Ventspils iedzīvotāji (68%) ir Eiropā visapmierinātākie ar zaļajām zonām un parkiem savā pilsētā, apsteidzot tādas Eiropas pilsētas kā Malmi (Zviedrija), Minheni, Kaseli, Leipcigu (Vācija), Belostoku (Polija), Kārdifu un Glāzgovu (Lielbritānija), Vīni (Austrija) un Groningenu (Nīderlande).

Šādu pētījumu veica interneta platforma mayorsofeurope.eu, kas apkopo, salīdzina un popularizē Eiropas Savienības valstu vietējo pašvaldību darbu, pozitīvos piemērus un pieredzi.

Lai gan pilsētas aizņem tikai trīs procentus no Zemes virsmas, tajās dzīvo vairāk nekā 50% pasaules iedzīvotāju. Pieaugot urbanizācijai, apbūvētajām teritorijām ir lielāka ietekme uz vidi, savukārt saikni starp cilvēku un dabu veido zaļās zonas, kurām ir galvenā loma dabas vērtību saglabāšanā pilsētās.
21. gadsimtā tādi aspekti kā publiskās zaļās zonas apjoms uz vienu iedzīvotāju, publiskie parki un atpūtas vietas tiek minēti kā nozīmīgi apdzīvojamas, ērtas un pievilcīgas pilsētas faktori, tāpēc iedzīvotāju viedoklis ir īpaši svarīgs, runājot par zaļajām pilsētas zonām.
Saskaņā ar ''Eurostat'' datiem (2015) Ventspils - ziemeļrietumos esoša ostas pilsēta, kas atrodas Ventas upes satekā, Baltijas jūrā - iedzīvotāji ir visvairāk apmierināti ar zaļās zonas stāvokli un daudzumu savā pilsētā - 68% respondentu pauda lielu gandarījumu par vietējo apstādījumu stāvokli un plašumu.
Aldis Ābele, Ventspils pilsētas domes izpilddirektors norādīja: ''Ventspils pilsētā ik gadu tiek ieguldīts ap 1,2 miljoniem EUR zaļās zonas uzturēšanai, kas ietver ap 2,5 miljonus kvadrātmetru parkus, laukumus, puķu dobes, zālājus un pilsētas kokus. Lielākā daļa šo līdzekļu tiek tērēta sezonālai zaļo zonu uzturēšanai, puķu, koku, dekoratīvo krūmu stādu iegādei, zāliena pļaušanai, koku apcirpšanai un citiem būtiskiem uzturēšanas darbiem.
Regulāra zaļo zonu uzturēšana, atjaunošana un uzlabošana ir neatņemama mūsu pilsētas plānošanas sastāvdaļa. Mēs regulāri veicam zemākas vērtības, vecāku augu un koku aizstāšanu ar augiem, kas ir piemērotāki mūsu klimatam un konkrētās teritorijas mērogam. Mēs uzskatām, ka koki dažādos dzīves cikla posmos lielā mērā veicina ekosistēmas ilgtspēju. Turklāt ir ļoti svarīgi pilsētas iedzīvotājiem iesaistīties centienos padarīt Ventspili par lielisku dzīvesvietu.''
Izpilddirektors A.Ābele skaidroja: ''Lielu daļu mūsu dzīvojamā sektora veido padomju laika daudzdzīvokļu mājas, kas netika plānotas un celtas, pievēršot uzmanību iedzīvotāju ērtībām vai vides jautājumiem. Lai novērstu šo nolaidību, pašvaldība katru gadu organizē divus koku stādīšanas pasākumus šo daudzdzīvokļu māju iekšpagalmos (pa vienam pasākumam katrā Ventas upes krastā) ar pilsētas iedzīvotāju līdzdalību. Tas ne tikai rada patīkamu dzīvojamo zonu, bet arī dod vietējiem iedzīvotājiem iespēju sajust atbildību par zaļajām zonām viņu tuvākajā apkārtnē.''
Uzreiz aiz Ventspils ļoti apmierināti ir respondenti no Zviedrijas pilsētas Malmes (66%), apsteidzot divas Vācijas pilsētas: Minheni (60%) un Kaselu (59%). Polijas pilsētā Belostokā ir 58% apmierinātu pilsoņu, Kārdifā (Lielbritānijā) - 57%, Leipcigā (Vācijā) un Vīnē (Austrijā) - 56 %, bet Top 10 noslēdz Groningena (Nīderlande) un Glāzgova (Lielbritānija) ar 55 % ļoti apmierinātu iedzīvotāju par pilsētas zaļajām zonām, parkiem un dārziem.

Mayors of Europe publikācija angļu valodā pieejama šeit: https://mayorsofeurope.eu/top-stories/ventspils-and-malmo-cities-whose-residents-enjoy-parks-and-green-areas-the-most/

Lasi vēl

Komentāri (7)

  • -5
    Latvija pāri visām! 17.10.2020, 13:04:55

    Labiem parkiem, JĀ bet apgalvojums - labākajiem parkiem, ir vienkārša lielīšanās.:)

  • -2
    Krišs Daugulis 17.10.2020, 13:21:38

    Kas krāniņu raustīs, ja ne pats...:)

  • -2
    _āmen_ 17.10.2020, 16:41:32

    Un cik tad ventspilnieku tika aptaujāti? Un kā šī aptauja notika? Pagaidām izklausās pēc kārtīga fufeļa.

  • 0
    ventspilnieks 36,7 17.10.2020, 19:47:57

    Izdzītu auto no centra, es arī parakstītos :)
    Izlasīju izcelto tekstu un sapratu, ka mērāmies krāniņiem ar vismaz 10x lielākām pilsētām. Minhenes budžets ir 10 Latvijas budžeti. Ehh, mums sliežu pievadceļi drīz kļūs par parku ...

  • -4
    Sandra Harmonija 17.10.2020, 20:43:42

    Reņķa dārza koki tiešām tagad smuki iekrāsojās, koki apriezti -uz zvaigžņu ielas,labi izskatās un vēl var pieiet pie Reņķa dārza dīķa un paskatīties uzgaismotās krāsas strūklakai īpaši vakarā pasēdēt uz soliņa .
    Tā kā ,ja cilvēks ir pozitīvs , tad ieraudzīt ko jauku var par ko papriecāties, nevis tik kritizēt.

  • -1
    Elviss22 18.10.2020, 07:52:36

    Ja nekur tālāk par Ventspili nav bijis iespējas aizbraukt, tad tā var rakstīt un priecāties.

  • 0
    Vadims Kevrelis 20.10.2020, 11:43:52

    Lai veiktu šādu aptauju un salīdzināšanu iznāk ka 68% Ventspilnieku ir pabijuši šo Eiropas pilsētu parkos.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: