Jēdziens mākslīgais intelekts (MI) tiem cilvēkiem, kuri šajā tēmā nav iedziļinājušies, var izsaukt veselu emociju gammu – no intereses līdz bažām. Roboti, kas precīzi izpilda trenera komandas, automātiskais tekstu tulkotājs, virtuālais konsultants. Sadzīviskā līmenī pastāv bažas, ka MI var izstumt cilvēku no daudzām jomām. Vai no tā tiešām ir jābaidās?

Par to Ventas Balss sarunājās ar MI uzņēmuma līdzīpašnieku ĒVALDU URTĀNU.

Jūsu uzņēmuma Asya nosaukums raisa asociācijas ar sievietes vārdu.

– Patiesībā uzņēmuma, kura līdzīpašnieki esam mēs ar brāli, nosaukums nekādi nav saistīts ar kādu personvārdu. Šī vārda nozīme ir atdzimšana. Turklāt tas ir ērts un pieejams lietošanai. Ar brāli dibinājām uzņēmumu 2018. gadā. Sākām ar to, ka izveidojām mobilo lietotni Closer to you, kas paredzēta labu sarunu veidošanai. Šim mērķim savācām pusmiljonu eiro riska kapitāla. Tagad mūsu uzņēmums ir tajā posmā, kad dzīvojam no pašu nopelnītā un augam.

Vai tagad savu biznesu attīstāt Ventspilī?

– Jā, mēs nomājam telpas vienā ēkā ar Biznesa atbalsta centru Pils ielā, trešajā stāvā, un attīstām šeit savu biznesu. Nesen ieguvu doktora grādu Rīgas Tehniskajā universitātē. Mans darbs ir saistīts ar pētnieku grupu, kas nodarbojas ar mākslīgo intelektu, izmantojot superdatoru. Taču pirms diviem gadiem es ar ģimeni pārcēlos uz Ventspili un tagad strādāju šeit, saņemot atbalstu no pilsētas pašvaldības. Pirmā gada laikā pašvaldība IT uzņēmumiem sniedz 100% atlaidi telpu nomai. Tas ir ļoti labi!

Kā uzzinājāt par šo iespēju?

– Sākumā es vienkārši meklēju vietu, kur var pastrādāt. Mums ģimenē ir trīs mazi bērni, tāpēc mājās strādāt ir grūti, un es meklēju biroju. Sākumā atradu Biznesa atbalsta centru, uzzinot, ka šeit var vienkārši atnākt, pieslēgt datoru un pastrādāt koprades telpās. Pamazām iepazinos ar vietējiem speciālistiem un uzzināju, ka augšstāvā var nomāt biroja telpas un saņemt pašvaldības atbalstu nomas maksai. Tagad sadarbojos arī ar Ventspils Augstskolu (VeA), kur vadu lekciju kursu.

Cik cilvēku strādā jūsu uzņēmumā?

– Nedaudz vairāk par desmit. Gan Ventspilī, gan Rīgā strādā vēl aptuveni desmit praktikanti, kuri ir nodarbināti nepilnu darba dienu. Ieskaitot praktikantus, kopējais uzņēmumā nodarbināto skaits ir ap 20.

Kāpēc nolēmāt pamest Rīgu un apmesties Ventspilī?

– Pirms diviem gadiem mēs šeit izpirkām zemes īpašumu. Tajā laikā mans bizness bija tādā posmā, ka mēs nevarējām šķiesties ar naudu pa labi un pa kreisi, un vajadzēja taupīt. Dzīvot Ventspilī izrādījās lētāk nekā Rīgā. Turklāt šeit uzreiz piesaistīja pilsētas infrastruktūras pieejamība. Rīgā, apmeklējot jebkuru iestādi, ir garantēta gaidīšana garās rindas, ne mazāk par stundu. Ventspilī viss pieejams un tiek atrisināts operatīvi. Ja jūs ir appludinājuši kaimiņi vai plīsusi caurule, vajag tikai piezvanīt attiecīgajam dienestam, un meistars tūlīt ieradīsies. Rīgā jums viņu nāksies gaidīt labākajā gadījumā līdz vakaram.

MI ir aizvien plašāks pielietojums, taču masu patēriņam tas joprojām paliek diezgan nezināms. Pirmais, kas nāk prātā: MI ir saistīts ar datorprogrammēšanu.

– Cilvēki parasti iztēlojas MI kā kādu multfilmu briesmoni. Daudzi domā, ka mākslīgajam intelektam nepieciešamas zināšanas saprogrammēt ar likumiem. Patiesībā tā tas nav. Mākslīgajam intelektam nav nepieciešami nekādi likumi, tieši otrādi – tas pats atklāj likumus. To var salīdzināt ar zibeni, kas sper, vai ar ūdeni, kas līst, sekojot mazākajai pretestībai. Tas strādā, izmantojot matemātikas likumus un apmācības datus nevis programmēšanu. Vēl nesen mākslīgais intelekts pastāvēja tikai matemātisko formulu un vienādojumu formā. Šīs formulas tika atklātas jau pagājušā gadsimta 50. un 60. gados. Pirmie MI radītāji solīja tūlīt, tūlīt parādīt to praksē. Taču viņiem nekas nesanāca, jo vēl nebija tādu tehnoloģiju, kas mākslīgo intelektu varētu iedzīvināt praksē. 90. gadu sākumā franču zinātnieks Jans Lekuns sāka izstrādāt mašīnmācīšanas sistēmas, ar ko izpelnījās izsmieklu. Jāatgādina, ka tajā laikā visjaudīgākajam datoram datu uzglabāšanas apjoms bija 200 megabaiti. Tāpēc mākslīgais intelekts joprojām palika teorija, kurai reti kurš ticēja. Līdz ar informācijas tehnoloģiju attīstību un superjaudīgu datoru izgudrošanu mākslīgais intelekts ieguva praktisku pielietojumu. Tagad mūsdienu datori var uzglabāt datus vairāku terabaitu apjomā. Apvienojot teoriju ar iespēju uzglabāt lielu datu apjomu un procesoru veiktspēju, mākslīgais intelekts ir saņēmis jaudīgu impulsu, lai attīstītos praktiski. Pateicoties tam, pēdējā desmitgadē arī pati mākslīgā intelekta teorija arī ir ļoti attīstījusies.

Atgriežoties pie jautājuma, atzīmēšu, ka mākslīgais intelekts tikai par 10% ir programmēšana, pārējais ir matemātika, lineārā algebra, informācijas teorija, datu apjoms un datu tīrība. Pie manis strādā matemātiķi, datu analītiķi, kuri ļoti aptuveni saprot programmēšanu.

Ar ko tieši nodarbojas uzņēmums Asya?

–Viens no mūsu radītajiem produktiem ir PitchPatterns.com. Tulkojumā no angļu valodas šis vārdu salikums aptuveni nozīmē prezentācijas sakarības. Viens no pirmajiem un lielākajiem mūsu klientiem Ventspilī ir zvanu centrs BPO Services. Starp citu, šo partneri mums palīdzēja atrast Biznesa atbalsta centrs. Ideja ir tajā, ka mūsu MI produkts nepārtraukti analizē visus telefona zvanus, kas ienāk zvanu centrā, – to saturu, tēmu, zvanītāja emocijas pēc balss (vai viņš bijis dusmīgs, aizkaitināts vai, gluži otrādi, smējies), kā arī operatoru atbildes. MI sagrupē saņemto informāciju pēc biežāk pieminētajām problēmām un analizē operatoru sniegtās atbildes, konsultācijas utt. Piemēram, kādās situācijās operators izrādījis vienaldzīgu vai tieši otrādi ļoti pretimnākošu attieksmi. MI izmantošana palīdz uzņēmumam uzlabot efektivitāti, pilnīgāk apmierināt klientu vajadzības un palielināt peļņu.

Zvanot valsts vai pašvaldības iestādēm, nereti vispirms telefona klausulē dzirdam automātiskā atbildētāja balsi, kas brīdina, ka saruna tiek ierakstīta. Ar ko parasts automātiskais atbildētājs atšķiras no MI?

– Mākslīgais intelekts ne tikai klausās un ieraksta sarunu, bet uzreiz arī automātiski analizē un apstrādā informāciju. Lai būtu saprotamāk, paskaidrošu citiem vārdiem. No liela datu apjoma mākslīgais intelekts bez cilvēka palīdzības izvelk informāciju par runātajām tēmām, emocijām, sarunas dinamiku u.t.t.

Kādus vēl produktus radījis jūsu uzņēmums?

– Ir dažas mobilās aplikācijas un citas lietas. Nevēlos tagad stāstīt par visām, lai neapgrūtinātu lasītāju ar specifisku informāciju. Nosaukšu tikai galvenās nozares, kurās izmanto mūsu produktus, – tās ir klientu apkalpošana, pārdošana, videozvani u.c. Tiek izstrādāti pilotprojekti MI pielietošanai dažādu tikšanos, pārrunu, plānošanas u.c. rezultātu analīzei. MI izmantošana šajās situācijās palīdzēs ātri atrast aktuālās tēmas, kas tikušas apspriestas visās sapulcēs.

Vēl viens izplatīts stereotips – MI drīz izstums no darba tirgus visdažādāko nozaru speciālistus. Ir zināms, ka MI jau tiek izmantots pat zivju apstrādē!

– Nē, tieši otrādi! Mākslīgais intelekts palīdz padarīt menedžeru darbu efektīvāku. Tas cilvēkam sniedz papildu superspējas. Teikšu vēl vairāk: mēģinājumi aizstāt speciālistu ar mākslīgo intelektu pārsvarā izrādījušies neveiksmīgi. Gluži otrādi – mākslīgais intelekts rada jaunas darbavietas. Piemēram, pēdējā laikā aizvien populārāki kļūst čatboti vai virtuālie konsultanti. To uzturēšanai nepieciešami jauna veida darbinieki, kuri ar MI palīdzību cenšas pēc iespējas pilnīgāk apmierināt klientu pieprasījumus. Agrāk šādas specialitātes nebija.

Kāpēc esat izvēlējies tieši šo lauciņu savai profesionālajai izaugsmei?

– Es agri sāku interesēties par matemātiku un programmēšanu. Pēc vidusskolas absolvēšanas braucu mācīties uz Lielbritāniju, konkrēti – uz Dienvidvelsu. Interesanti, ka tur es mācījos par mākslīgo intelektu datorspēlēs, taču tolaik man nebija pilnīgas izpratnes par visu, kas saistīts ar MI. Atgriezies Latvijā, es kopā ar brāli nodibināju uzņēmumu, un mēs sākām darboties datorspēļu lauciņā. Darbojos arī citās jomā, piemēram, kopā ar vāciešiem strādāju analītiskās ķīmijas sfērā, kur arī pielietoju mākslīgo intelektu. Pilnīgāk mākslīgajam intelektam pievērsos, jau studējot maģistratūrā. Sākotnējais iemesls bija tas, ka vēlējos nodarboties ar pētījumiem, bet matemātikā un programmēšanā palicis diezgan maz neizpētītu jomu. Savukārt mākslīgais intelekts, gluži otrādi, vēl ir maz izpētīts. Pēdējos piecus gadus cieši nodarbojos tikai ar MI. Galvenais mūsu uzņēmuma produkts ir Pitch Patterns, taču, kā jau teicu, ir arī citi. Taisām risinājumus robotiem, trokšņus noņemošas sistēmas mikrofoniem, bojājumu atpazīšanas sistēmas mašīnās un daudz ko citu. Ar mākslīgā intelekta pielietojumu esam palīdzējuši mūsu klientiem atrisināt daudz problēmu.

Vai jūsu uzņēmumam ir klienti arī ārvalstīs?

– Protams! Gandrīz visi manis nosauktie produkti ir veidoti pēc mūsu ārzemju klientu pasūtījuma. Mēs sadarbojamies ar pietiekami lieliem uzņēmumiem Amerikā. Taču ir arī vietējie klienti.

Vai Ventspilī esat vienīgie, kas strādā MI jomā?

– Ventspilī – jā. Latvijā ir vēl daži šīs jomas uzņēmumi, taču to nav daudz. Tādi, kas paši izstrādā savu matemātiku, ir līdz 10 kopā.

Esat tik jauns un jau zinātņu doktors!

– Par to paldies manai sievai, kura ļoti atbalsta mani. Ar trim maziem bērniem nākas ļoti sabalansēti plānot savu laiku, ieskaitot nakts stundas. Ļoti svarīgi bija atrast vajadzīgos kontaktus pētnieciskajam darbam.

Kādas perspektīvas sava uzņēmuma attīstībai redzat Ventspilī?

– Lielas sava uzņēmuma un biznesa perspektīvas es saistu ar to, ka šeit ir augstskola. Ja tās nebūtu, tad šeit nebūtu arī tādu uzņēmumu kā manējais. Vienkārši nebūtu nekādas loģikas šādiem uzņēmumiem Ventspilī. Pateicoties VeA, šeit savu biznesu var attīstīt uzņēmēji, kuriem nepatīk dzīvot lielajā un trokšņainajā Rīgā. Un tajā pašā laikā viņi var nodarboties ar savu biznesu, kas saistīts, piemēram, ar matemātiku vai programmēšanu, pasaules līmenī. Kamēr Ventspilī būs augstskola, tikmēr šeit būs uzņēmumi, kas nodarbojas ar mākslīgo intelektu un informācijas tehnoloģijām. VeA ar tās resursiem ir galvenais priekšnoteikums, lai Ventspilī attīstītu augsto tehnoloģiju jomas biznesu. Otrs aspekts ir atbalsts no pilsētas pašvaldības un Biznesa atbalsta centra. Es iesaku visiem jaunajiem uzņēmējiem vērsties Biznesa atbalsta centrā – nevis vienkārši tur ieiet, bet gan iepazīties un kontaktēties ar visiem, kurus tur satiksiet. Ar viņu palīdzību iespējams atrast interesantus klientus un iesaistīties interesantos projektos. Runa nav par to, ka tur dalītu naudu, taču tur jums reāli palīdzēs pie tās tikt! Es esmu nogājis šo ceļu – no koprades telpām līdz telpu nomai, darbam augstskolā – un turpinu virzīties uz priekšu.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Renars Z 07.02.2023, 11:57:51

    Nu kādu robotu vajadzētu nolikt centrā, kurš katram garāmgājējam saka "Lai tev veiksmīga diena".

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: