Pēdējā laikā arvien biežāk sabiedrība uzzina par jauniem milzīgu vēja ģeneratoru būvniecības projektiem. Popes pagasta Lipstiņos tiek lolota ideja nomainīt pašreizējos vēja ģeneratorus pret augstākiem.

Lipstiņos šobrīd darbojas trīs vēja ģeneratori, kuru augstums sasniedz 150 metrus un katra jauda ir 1,5 megavati (Ventspils novada domes informācija). Ceturtais ģenerators pirms vairākiem gadiem tika demontēts, par tā eksistenci atgādina nevainīgs šķūnītis, kura konstrukcija patiesībā slēpj nojauktā ģeneratora betona pamatus. Septembra beigās tikšanās laikā ar pilsētas un novada iedzīvotājiem Ventspils novada domes priekšsēdētāja vietnieks Māris Dadzis, stāstot par esošajām un plānotajām vēja elektrostacijām (VES) novada teritorijā, informēja, ka dome saņēmusi iesniegumu par ieceri nomainīt Lipstiņos esošos ģeneratorus pret augstākiem. Par to intervijas laikā Ventas Balsij stāstīja arī novada pašvaldības vadītājs Aivars Mucenieks. Abi politiķi norādīja, ka dome pieprasījusi iesniedzējam – kompānijai Enercom Plus – iesniegt vizualizāciju, kā izskatīsies augstākie ģeneratori Popes apkaimes ainavā.

«Pieteicējs pauda vēlmi uzbūvēt jau esošo ģeneratoru vietā vēl augstākus – līdz 190 metriem, bet ar rotora lāpstām tie sasniegs 240–250 metru augstumu,» precizēja Dadzis. Viņš arī piebilda, ka, ja uzņēmējs būtu vēlējies nomainīt ģeneratorus pret jauniem, nemainot to augstumu, tas skaitītos kā vienkārša iekārtas nomaiņa. Bet, tā kā Lipstiņos vēlas uzstādīt augstākas turbīnas, tad šī jautājuma izskatīšanai un lēmuma pieņemšanai nepieciešams grozīt teritorijas detālplānojumu. «Augstākām turbīnām mainās aizsargjoslas platums, kurā iekļūst vairāk nekustamo īpašumu nekā patlaban,» skaidro Dadzis.

Tomēr, pirms pieņemt lēmumu par detālplānojuma izmaiņām, novada dome pieprasīja pieteicējam iesniegt iecerēto turbīnu vizuālu modelējumu. Vizualizācijas pirmais variants, kas bija izpildīts fotošopa programmā, domi neapmierināja, un tā pieprasīja videovizualizāciju 3D formātā. «Kopš tā laika pagaidām ir klusums,» piebilda Dadzis. «Iespējams, viņi mēģinās panākt savu kaut kādiem citiem, aplinkus ceļiem, taču no tā nekas nesanāks – augstāku ģeneratoru uzstādīšana nav iespējama bez detālplānojuma izmaiņām, kas virzīts sabiedriskajai apspriešanai,» apgalvo novada domes vicemērs.

Tajā pašā laikā Būvniecības informācijas sistēmas (BIS) publiskā informācija liecina, ka šā gada 5. oktobrī Ventspils novada domes Būvvalde saņēma divus iesniegumus par ieceri demontēt vēja ģeneratorus Lipstiņos un uzbūvēt turpat četrus jaunus. Informācija BIS liecina, ka abi pieteikumi ir ieceres stadijā un ka 8. un 12. oktobrī veikta būves pārbaude. Pārbaudi veica Būvvaldes inspektore Ingrīda Zandmane. «Pārbaudes laikā konstatēju, ka nekāda būvniecība uz vietas nenotiek. Strādā trīs ģeneratori, ceturtais pirms vairākiem gadiem tika nojaukts,» informēja būvinspektore.

Ventas Balss sekos līdzi plānu turpmākajam liktenim Lipstiņos, tāpat kā pārējiem VES projektiem Ventspils novada teritorijā. Balstoties uz novada domes amatpersonu informāciju, ceram uz maksimālu visu VES projektu virzības caurskatāmību. Interneta resursa Firmas.lv informācija liecina, ka SIA Enercom Plus, kam pieder VES Lipstiņos, nodarbojas ar elektroenerģijas ražošanu, tā reģistrēta 2008. gadā Rīgā ar apmaksātu pamatkapitālu 10 644 786 eiro. SIA dalībnieki ir Latvijas uzņēmums Aqua Power (18,41%) un čehu uzņēmums Wind Force (81,59%).

Tematiskajā lapā Pret vēja turbīnām Ziemeļkurzemē sociālajā vietnē Facebook tās dalībnieki dalās viedokļos par pašreizējo situāciju ar vēja ģeneratoriem: «Varam tikai minēt, kas notiks pēc 20 gadiem, kad Popes un Tārgales pagastos paredzēto vēja parku turbīnām beigsies ekspluatācijas termiņš. Vienas turbīnas pamatos tiks iebūvētas aptuveni 2400 tonnas betona un 115 tonnas armatūras. Tas viss tur paliks?»

Lasi vēl

Komentāri (8)

  • -2
    .Ventspilniece.lv 26.10.2020, 14:33:26

    Lai ceļ.
    Bet vajag uzstādīt obligātu noteikumu-vietājiem elektrību par simbolisku cenu vai vispār par brīvu!

  • 0
    Cau 26.10.2020, 17:36:55

    Lipstiņos taču arī Kolhozs saimnieko. Kas Jaunpopie aiz ādās? Platene, Lipstiņi un vakardienas Nekāprsonīgi minētais.

  • -6
    Latvija pāri visām! 26.10.2020, 17:46:14

    Neviens nevienam nekādu simbolisku cenu neliks.
    Šis koruptīvais shēmošanas biznesa projekts ir j ā I z n ī c i n a.

  • -2
    Kriska 26.10.2020, 17:59:25

    Zandmanes kundze, kādēļ Jūs skatījāties uz vietas par būvniecību, vēstulē rakstīts "par ieceri būvēt".

  • -5
    Cibiņš 26.10.2020, 18:26:48

    Iesaku noskatīties tēmu par Ventspils novada vēja ģeneratoriem vakardienas raidījumā "Nekā personīga". Īpaši interesants ir tas viens no novada domes virsaišiem, kurš jūtas kā ķezariņš savā karaļvalstī. Un šitāds rupeklis saņem algu, ko maksā nodokļu maksātāji. Vispār pārsteidzoši: cik saprotams, visa būvniecība jau ir procesā, bet kurš atļāvis, kāpēc atļāvis, to nezin pateikt ne tas no labklājības spīdošais pīksteklis, ne kāds cits no domes kungiem.

  • -1
    Pilsēta 26.10.2020, 18:28:20

    Mūsdienas tāda jocigs situācija. Ja kāds teiks, ka vajag būvet žurnālisti ar redaktori priekšgalā bļautu, ka tas cilvēks noteikti ir nopirkts un viņa bļaušanu noteikti apmaksā būvet gribētāji. Bet, ja redakcija saka ka nevajag būvet kāds sāks teikt, ka mūsu "brīvā" prese ir nopirkta un noteikti pauž viedokli no kāda zemes īpasnieka kuram neļāva būvēt.
    Un kurš pateiks taisnību?

  • -4
    Peļu junkuriene 26.10.2020, 19:50:24

    Cibiņ, Tev taisnība! Tāds rupeklis var vienīgi malku skaldīt pagastmājā! Kāds viņš amatpersona, skatās kā pashēmot un stulbiatbildēt uz jautājumiem.

  • 0
    Janis Zvejnieks 26.10.2020, 20:53:34

    Nu ko ?gan jau vel kadam vecim skuniti ir paslepts c-4

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: