Ziemas sezonā ielu uzturošie dienesti strādā 24 stundas diennaktī, lai nodrošinātu tīrīšanu atbilstoši ziemas sezonas apstākļiem, vadoties pēc ceļu uzturēšanas klasēm prioritārā secībā, informē Ventspils Komunālā pārvalde.

Ņemot vērā to, ka Ventspils pilsētas ielu kopējais garums ir vairāk nekā 191 km, rudens un ziemas sezonā visas ielas pilsētā vienlaikus nav iespējams notīrīt, tādēļ ielas tiek sadalītas sešās klasēs - A, B, C, D un D (grantētās), kas tiek noteiktas, pamatojoties uz ielu nozīmīgumu un kustības intensitāti tajās.

Katrai klasei ir noteikts laika periods, kādā brauktuve ir jāattīra pēc snigšanas vai apledojuma, to apstrādājot ar pretslīdes materiālu:
A klases ielas - 2 stundu laikā pēc snigšanas vai atkalas. Šo ielu kopējais garums pilsētā ir 51 km, un tās ir sabiedrisko transportu ielas, kurās ir liela kustību intensitāte;
B klases ielas - četru stundu laikā;
C un D klases ielas – 24 stundu laikā, taču šeit tiek tīrīti tikai krustojumi. Ja sasnigusī sniega kārta ir virs 10 cm, tad tiek organizēta ielu tīrīšana visā to garumā. 

Ja pilsētā pēkšņi izveidojas apledojums vai stipra snigšana, atbildīgie dienesti uzsāk ielu tīrīšanu un kaisīšanu primāri A un B klases ielās, tādēļ pārējās ielu klasēs ielu tīrīšana sniegputeņa laikā var kavēties. Tas, ka attiecīgos ielu posmos ir slidens vai nav nošķūrēts sniegs, nenozīmē, ka tehniskie dienesti nestrādā, vai neveic savu darbu - tajā brīdī tie strādā atsevišķos ielu posmos, veicot ielu uzturēšanu atbilstoši klasifikācijai. Intensīva sniega snigšanas apstākļos pa A un B klases ielām uzturošiem dienestiem var nākties braukt atkārtoti, lai primāri nodrošinātu to uzturēšanu.

Šāda kārtība ir arī veloceliņu uzturēšanā. Veloceliņu tīrību nodrošina pašvaldība (t.sk. tie celiņi, kas robežojas ar ietvēm) un tiek tīrīti mehanizēti. Veloceliņu tīkls ir sadalīts A un B klasēs, kur A klases veloceliņi ziemas apstākļos pēc snigšanas vai apledojuma tiek tīrīti un kaisīti pretslīdes materiālu divu stundu laikā pēc snigšanas, savukārt B klases veloceliņi - sešu stundu laikā.

Ziemas periodā apgrūtinātāka ielu tīrīšana ir iekšpagalmos, kur regulāri ir novietotas automašīnas stāvēšanai. Lai organizētu pilnvērtīgu autostāvvietu attīrīšanu no sniega, mājas apsaimniekotājam uz noteiktu laiku ir jāorganizē stāvvietu atbrīvošana. Tāpat autovadītāji tiek lūgti iespēju robežās neatstāt uz ielām un auto stāvlaukumos savas automašīnas ilgstošai stāvēšanai, jo tas apgrūtina sniega tīrīšanu, veidojot brauktuves sašaurinājumus, kā rezultātā tiek apgrūtināta transportlīdzekļu kustība un palielinās drošas pārvietošanās riski. Arī ielu malās izbūvētās stāvvietās ir grūtības notīrīt sniegu, jo tiek novietotas automašīnas stāvēšanai, tādēļ cilvēkiem ir jābūt saprotošiem un jāsaprot, ka pastāv daudz apgrūtinošu faktoru, lai varētu veikt pilnvērtīgu ielu tīrīšanu. Zvanīt par ielu attīrīšanu no sniega var Pašvaldības SIA ''Ventspils labiekārtošanas kombināts'' dežurantam pa tālruni 26124782.

Pašvaldība atbild par savā īpašumā esošo teritoriju (ielas, parki, skvēri, koplietošanas ietves u.c.) tīrīšanu, bet privātmāju un daudzdzīvokļu māju pieguļošo teritoriju atbrīvošana no sniega ir mājas īpašnieka vai apsaimniekotāja pārziņā. Ventspilī visu diennakti tiek nodrošinātas tehnikas vienības dežūras, un atbildīgie darbinieki dežūru laikā regulāri apseko ielu stāvokli.

Iedzīvotāji tiek aicināti būt saprotošiem un ņemt vērā to, ka ir nepieciešams laiks, lai visas pilsētas ielas atbrīvotu no sniega vai apledojuma, savukārt intensīvas snigšanas un putināšanas laikā ielas no sniega pilnībā atbrīvot nav iespējams. Aicinām autovadītājus būt piesardzīgiem, braukšanas iemaņas pielāgot ziemas apstākļiem, kā arī izvēlēties laika apstākļiem un ceļa seguma stāvoklim atbilstošu ātrumu un ievērot lielāku distanci līdz priekšā braucošam transportlīdzeklim.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: