolona uzšprici,tad dārgāk...

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: