Igaunijas atjaunojamās enerģijas ražotājs Utilitas pabeidzis Tārgales vēja ģeneratoru parka uzstādīšanu. Vēja turbīnu testēšana notiks vasarā, un plānots, ka rudenī parks sāks darboties ar pilnu jaudu.

«Energoapgādes drošības strauja nostiprināšana Eiropai kopumā ir svarīgāka nekā jebkad agrāk. Vēja enerģijai Baltijas reģionā ir liels potenciāls, un tās attīstība ir vienlīdz svarīga, lai sasniegtu klimata mērķus un nodrošinātu energoapgādes drošību,» atzīst Utilitas Wind valdes loceklis Rene Tammists.

Tārgales vēja ģeneratoru parkā uzstādītas 14 vēja turbīnas ar katras jaudu 4,2 MW un kopā 58.8 MW. Kopējais paredzamais vēja ģeneratoru parka gada ražošanas apjoms būs 155 GWh, kas ir pietiekami, lai apmierinātu vairāk nekā 50 000 mājsaimniecību gada enerģijas vajadzības, padarot šo parku par lielāko vēja ģeneratoru parku Latvijā. Vēja turbīnas piegādās pasaulē vadošais vēja turbīnu ražotājs Vestas, un to galu augstums būs 152 metri. Ieguldījumu kopējās izmaksas ir 70 miljoni eiro. Projekta galvenais būvuzņēmējs bija būvniecības uzņēmums OÜ Nordecon Betoon sadarbībā ar Verston OÜ un AS Connecto Eesti, kā arī tika iesaistīti vairāki vietējie uzņēmumi un apakšuzņēmēji.

Utilitas Wind pavasarī iegādājās arī vienu no lielākajām strādājošajām vēja elektrostacijām Latvijā – Grobiņas vēja parku ar 33 vēja turbīnām un kopējo jaudu 20 MW. Uzņēmums plāno paplašināt savu ražošanas portfeli visā reģionā, sadarbojoties ar valsti, vietējām iestādēm, kopienām, zemes īpašniekiem un citām ieinteresētajām personām.

Jau ziņojām, ka Tārgales pagastā plānots realizēt arī lielu saules paneļu projektu. Savukārt par vēja parku izveidi tiek diskutēts arī citās Ventspils novada teritorijās.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • -2
    Barons (Freiherr von ...) 16.06.2022, 14:47:08

    Es dōmat,ka tagad tie ļauž iekš Tārgal pagast būs dabut tō Elektrib pa frei?
    Oder būs vaidziks tāpat maksat?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: