Kopš Ventspils Zinātnes un inovāciju centra ''VIZIUM'' būvniecības sākuma ir pagājušas 592 dienas un būvniecībai strauji turpinoties atbilstoši termiņiem, centra atklāšana šobrīd tiek plānota 2022. gada pavasarī.

Centra būvniecības darbu ietvaros ir pabeigta ēkas pamatu izbūve, ēkas karkasa betonēšana un logu montāžas darbi āra fasādei. Ir izbūvētas ārējās un iekšējās inženierkomunikācijas, pabeigti gumijas flīžu izbūves darbi, publiski pieejamās āra terases apdares dēļu izbūve un dažādu grīdas segumu, kā piemēram, paklājflīzes un linoleja ieklāšanas darbi.

Viens no ievērojamākiem Centra grīdas segumiem būs pasaules karte 365 m2 platībā, kura veidota no vairāk nekā 600 000 Murano stikla flīžu gabaliņiem. Šī projekta autors ir Audrius Ambrasas no Lietuvas. Šādi segumi ir pazīstami visā pasaulē jau vairāk nekā 500 gadus. Sākotnēji pasaules karti tika plānots izgatavot no Terraco betona. Būvdarbu laikā tika sagatavoti arī citu materiālu paraugi - no Terraco betona, parasto flīžu un arī SICIS mozaīkas stikla flīzēm, taču tika nolemts pasaules karti izbūvēt no mozaīkas stikla flīzēm. Tā kā Centra lielais foajē ir apaļas formas, tad arī pasaules karte ir veidota kā apaļformas globuss. Tas ir veidots, kā viens no Zinātnes izzināšanas veidiem - ģeogrāfija, kontinenti un valstis, un tiks izmantots kā viens no Zinātnes centra eksponātiem - uz valstīm tiks salikti QR kodi, viedtālruņos sniedzot informāciju par pasaules valstu populāciju, valodu un citu nozīmīgu informāciju.

Šobrīd Centra būvniecības darbu ietvaros turpinās labiekārtojuma, apzaļumošanas un stādījumu ierīkošana darbi teritorijā, tiek izbūvēts teritorijas apgaismojums, betona plātņu montāža teritorijas pulcēšanās ieejas laukumā. Iekštelpās tiek veikta granīta plākšņu ieklāšana kāpņu telpās, sienu apdares un krāsošanas darbi, gaismekļu un durvju montāža, sānmezglu aprīkojuma uzstādīšana, tīkla margu montāža kāpņu telpās, grīdu seguma izbūve, kafejnīcas virtuves aprīkojumu montāža, ventilācijas un kondicionēšanas iekārtu montāža, iekārto akustisko griestu un iekšējo stikloto vitrīnu montāža.

Tuvākā laikā tiks veikta dīzeļģeneratora izbūve, ēkas fasādes pilonu ''kapara ribu'' montāža, piegādes daļas vārtu montāža, iebūvēto mēbeļu un ēkas nosaukuma uzstādīšana, kā arī nožogojuma uzstādīšana uz āra terases.

Interešu izglītības centrā jeb Zinātnes centrā paredzēti 88 interaktīvi stendi, kas saistīti gan ar fiziku, ķīmiju, ģeogrāfiju, matemātiku, tehnoloģijām, sevis izzināšanu, gan bērnu galerijas, sporta galerijas un pat ar ūdeni saistītas interaktīvu stendu galerijas, kas rosina jauniešus vairāk interesēties par eksaktajām zinātnēm, izprast vienkāršus fizikas un dabas likumus. Zinātnes centra mērķauditorija ir skolēni un ģimenes ar bērniem, piesaistot tūristus no visas pasaules visu cauru gadu. Šobrīd tā apmeklētība tiek prognozēta ap 100 000 cilvēku gadā.

Savukārt Inovāciju centrā paredzētas nomas telpas jauno uzņēmēju piesaistei un atbalstam, jaunu darbavietu radīšanai. Projekta ietvaros izveidojamā inovāciju centra izmantošana - biznesa inkubators (biroja telpas), biznesa akseleratora programma (atvērta tipa biroji) un nomas telpas - universālas biroja telpas. Projekta rezultātā tiks nodrošināti labvēlīgi apstākļi uzņēmējdarbības attīstībai pilsētā.

Lasi vēl

Komentāri (9)

  • -2
    Panzerfaust 150 25.05.2021, 20:06:14

    Fasādes ārpuse drīzāk būtu pārklājama ar restēm. Simboliski.

  • -1
    tiešām suns 25.05.2021, 21:36:47

    super piedāvājums-atbalstam tak jābūt ,bet vai nauda domei pietiks?

  • -1
    venēcija 27.05.2021, 13:26:31

    Ļoti jauki,lai top!Man vienīgi jautājums par apzaļumošanu-vai tiks stādīti ap ēku arī dižkoki?Jo,savādāk ēkas diženumu maz kociņi nevar pavilkt un ēkai līdz ar to nav mājīguma un mīlīguma iespaids...tad tāds monstrs vien būs...Bez tam..karsto vasaru dēļ,vismaz pie soliņiem būtu nepieciešami normāli koki,kas sniedz ēnu....savādāk mums pilsētā ir daudz jauku soliņu,bet neviens tur nesēž...jo saule uz tiem sēdētājus vienkārši izcep...

  • 0
    Juris Orinskis 27.05.2021, 16:32:42

    Karsto vasaru dēļ kondicionieri tajā stiklotajā monstrā apēdīs tādu elektrības daudzumu, ka simts piecdesmit monstra apkalpošanai paredzētās pašvaldības apmaksātās darba vietas tāds sīkums vien būs.

  • -1
    Juris Orinskis 27.05.2021, 16:48:10

    Ja tam visam pieskaita uz divdesmit gadiem paņemto kredītu, top skaidrs, ka nākamajām piecām pašvaldībām kārtīgs akmens kaklā tika uzkārts!

  • -3
    Marta P 28.05.2021, 14:49:51

    Jūs parēķinājāt, ka tas nesīs arī ieguvumus!? Gan pilsētā iebraukušie tūristi, gan intelektuālais ieguvums mūsu bērniem - vai jūsuprāt iespējas Ventspilī dzīvojošajiem bērniem izglītoties vēl labāk nav nepieciešamas? Tā pat kā tūrisma nozares uzņēmumiem nav vajadzīgs, ka uz Ventspili brauc tūristi?
    Kas jums liek domāt, ka nav padomāts par kādiem risinājumiem!? Vai esat detalizēti iepazinies ar visu projekta specifiku!?
    Jūsu līdzšinējā darbība nav bijusi, tā teikt spīdoša, iespējams, tieši jūsu virspusējās pieejas dēļ!

  • 0
    Krišs Daugulis 27.05.2021, 19:20:32

    Sudrabkaijas "aprakstīs"

  • 0
    Juris Orinskis 28.05.2021, 15:14:02

    Tu laikam Martiņ nēesi pat Ventspilniece. Citādi zinātu, ka tūristi Ventspilī ir divus mēnešus gadā - jūlijā un augustā. Un viņus interesē bezmaksas pludmale. Kur tad sūtīsim 150 darbiniekus atlikušajos desmit mēnešos piestrādāt? Vai viņi sēdēs Ventspilniekiem uz kakla?

  • -3
    Marta P 29.05.2021, 19:24:36

    Esmu Ventspilniece, tādēļ zinu, ka uz Ventspili brauc gan skolēnu ekskursijas, kas nav ne jūnijs, ne jūlijs, ne augusts. Jā, lielākais tūristu pieplūdums, kā VISUR LATVIJĀ ir vasarā, jo tad esam paraduši paceļot, bet tie nav divi mēneši. Jau kopš maija sākuma uz ielām var manīt ne vietējos un ar vien vairāk dzirdēt svešvalodas! Un tas ilgst līdz oktobrim noteikti. Es nezinu, var būt Liepājā bija citādi?? Tur laikam ar darbu nebijāt pārāk aizņemts, varējāt tūristus uz ielām skaitīt...Jo pēc visas pieejamās informācijas ar darbu neaizrāvāties. Vai, ja aizrāvāties, tad jums tas gaužām nepadevās!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: